Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Έφτασε στην Ελλάδα το ΓΑΥΔΟΣ, το νέο περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος

Ένα ακόμη σκάφος για την προστασία των Ελληνικών θαλασσίων συνόρων παραδόθηκε στο Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή. Το νέο περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης ΛΣ 090 Γαύδος αφίχθη στην Ελλάδα στις 26 Οκτωβρίου και αναμένονται οι διαδικασίες αποδοχής του από το Λιμενικό Σώμα.

Πρόκειται για το σκάφος τύπου STAN PATROL 5509 της Ολλανδικής εταιρείας Damen το οποίο παραγγέλθηκε τον Απρίλιο του 2014 με συνολικό κόστος 28,8 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αγοράς του πλοίου χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ κατά 75% και από εθνικούς πόρους κατά 25%.
Ουσιαστικά από τα 28,8 εκατ. ευρώ η Ελλάδα κατέβαλε τα 7,2 εκατ. ευρώ.

Το STAN PATROL 5509 έχει μήκος 58 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα, βύθισμα 2,9 μέτρα και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 25-30 κόμβους.
Η εμβέλεια του πλοίου, με μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 1.000 ναυτικά μίλια και η αυτονομία του τις 21 ημέρες. Η γάστρα του σκάφος του πλοίου είναι κατασκευασμένη από χάλυβα ενώ η υπερκατασκευή από κράματα αλουμινίου.
Βασικό χαρακτηριστικό του νέου πλοίου είναι πλώρη τύπου AxeBow που έχουν υιοθετήσει οι σχεδιαστές της Ολλανδικής εταιρείας.

Το νέο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΓΑΥΔΟΣ ΛΣ 090 δεν διαθέτει οπλισμό!
Προφανώς οι υπεύθυνοι της παραγγελίας, θεώρησαν πως το περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης θα περιπολεί μόνο για να ελέγχει «ψαράδες» και «λουόμενους», ενώ δεν αναμένεται να συναντηθεί ποτέ, με οπλισμένα σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής στην περιοχή των Ιμίων ή αλλού…

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με δύο λέμβους οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν 25 άτομα έκαστη.

Το νέο σκάφος θα προστεθεί στο στόλο των υπαρχόντων τεσσάρων περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης τύπου Europatrol-250 Mk.1 και Sa’ar-4 που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα.



Για το πλοίο ΓΑΥΔΟΣ, σας είχαμε ενημερώσει και παλαιότερα με το άρθρο:
http://cosmostatus.blogspot.gr/2015/08/blog-post_45.html


Αλήθεια, πόσα από τα ελικόπτερα του ΛΣ βρίσκονται σε ικανότητα πτήσης και χρησιμοποιούνται;

Με πληροφορίες από το:
http://www.viadiplomacy.gr/eftase-stin-ellada-to-neo-peripoliko-skafos-aniktis-thalassis-tou-limenikou-somatos-tipou-stan-patrol-5509/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου