Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Νίκη των ευρωσκεπτικιστών στην Πολωνία

Το δεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του πρώην πρωθυπουργού Jaroslaw Kaczynski επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Πολωνία με αυτοδυναμία.

Η Beata Szydlo θα είναι η νέα πρωθυπουργός της Πολωνίας, ενώ μπήκε τέλος στην οκταετή διακυβέρνηση της κεντροδεξιάς φιλελεύθερης παράταξης του προέδρου του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Donald Tusk.

Στις προεκλογικές της εμφανίσεις, η Beata Szydlo υποσχόταν σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών και εκτύπωση 350 δισεκατομμυρίων ζλότ (82 δισ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα της χώρας την προσεχή εξαετία, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη.

Επίσης δεσμεύτηκε να μην επιδιώξει την ένταξη της Πολωνίας στο ευρώ «μέχρις ότου οι Πολωνικοί μισθοί εξισωθούν με τους Γερμανικούς»! Επίσης, να επιβάλει φόρο μεγάλης περιουσίας στα τραπεζικά ιδρύματα και στις ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τέλος, υποσχέθηκε να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης, την οποία το απερχόμενο φιλελεύθερο κόμμα είχε ανεβάσει στα 67 χρόνια.

Τα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα της Πολωνίας έμειναν κάτω από το όριο του 5% και δεν κατάφεραν να μπουν στη βουλή.

Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση του Κομμουνιστικού καθεστώτος, που ένα κόμμα σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Πολωνία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν η συνεργασία σε διάφορους τομείς πολιτικής να είναι δύσκολη με την νέα ηγεσία της Πολωνίας, κυρίως όμως στο μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «οι Πολωνοί καλωσορίζουν την ΕΕ αν φέρει κονδύλια, αλλά όχι αν φέρει μετανάστες και τον δυτικό παρηκμασμένο τρόπο ζωής».

Ο σταθερά αντιρωσικός και φιλοαμερικανικός προσανατολισμός του PiS ανάγκασε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να δηλώσει ότι «η Ρωσία πάντοτε ήθελε καλές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με την Πολωνία, αλλά έρωτας με το ζόρι δεν γίνεται».

Αναλυτές επισημαίνουν, πως η νίκη των ευρωσκεπτικιστών μπορεί να οδηγήσει σε παρέκκλιση της χώρας από την Ευρωπαϊκή πορεία.

Από την πλευρά τους οι λαοί, ελπίζουν πως αυτό θα είναι ένα χαστούκι στις Βρυξέλες, που θα αναγκαστεί να φερθεί πιο ανθρώπινα στους Ευρωπαίους πολίτες, χαλαρώνοντας την απάνθρωπη λιτότητα.


Με πληροφορίες από τα kathimerini.gr και gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου