Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Καταλύθηκε η Δημοκρατία στην Πορτογαλία

Οι σοσιαλιστές του Antonio Costa μαζί με το αριστερό μπλοκ και τους κομουνιστές της Πορτογαλίας, παρόλο που αθροίζοντας τα ποσοστά τους κέρδισαν την πλειοψηφία στις εκλογές, δεν έλαβαν εντολή διακυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας, επειδή έχουν ταχθεί κατά του ευρώ και της ΕΕ!!!

Όπως έγινε γνωστό, τα τρία κόμματα που είναι κατά της λιτότητας, δεν έλαβαν εντολή διακυβέρνησης από τον πρόεδρο τα χώρας Anibal Cavaco Silva, παρόλο που είχαν δηλώσει πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους για σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Ο λόγος είναι πως ο αριστερός συνασπισμός των τριών κομμάτων δεν είναι υπέρ του ευρώ και υπέρ της παραμονής της Πορτογαλίας στην ΕΕ. Επίσης τάσσονται υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ!

Ο πρόεδρος της χώρας αποφάσισε να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας στον συντηρητικό Pedro Passos Coelho, που κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν διαθέτει πλειοψηφία. Είναι όμως υπέρ του ευρώ και της ΕΕ!

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δικαιολόγησε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την απόφασή του, λέγοντας πως είναι μεγάλο ρίσκο να αφήσει τους αριστερούς κομουνιστές να αναλάβουν την εξουσία, επιμένοντας πως οι συντηρητικοί πρέπει  να λάβουν την εξουσία για να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλες και οι δανειστές!!!

Η κοινή γνώμη στην Πορτογαλία πιστεύει πως η Δημοκρατία έρχεται δεύτερη, πίσω από τις αυτοκρατορικές έννοιες της ΕΕ και του ευρώ. Επίσης, γίνεται σαφές πως στην περιφέρεια της Ευρώπης, κόμματα που δεν υποστηρίζουν τις αυστηρές πολιτικές εντός ευρωζώνης, δεν υπολογίζονται!

Οι προγραμματικές δηλώσεις του Coelho αναμένεται να καταψηφιστούν και αυτό θα σημάνει υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο, καθώς συνταγματικά τότε προβλέπεται να γίνουν οι επόμενες εκλογές. Ποιος θα αναλάβει την διακυβέρνηση της Πορτογαλίας μέχρι τότε; Κάποιος γραφειοκράτης λένε στην Πορτογαλία, καθώς ο πρόεδρος Silva δεν είναι διατεθειμένος να δώσει την εντολή στον σοσιαλιστή Costa.

Σε μια σύγκριση που γίνεται στην Telegraph μεταξύ του τι έγινε στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αντιμνημονιακός πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου και την Πορτογαλία, υποστηρίζεται πως η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να έρθει ένα πολύ σκληρότερο τρίτο μνημόνιο, έχει κάνει πολλούς στην Ευρώπη να φοβούνται τυχόν άνοδο στην εξουσία αριστερών «αντιμνημονιακών» κομμάτων.

Αυτή είναι η σύγχρονη Ευρώπη… Οι Βρυξέλες δημιούργησαν ένα τέρας.
Με το ζόρι ευρώ, με το ζόρι ΕΕ, με το ζόρι ΝΑΤΟ!
Πιο αντιδημοκρατικά δεν γίνεται…



Πηγές:
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11949701/AEP-Eurozone-crosses-Rubicon-as-Portugals-anti-euro-Left-banned-from-power.html
και
http://www.huffingtonpost.com/entry/portuguese-election-austerity_562c0346e4b0443bb5643170


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου