Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

228.000 Έλληνες μετανάστευσαν μεταξύ 2009-2013

228.000 Έλληνες μετανάστευσαν από το 2009 έως το 2013, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank. Φυσικά τα έτη 2014 και 2015 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε. Το πόσο, αναμένουμε να το μάθουμε σύντομα.

Το φαινόμενο της εκροής του ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) εξηγείται καθώς οι αρτιότερα εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι αναζητούν σε άλλες χώρες καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με υψηλότερες αμοιβές και προοπτική κοινωνικής και οικονομικής προόδου σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικοί λόγοι της εκροής του επιστημονικού και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από την Ελλάδα σχετίζονται με οικονομικούς αλλά και με άλλους, μη οικονομικούς παράγοντες.

Οι οικονομικοί παράγοντες αφορούν στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού ανεργίας, πρωτίστως της ανεργίας των νέων, σε συνδυασμό με ταυτόχρονη σημαντική πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.



Η αδυναμία ευρέσεως εργασίας αλλά και η μείωση των αποδοχών οδηγούν τους επιστήμονες προς αναζήτηση εργασίας σε πιο ανεπτυγμένες από την Ελλάδα χώρες.

Οι προϋποθέσεις που πυροδοτούν την εκροή του ανθρώπινου κεφαλαίου στην περίοδο της οικονομικής κρίσεως, σύμφωνα με τη μελέτη της Alpha Βank, είναι το επίπεδο εκπαιδεύσεως των νέων, που είναι από τα υψηλότερα και πάνω από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο.

Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των νέων ηλικίας 20- 24 με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχεται σε 88%, ενώ στις χώρες της Ευρωζώνης το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται σε 80%.

Επιπλέον στην Ελλάδα, παρατηρείται ότι σε ορισμένες επαγγελματικές ειδικότητες, υπάρχει πληθώρα επιστημόνων, που κατά την περίοδο προ της οικονομικής κρίσης μπορούσε να απορροφηθεί, ενώ στην παρούσα συγκυρία πλεονάζουν.

Ειδικότερα, το 2013 η Ελλάδα είχε τον υψηλότερο δείκτη ιατρών (6,3 ανά 1.000 κατοίκους), καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ ο μέσος όρος του δείκτη στον ΟΟΣΑ ανερχόταν μόλις σε 3,3.

Σύμφωνα με την Eurostat, υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης από την Ελλάδα, έχουν η Ιρλανδία, η Ρουμανία και η Πολωνία.



Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμηθούμε και τους εσωτερικούς μετανάστες, που αναζητώντας δουλειά, εγκαταλείπουν την οικογένειά τους και πηγαίνουν σε άλλο νομό, ή ολόκληρες οικογένειες άλλαξαν νομό, για χάρη της εργασίας.

Υπάρχουν βέβαια και κάπου 20.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που κάθε χρόνο εδώ και 6 χρόνια εργάζονται για 8-9 μήνες σε άλλο νομό, μακριά από το σπίτι τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνοχή της οικογένειας…

Τι χρειάζεται για να σταματήσει η μετανάστευση;
Δουλειές!
Να ανοίξουν εργοστάσια παραγωγής, ώστε να εργαστούν οι επιστήμονες και οι εργάτες.
Χρειάζεται να σταματήσει η φοροεπιδρομή, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για τους εργαζόμενους και τις εταιρείες.
Έτσι, θα «κυκλοφορήσει» το χρήμα, θα αυξηθεί η κατανάλωση, θα πάρει μπροστά η οικονομία και το κράτος θα ωφεληθεί από την είσπραξη του ΦΠΑ και των φόρων επί των κερδών.

Απλά πράγματα, που κανένας δεν θέλει να καταλάβει ή να δώσει χρόνο για να πραγματοποιηθούν.
Όταν οι τοκογλύφοι – δανειστές – δήθεν εταίροι, απαιτούν άμεση αποπληρωμή των δανεικών, πως θα πάρει μπροστά η οικονομία;

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου