Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Καμία αποζημίωση σε κατόχους Ελληνικών ομολόγων που κουρεύτηκαν το 2012

Ιδιώτες κάτοχοι Ελληνικών ομολόγων που επλήγησαν από το «κούρεμα» του 2012 δεν δικαιούνται αποζημίωσης από την ΕΚΤ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πως αυτές οι απώλειες θεωρούνται μέρος του επενδυτικού ρίσκου.

Σύμφωνα με την απόφαση της 7-10-2015 του Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ιδιώτες που είχαν επενδύσει σε Ελληνικά ομόλογα και υπέστησαν απώλειες εξαιτίας του «κουρέματος» που αποφασίστηκε το 2012, δεν δικαιούνται αποζημίωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τέτοιου είδους απώλειες αποτελούν μέρος του ρίσκου που αναλαμβάνουν οι ιδιώτες επενδυτές, εφόσον επιλέξουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε κρατικά ομόλογα, σημειώνεται στην αιτιολόγηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω αναδιάρθρωση των Ελληνικών ομολόγων είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο του 2012 ανάμεσα στην ΕΚΤ, τις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης και τις Ελληνικές αρχές.
Έτσι, τα Ελληνικά ομόλογα που διακρατούσε η ΕΚΤ αντηλλάγησαν ένα προς ένα με νέα ομόλογα.
Αντιθέτως, για τους ιδιώτες επενδυτές υπήρξε «κούρεμα» των απαιτήσεών τους, της τάξης του 53,5%.
Μάλιστα, το εν λόγω «κούρεμα» επιβλήθηκε και σε όσους ιδιώτες επενδυτές είχαν απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο.

Ως εκ τούτου, περισσότεροι από 200 επενδυτές, κατά κύριο λόγο Ιταλοί, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, διεκδικώντας από την ΕΚΤ καταβολή χρηματικής αποζημίωσης ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι η ΕΚΤ είχε ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της αναδιάρθρωσης, αλλά εν συνεχεία δεν συμμετείχε στο «κούρεμα» που επιβλήθηκε, δηλαδή τα ομόλογά της εξαιρέθηκαν!
Όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων από πλευράς Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το ρίσκο μιας αναδιάρθρωσης μέσω «κουρέματος» χρέους ήταν γνωστό στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σύμφωνα με τους δικαστές, δηλώσεις από πλευράς ΕΚΤ ότι δεν θα γινόταν «κούρεμα», δεν είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες!

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, οι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούν να επικαλεστούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης, διότι αγόρασαν τα επίμαχα ομόλογα με κίνητρο το ιδιωτικό συμφέρον τους και εξαιτίας των προσδοκώμενων αποδόσεων.

Αντιθέτως, η ΕΚΤ «καθοδηγείται αποκλειστικά με γνώμονα στόχους που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον», εν προκειμένω τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών στην ευρωζώνη.



Αλήθεια, πόσο δίκαιη είναι η απόφαση του δικαστηρίου;
Οι 200 τόσοι μικροομολογιούχοι, ζητάνε 12 εκατομμύρια ευρώ, περίπου 60.000 ευρώ έκαστος. Αυτές είναι οι οικονομίες μιας ζωής.
Αξίζει για ένα τόσο μικρό ποσό η Ελλάδα και η Ευρώπη, να δείχνουν τόσο απάνθρωπο πρόσωπο, με τόσο αηδιαστικό τρόπο;

Με πληροφορίες από το dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου