Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

200.000 διαδηλωτές κατά της συμφωνίας TTIP στο Βερολίνο

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Βερολίνου το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν πως η συμφωνία είναι αντιδημοκρατική και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των προδιαγραφών στην ασφάλεια των τροφίμων, στον τομέα της εργασίας και του περιβάλλοντος.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης υποστηρίζουν ότι 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν (πολλοί περισσότεροι απ' όσους ανέμεναν) στη διαδήλωση κατά της συμφωνίας με τις ΗΠΑ αλλά και της συμφωνίας Ceta μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε 150.000 ανθρώπους, ενώ δεν υπήρξαν επεισόδια.

Οι φωνές διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) ολοένα και εντείνονται στη Γερμανία, με τους επικριτές να διατυπώνουν φόβους ότι η συμφωνία θα δώσει διευρυμένη εξουσία στις μεγάλες πολυεθνικές σε βάρος των καταναλωτών και εργαζομένων.

Τελικά μέρος του κειμένου διέρρευσε στο Wikileaks.
Ας μην ξεχνάμε πως το Wikileaks πρόσφερε 100.000 ευρώ σε όποιον έδινε στη δημοσιότητα την μυστική συμφωνία.
http://cosmostatus.blogspot.gr/2015/10/100000-wikileaks-ttip.html



Έτσι, την Παρασκευή το Wikileaks δημοσίευσε το κείμενο της συμφωνίας για το κεφάλαιο 5, που αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
https://wikileaks.org/tpp-ip3/

Το κεφάλαιο 5 είναι ίσως αυτό που προκάλεσε τις περισσότερες διαφωνίες, λόγω των μεγάλων επιπτώσεων που θα είχε στις διαδικτυακές υπηρεσίες, στις φαρμακοβιομηχανίες, τις εκδόσεις, τις πολιτικές ελευθερίες και τις βιολογικές πατέντες.

Το εν λόγω σύμφωνο αφορά στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία 12 εθνών που αποτελούν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Παρόλο που τα έθνη έχουν καταλήξει σε συμφωνία, το συγκεκριμένο έγγραφο παραμένει κρυφό, μέχρι την δημοσίευσή του, πιθανότατα μετά τις Καναδικές εκλογές της 19ης Οκτωβρίου.

Η συμφωνία ΤΤΙΡ αφορά τις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μπρουνέι, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Χιλή, Περού και Μεξικό.
Όλοι αυτοί επιδιώκουν να συμφωνήσουν με την ΕΕ άμεσα, αλλά οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιδρούν έντονα.
Οι BRICS από την πλευρά του έχουν αποκλείσει κάθε πιθανότητα να συνυπογράψουν.



Σε γενικές γραμμές με τη συμφωνία TTIP φανταστείτε έναν κόσμο όπου:

·    Τα συνδικαλιστικά και εργατικά δικαιώματα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα θα είναι ανύπαρκτα.
·    Ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο που ιδρύεται στη χώρα, θα απαιτεί την ίδια επιχορήγηση  με τα δημόσια.
·    Θα επιτρέπεται η εισαγωγή από τις ΗΠΑ φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα και πετρελαίου από ασφαλτούχο άμμο.
·    Τα σχολικά εστιατόρια της ΕΕ θα ανήκουν στην Coca Cola ή στη McDonalds.
·    Οι πατέντες των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών θα παρατείνονται στην αιωνιότητα, με αποτέλεσμα τα φθηνότερα γενόσημα φάρμακα να απαγορεύονται και οι φτωχοί να πεθαίνουν αβοήθητοι. Αυτό συνεπάγεται το κλείσιμο των φαρμακοβιομηχανιών που παράγουν μόνο γενόσημα φάρμακα.
·    Οι Αμερικανικές πολυεθνικές θα εξαγοράσουν την ενέργεια, το νερό, τις συγκοινωνίες, τις τηλεπικοινωνίες και καμιά κυβέρνηση δεν θα έχει δικαίωμα να τα εθνικοποιήσει ξανά!
·    Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τα φυτοφάρμακα, οι αυξητικές ορμόνες και η χημική επεξεργασία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων θα κατακλύσουν την Ευρώπη, αφού θα καταργηθεί η αρχή της πρόληψης, σύμφωνα με την οποία ένα προϊόν θεωρείται επικίνδυνο, μέχρις ότου ο παραγωγός αποδείξει ότι δεν είναι.
Έτσι, η Monsanto και οι άλλες εταιρείες γενετικά τροποποιημένων προϊόντων δεν θα έχουν καμία υποχρέωση να αποδείξουν ότι τα φυτοφάρμακά τους δεν είναι επικίνδυνα.
Σκεφθείτε ότι στις ΗΠΑ απολυμαίνουν τα κοτόπουλα μέσα σε "μπάνιο" χλωρίου, ενώ οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να καλλιεργούν μόνο μεταλλαγμένο καλαμπόκι!
·    Κάθε εταιρεία θα έχει το δικαίωμα να μηνύει τη χώρα που αντιδρά, όχι σε κανονικό δικαστήριο, αλλά σε «επιτροπή διαιτησίας», η οποία θα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών!

Ας ελπίσουμε πως η «προοδευτική» Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα δεχτεί να υπογράψει και αυτήν την απαράδεκτη συμφωνία, που είναι προς όφελος μόνο των εταιρειών και του κέρδους.

Με πληροφορίες από τα haffingtonpost.gr και lotofagus.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου