Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Εξαίρεση Ελλάδας και Λετονίας από την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων προϊόντων της Monsanto

Η Monsanto δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Λετονίας και της Ελλάδας να εξαιρεθούν από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων σπόρων στην ΕΕ, κατηγορώντας όμως ταυτόχρονα τις δύο χώρες για άγνοια της επιστήμης!!!

Σύμφωνα με έναν καινούργιο νόμο που ψηφίστηκε το Μάρτιο, μεμονωμένες χώρες μπορούν να ζητήσουν να εξαιρεθούν από οποιοδήποτε αίτημα έγκρισης Γενετικά Τροποιημένων καλλιεργειών στην ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τις εγκρίσεις, αιτήματα για εξαίρεση πρέπει να υποβληθούν και στην εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των καλλιεργειών!!!

Η Γαλλία και η Γερμανία αντιτίθενται στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων σπόρων, ενώ η Μεγάλη Βρετανία είναι υπέρ, τη στιγμή που το κοινοβούλιο της Σκωτίας είναι αντίθετο!

Οι νόμοι της ΕΕ έχουν εξαγριώσει τις ΗΠΑ και την βιομηχανία γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, που επιθυμούν την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Η ΕΕ επιβεβαίωσε πως μέχρι στιγμής μόνο η Ελλάδα και η Λετονία έχουν ζητήσει εξαίρεση από την καλλιέργεια του ΜΟΝ810 της Monsanto.

Στην επίσημη απάντησή της στην Λετονία, η Monsanto υποστηρίζει πως οι αιτιάσεις της χώρας έρχονται σε αντίθεση με τις επιστημονικές απόψεις για την ασφάλεια του προϊόντος ΜΟΝ810.

Η Monsanto υποστηρίζει πως οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στην Ευρώπη αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας και δεν θα επηρεάσουν την εταιρεία.

Η ανακοίνωση της εταιρείας καταλήγει:
«Είναι λυπηρό το ότι κάποιες χώρες αποκλίνουν από την επιστημονική προσέγγιση στην καινοτόμο γεωργία και επιλέγουν να απαγορεύουν την καλλιέργεια ενός επιτυχημένου γενετικά τροποποιημένου προϊόντος με αυθαίρετα πολιτικά πεδία».

Η Monsanto δηλώνει πως δεν έχει σκοπό να ζητήσει άμεσα την έγκριση για καλλιέργεια νέων σπόρων στην ΕΕ.

Μεταξύ των επικρίσεων που δέχεται η εταιρεία είναι ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα απειλούν την βιοποικιλότητα, παρόλο που η βιομηχανία το αρνείται.

Την προηγούμενη Πέμπτη περιβαλλοντικοί ακτιβιστές προέτρεψαν και άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και της Λετονίας.

Οι φίλοι της Earth Europe μοίρασαν γράμματα που δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κανόνες για εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων με επίπεδα αναγνώρισης, έχοντας ζητήσει την γνώμη ειδικών του European Food Safety Authority (EFSA).

Ο EFSA ανακοίνωσε πως θα εκδώσει επιστημονική απάντηση για το θέμα στα τέλη του 2017.

Σε δήλωσή της την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε πως συνεχίζεται η μηδενική της ανοχή σε μη εγκεκριμένα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, ενώ απλά ζητά συμβουλή σε επιστημονική ερώτηση, άσχετη με τις διαπραγματεύσεις εμπορίου με τις ΗΠΑ.




Πηγή: http://www.reuters.com/article/2015/08/27/us-eu-agriculture-monsanto-idUSKCN0QW25P20150827

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου