Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Έσπασε το τραπεζικό απόρρητο, ενώ προβλέπονται έφοδοι στα σπίτια και κατασχέσεις μετρητών και κοσμημάτων

Πλήρη και άμεση πρόσβαση τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ελλήνων απόκτησε η εφορία καθώς δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Έτσι εξασφαλίζεται για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους πρόσβαση στο σύνολο των συναλλαγών που επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο των λογαριασμών κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου.

Ειδικότερα, δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 1957/11.9.2015) η απόφαση του Τρύφωνα Αλεξιάδη, που αφορά την επέκταση και τροποποίηση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (όπως θεσπίστηκε με το Ν.4170/2013 και συμπληρώθηκε με το Ν.4211/2013).

Με τον τρόπο αυτό, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και η Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν πλήρη και άμεση πρόσβαση στις αναλυτικές κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, καθώς και στο σύνολο των συναλλαγών που επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο των λογαριασμών αυτών.

«Η υπογραφή αυτής της υπουργικής απόφασης, θα λειτουργήσει καταλυτικά στην επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, μειώνοντας τόσο τον χρόνο διενέργειας των ελέγχων όσο και το διοικητικό κόστος αυτών. Η ολοκλήρωση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που έχει προταχθεί ως εθνικός στόχος από την Ελληνική Πολιτεία» αναφέρεται από το Υπουργείο.



Στο μεταξύ η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για επιτόπου κατασχέσεις από τους εφοριακούς, που θα διενεργούν ελέγχους μέσα στις κατοικίες των φορολογουμένων, αδήλωτα τιμαλφή, πίνακες και μετρητά που θα βρίσκουν κρυμμένα στα στρώματα.

Η πίεση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά» ασκείται στο πλαίσιο των 101 δράσεων που καλείται να υλοποιήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στη βάση του τρίτου μνημονίου.

Τα τεχνικά κλιμάκια εμμένουν στη «σκληρή γραμμή» που έχουν πάρει από τους επικεφαλής τους, να «αγριέψει» ακόμα περισσότερο η εφορία προκειμένου δήθεν να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

Η αρχή θα γίνει με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, όπως οι δόσεις από το φόρο εισοδήματος ή οι δόσεις ρυθμίσεων από τις οποίες τέθηκε εκτός ο φορολογούμενος.

Τον Οκτώβριο όλοι οι φορολογούμενοι θα λάβουν ένα ειδοποιητήριο από το Υπουργείο Οικονομικών, με τα αναγκαστικά μέτρα να λαμβάνονται στη συνέχεια εναντίον αυτών με σημαντικά ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και περιουσία.

Άλλη δράση αφορά στην «εξασφάλιση της διαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων (και ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν ως έδρα την κατοικία τους) για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου».

Παράγοντες του υπουργείου που ήταν αυτήκοοι μάρτυρες της απαίτησης για επιτόπου κατασχέσεις των κινητών αξιών, δήλωσαν, μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι «τα λεφτά στα στρώματα δεν θα κινδυνεύουν πια από τους κλέφτες, αλλά από την εφορία!».


Προφανώς στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής καταργείται κάθε έννοια ιδιωτικότητας. Από τη στιγμή που η εφορία θα έχει το δικαίωμα να μπαίνει στο σπίτι μας και να ελέγχει για τυχόν αδήλωτα χρυσαφικά και μετρητά, καταργείται η ιδιωτική ζωή. 

Ας μην ξεχνάμε πως θα κληθούμε να δηλώσουμε όλα τα χρήματα και τα κοσμήματα που έχουμε κρυμμένα στο σπίτι μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθούν προϊόντα παράνομης συναλλαγής...

Δεν μας είπαν όμως ποιο είναι το όριο των μετρητών που επιτρέπεται να έχουμε στο σπίτι μας; 

1000 ευρώ; 5000 ευρώ; 100.000; Πόσα;
Επίσης, πόσα κοσμήματα μπορούμε να έχουμε και ποιας αξίας; 

Οι βαφτιστικοί σταυροί επιτρέπονται;


Με πληροφορίες από τα crashonline.gr και newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου