Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Η αρχή της διάλυσης της ΕΕ;

Υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματίσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ τάσσεται η πλειοψηφία των Βρετανών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium Research, το 58% των ερωτηθέντων συμφωνεί με το δημοψήφισμα.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι το 67% των Βρετανών επιθυμεί περισσότερες εξουσίες στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη νομοθεσία, τους φόρους, τα δημόσια έξοδα και τον σχεδιασμό.

Περίπου το 34% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η οικονομία της χώρας θα βελτιωνόταν σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα 2150 ενηλίκων στη Βρετανία το διάστημα 21-25 Αυγούστου.

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα εντός του 2016.
Με τον τρόπο αυτό, ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται να επιδιώκει την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της χώρας του με την ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη αυτονομία ως προς τον καθορισμό της εθνικής πολιτικής για το μεταναστευτικό.

Σε άλλη έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Survation για λογαριασμό της Βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, φαίνεται πως για πρώτη φορά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα προτιμούσε την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Περίπου το 43% των Βρετανών ψηφοφόρων υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ έναντι του 40% που θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής, ενώ  το 17% παραμένει αναποφάσιστο.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση αυτή, η οποία διεξήχθη στις 3-4 Σεπτεμβρίου.

Προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί τον Ιούλιο έδειχνε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υποστήριζε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Τα στοιχεία αυτά είναι βέβαιο πως θα θορυβήσουν την ΕΕ, που βλέπει την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την ένωση να είναι πλέον πολύ πιθανή.

Ίσως το Brexit να βοηθήσει στην αφύπνιση της ΕΕ ώστε να γίνει πιο ανθρώπινη ή να ωθήσει και άλλες χώρες στην έξοδο, ώστε να «λυτρωθούν» από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου