Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Συμφωνούν ΗΠΑ και Ρωσία για τη Συρία. Στη γωνία η Τουρκία

H Ουάσινγκτον δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία, αρχικά στον τομέα της διαχείρισης πληροφοριών κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία σύμφωνα με πληροφορίες από Γερμανικά και Ρωσικά μέσα, που επικαλούνται Αμερικανικές πηγές.

Όπως αναφέρουν οι εφημερίδες Bild και η Sputnik, στελέχη της CIA και των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών συναντήθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, στη Μόσχα για να συζητήσουν τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην Συρία.

Οι Αμερικανοί εμφανίζονται πρόθυμοι να παραχωρήσουν πληροφορίες στους Ρώσους σχετικές με το Ισλαμικό Κράτος, ώστε να διευκολύνουν τη δράση τους κατά των τζιχαντιστών.

Η Ουάσινγκτον έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα από τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και σύμφωνα με το BBC δηλώνει έτοιμη να δεχτεί μέχρι και 100.000 πρόσφυγες ετησίως.

Πριν από λίγες ημέρες, σε τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας, συζητήθηκαν οι εξελίξεις και κυρίως το μέλλον της Συρίας.

Μετά την συνομιλία αυτή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, δήλωσε πως ο ΗΠΑ αναζητούν τα κοινά συμφέροντα που έχουν με τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή και την προοπτική συνεργασίας τους στην Συρία.

Μάλιστα ο Κέρι δήλωσε ότι το θέμα της απομάκρυνσης του Άσαντ από την εξουσία μπορεί να διευθετηθεί στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, σπεύδει στη Μόσχα για να συζητήσει το θέμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εξέλιξη αυτή μόνο καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για την Τουρκία., η οποία μαζί με την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ βοηθούν το Ισλαμικό Κράτος εναντίον του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην Συρία.

Στόχος της Άγκυρας, εκτός της ανατροπής του Άσαντ, ήταν και η αποτροπή της δημιουργίας Κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία. 

Αυτός ήταν ο λόγος που εξαρχής η Τουρκία απαιτούσε από τις ΗΠΑ, εκβιάζοντας και με τη μη παραχώρηση της βάσης του Ιντσιρλίκ, τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην ίδια περιοχή, ώστε να δημιουργήσει μια βάση, από όπου θα μπορούσαν να επιχειρούν με ασφάλεια οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες.

Εφόσον όμως ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνήσουν, δεν θα αργήσει να δημιουργηθεί το Κουρδικό κράτος στη Συρία και το Ιράκ και τότε θα έρθει η σειρά των Κούρδων της Τουρκίας να ενωθούν με το Κουρδικό κράτος.


Όταν ΗΠΑ και Ρωσία προσεγγίζουν, ο ρόλος της Τουρκίας υποβαθμίζεται.
Εάν η Τουρκία καθηλωθεί στρατιωτικά στην περιοχή και δεν έχει την πολυτέλεια να αναζητήσει μια νίκη σε κάποιο άλλο νέο μέτωπο ώστε να συσπειρώσει το εσωτερικό ακροατήριο, (βλέπε στο Αιγαίο με την Ελλάδα), τότε  η Τουρκία θα αναγκαστεί να πληρώσει για τα λάθη της και την αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολούθησε με τα δήθεν μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της…



Με πληροφορίες από τα:

http://mignatiou.com/2015/09/ta-vriskoun-ipa-ke-rosia-gia-tin-siria-katastrofiki-exelixi-gia-tin-tourkia/

http://mignatiou.com/2015/09/ine-i-tourkia-o-megalos-ittimenos-ton-exelixeon-stin-siria/
 

http://sputniknews.com/politics/20150918/1027198249.html

http://sputniknews.com/middleeast/20150919/1027238781/us-kerry-syria-negotiation-statement.html

http://www.bild.de/politik/ausland/syrien/warum-die-usa-mit-russland-reden-muessen-42642824.bild.html

http://www.nachrichten.de/politik/Geheimes-Treffen-So-eng-arbeiten-die-USA-und-Russland-in-der-Syrien-Frage-schon-zusammen-aid_5215597180625525530.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου