Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Τουρκία: Δεν υπάρχουν καθορισμένα σύνορα στο Αιγαίο!

Δεν αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση από την Άγκυρα η αμφισβήτηση μέσω, επίσημης τοποθέτησης του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, των Ελληνικών θαλασσίων συνόρων, καθώς από τον Απρίλιο είχε αρχίσει η αμφισβήτηση 156 Ελληνικών νησιών.
Για το θέμα σας είχαμε ενημερώσει από τις 18 Απριλίου με το άρθρο:
http://cosmostatus.blogspot.gr/2015/04/156.html


Μήπως η μη αναγνώριση των θαλασσίων συνόρων από την Τουρκία και η ουσιαστικά επαναφορά των γκρίζων ζωνών, δίνει το δικαίωμα στην Άγκυρα για μονομερείς επιθετικές μελλοντικές ενέργειες, ώστε να δημιουργηθούν σύνορα που θα βολεύουν την Τουρκία;

Η Τουρκία, που ανήκει στο ΝΑΤΟ και θεωρητικά είναι φίλη και σύμμαχος χώρα με την Ελλάδα, δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα, δεν αναγνωρίζει την Ελληνική κυριαρχία σε 156 νησιά, δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ, δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στα 12 μίλια, δεν αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα... Τι αναγνωρίζει τότε η φίλη(;) και σύμμαχος(;) Τουρκία;

Ας δούμε όμως τι δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο Τούρκος υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, για το θέμα:

«Μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος υπάρχει σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο. Το γεγονός ότι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που να έχουν οριοθετηθεί με μια ισχύουσα διεθνή συμφωνία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών των προβλημάτων. Διατηρούμε τη στάση μας αναφορικά με τα θέματα αυτά.
Η χώρα μας επιθυμεί την εξεύρεση μόνιμων λύσεων σε όλα τα θέματα αυτά σύμφωνα με την ευθυδικία και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας. Με την αντίληψη αυτή, όλα αυτά τα θέματα συζητούνται με την Ελλάδα στο πλαίσιο των υπαρχόντων διαύλων διαλόγου»
.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, απάντησε στην τοποθέτηση των Τούρκων λέγοντας:

«Δεν είναι κατανοητή η πρόσφατη τοποθέτηση του εκπροσώπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί μη ύπαρξης οριοθετημένων θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Τα σύνορα αυτά είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών (Συνθήκη Λωζάννης του 1923, Πρωτόκολλο Αθηνών 1926, Ιταλο-τουρκική Συμφωνία και Πρωτόκολλο 1932).
Οι Συμφωνίες αυτές είναι, βεβαίως, ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία
και επομένως οι όποιες εν προκειμένω αμφισβητήσεις της είναι νομικά αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.
Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, είναι ξεκάθαρο ότι όπου δεν υφίσταται σχετική συμφωνία, εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής βάσει του εθιμικού δικαίου που ισχύει έναντι όλων»
.

Βλέπουμε πως η Άγκυρα μονομερώς αναγνωρίζει μόνο ό,τι θέλει και ταιριάζει με τα δικά της γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, όπως έκανε και το 1974 με την Κύπρο.

Φαίνεται πως η οικονομική εξαθλίωση της Ελλάδας έχει ανοίξει την όρεξη στην Τουρκία, κάνοντάς την να πιστεύει πως απέναντι στην πληγωμένη (οικονομικά και στρατιωτικά) Ελλάδα, ίσως να μπορέσει να επιβάλλει μια ολοκληρωτική αναθεώρηση του status quo, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει ακριβό τίμημα.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, πάση θυσία και με κάθε κόστος, είναι να διατηρήσει ένοπλες δυνάμεις σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, όχι μόνο αξιόμαχες, αλλά ικανές να δαγκώσουν το χέρι όποιου προσπαθήσει να αρπάξει κάτι, τόσο δυνατά, που να του κοπεί από τη ρίζα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου