Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Αλλαγή Γεωπολιτικών ισορροπιών στην Αν. Μεσόγειο - Ποιοι κερδίζουν ποιοι χάνουν

Αλλαγές στο συσχετισμό των δυνάμεων και των ισορροπιών έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την απόφαση για την αγορά των δύο ελικοπτεροφόρων Mistral από την Αίγυπτο. Τα πλοία προορίζονταν για την Ρωσία, αλλά μετά την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία, η αγορά είχε παγώσει.

Οι συνομιλίες για την αγορά των πλοίων από την Αίγυπτο, είχαν αρχίσει από τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ. Τελικά, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συμφώνησαν πως η Αίγυπτος θα πληρώσει 950 εκατομμύρια ευρώ στην Γαλλία.

Mistral

Έτσι, η Αίγυπτος αποκτάει δύο πλοία που θα κάνουν την διαφορά στον έλεγχο της ΑΟΖ και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς τα Mistral μπορούν να μεταφέρουν 16 ελικόπτερα, τέσσερα αποβατικά σκάφη, 70 τεθωρακισμένα και 450 στρατιώτες.

Fremm

Μην ξεχνάμε πως η Αίγυπτος αγόρασε πρόσφατα από την Γαλλία μία φρεγάτα τύπου FREMM (σαν αυτές που υποτίθεται θα αποκτήσει κάποτε η Ελλάδα), δύο κορβέτες GOWIND και 24 αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale.

Gowind

Επίσης η Αίγυπτος διαπραγματεύεται την αγορά 46 μαχητικών αεροσκαφών Mig-35 από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα παράγγειλε από την Ρωσία 16 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Ka-52 Alligator, αυτά δηλαδή που προορίζονταν για τα Mistral από Ρωσικής πλευράς!

Ka-52 Alligator

Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που υποψιάζονται πως τελικά τα Mistral θα καταλήξουν στην Ρωσία, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον.

Mig-35

Ο στρατηγός Αλ Σίσι, που ανέλαβε την διακυβέρνηση της Αιγύπτου από τους φανατικούς Μουσουλμάνους προτού καταφέρουν να εγκαθιδρύσουν μια θεοκρατική δικτατορία στην Αίγυπτο, προσπαθεί να αναδείξει την χώρα του στον σημαντικότερο παίκτη της περιοχής.

Μεγάλος του αντίπαλος είναι η Τουρκία του Ερντογάν, που προσπαθεί να το παίξει προστάτης όλων των Μουσουλμανικών κρατών, αλλά και να επιβάλλει τις θέσεις της σ’ αυτούς. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το δεχτεί ο Αιγύπτιος πρόεδρος, που έχει αντιληφθεί τα πονηρά σχέδια της Άγκυρας.

Ταυτόχρονα οι σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου είναι εξαιρετικά καλές, έως συμμαχικές θα λέγαμε, με κοινό εχθρό την Τουρκία. Επίσης, η συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις ΑΟΖ των τριών χωρών και σε σχέση με τις άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, δημιουργεί μια τεράστια ενεργειακή συμμαχία.

Τέλος, οι εξαιρετικές σχέσεις Αιγύπτου-Ρωσίας, οι πολύ καλές σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας και οι παραδοσιακά καλές (ελπίζουμε ακόμη) σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ρωσίας, φαίνεται πως στριμώχνει στην γωνία τον νταή της περιοχής, που δεν είναι άλλος από την Τουρκία.


Rafale

Ας ελπίσουμε πως η Ελλάδα θα παίξει σωστά το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της χαρτί, ώστε να μπορέσει να εξοπλιστεί και πάλι με τα απαραίτητα εναέρια, θαλάσσια και χερσαία οπλικά συστήματα που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει τα κεκτημένα έναντι οποιουδήποτε επιχειρήσει να τα αμφισβητήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου