Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Όλες οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες

Μετά τη Γερμανία που άρχισε συνοριακούς ελέγχους και την Ουγγαρία που έκλεισε τα σύνορά της με φράχτη και η Κροατία κλείνει τα σύνορά της. Η κατάσταση στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες, που κινδυνεύουν πλέον να ξεμείνουν στην Ελλάδα.

Ας δούμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά.

Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε τα δραματικά γεγονότα στα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας. Η Ουγγαρία έφτιαξε έναν τεράστιο φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία και ανέπτυξε στρατό και αστυνομία για να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα των προσφύγων και των λαθρομεταναστών.


Υπήρξε ένταση, επεισόδια, δακρυγόνα, ξύλο και τραυματισμοί. Τα σύνορα έκλεισαν και οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν προς την Κροατία. Από εκεί πλέον προσπαθούν να περάσουν είτε μέσω Ουγγαρίας είτε μέσω Σλοβενίας στην Αυστρία και από εκεί στην Γερμανία.

Επίσης η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως θα φτιάξει φράχτη και στα σύνορα με την Ρουμανία, αλλά και στα σύνορα με την Κροατία και κατηγόρησε την Σερβία και ιδιαίτερα την Ελλάδα πως δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την «εισβολή» των προσφύγων και των λαθρομεταναστών.


Οι Ούγγροι έφτασαν στο σημείο να προτείνουν να στείλουν στρατό στην Ελλάδα για να φυλάξει τα σύνορα, αφού ο Ελληνικός στρατός αδυνατεί…

Ταυτόχρονα οι Ούγγροι ανακοίνωσαν πως είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν ένα εθελοντικό σχέδιο αποδοχής προσφύγων στο έδαφός τους, αλλά μόνο όταν σταματήσει η ροή των προσφύγων και των λαθρομεταναστών! 



Ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, απάντησε στις επιθετικές δηλώσεις των Ούγγρων και είπε:
«Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τόσο το παραλήρημα Ούγγρων αξιωματούχων κατά της χώρας μας αλλά, κυρίως, την «απαράδεκτη» –σύμφωνα και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ– συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης της Ουγγαρίας κατά των προσφύγων, ακόμα και βρεφών, που βιώνουν το δράμα και τη δυστυχία του πολέμου.
Η χρήση βίας, οι περιπολίες με πυροβόλα όπλα και η εξώθηση αθώων θυμάτων πολέμου στα βαλκανικά ναρκοπέδια δεν συνιστούν συμπεριφορά που προσιδιάζει σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι προφανές ότι το βάρος της άνευ προηγουμένου τρέχουσας προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να το επωμιστεί μία μόνο χώρα, στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα που κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό.
Η έκτακτη αυτή περίσταση απαιτεί ανθρωπιά, συνεργασία, αλληλεγγύη και συντονισμό με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους και όχι αποτρόπαιο κυνισμό, προκλητικές δηλώσεις, χρήση βίας και επιστροφή σε ψυχροπολεμικά τείχη».

Από την πλευρά της η Αυστρία ανακοίνωσε πως θα αρχίσει εντατικούς ελέγχους στα σύνορά της με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, ώστε να αποτραπεί η είσοδος στους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες, που κατευθύνονται κυρίως προς την Γερμανία.

Η Κροατία έκλεισε σχεδόν όλα τα συνοριακά περάσματά της με τη Σερβία, καθώς πασχίζει να διαχειριστεί τους χιλιάδες πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που ήδη έχουν εισέλθει στο έδαφός της.

Μάλιστα οι αρχές της Κροατίας έστειλαν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα:
«Μην έρχεστε εδώ πλέον. Να μείνετε σε προσφυγικά κέντρα στη Σερβία, στα Σκόπια και στην Ελλάδα. Δεν είναι από εδώ ο δρόμος για την Ευρώπη. Τα λεωφορεία δεν μπορούν να σας μεταφέρουν εκεί. Είναι ψέμα».

Την ίδια ώρα, πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που έχουν ήδη εισέλθει στην Κροατία προσπάθησαν να περάσουν στη Σλοβενία. Οι Σλοβένοι όμως σταμάτησαν το τρένο που επέβαιναν 200 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες.


Όλες αυτές οι χώρες είχαν καλομάθει τα προηγούμενα χρόνια να έχουν την Ελλάδα ως στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων.
 
Τώρα που καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλείνουν τα σύνορα και λένε στους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες να μείνουν στην Ελλάδα!!!

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, μέσα στο 2015 πέρασαν παράνομα στην Ευρώπη 473.887 άτομα, εκ των οποίων μόνο 182.000 είναι πρόσφυγες από την Συρία….



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου