Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Σε επιφυλακή στον Έβρο για τυχόν παράνομη είσοδο προσφύγων και λαθρομεταναστών

Σε επιφυλακή βρίσκονται ο στρατός, η αστυνομία και η Περιφέρεια στον Έβρο, για να ελέγξουν το πιθανό κύμα λαθρομεταναστών και προσφύγων που ενδέχεται να επιχειρήσουν να μπουν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Χιλιάδες πρόσφυγες και λαθρομετανάστες βρίσκονται ακόμη υπό επιτήρηση στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα.
Συνολικά 7.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες οδηγήθηκαν τις τελευταίες 10 μέρες από την Αδριανούπολη πίσω στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Τούρκος νομάρχης.


Η συγκέντρωση των προσφύγων και των λαθρομεταναστών στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, έγινε μετά την έκκληση που μεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία συνιστούν στους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες να αποφύγουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου από τα παράλια της Τουρκίας προς τα Ελληνικά νησιά.

Οι Τουρκικές αρχές απέκλεισαν τον σταθμό λεωφορείων της Κωνσταντινούπολης, όπου οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε πούλμαν και να κάνουν το ταξίδι των 250 χιλιομέτρων προς την Αδριανούπολη, που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με την Ελλάδα.



Ορισμένοι κατάφεραν να φθάσουν στην Αδριανούπολη με αυτοκίνητα ή με τα πόδια. Συγκεντρώθηκαν στον σταθμό των λεωφορείων και σε ένα τέμενος της πόλης, υπό τη στενή όμως επιτήρηση των χωροφυλάκων που τους απαγορεύουν να πλησιάσουν στα σύνορα.

Ο Τουρκικός Ερυθρός Σταυρός και οι τοπικές αρχές τούς διένειμαν τρόφιμα, νερό, κουβέρτες και αντίσκηνα. Ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες για να γυρίσουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη. Όμως οι περισσότεροι αρνούνται και θέλουν να περάσουν σε έδαφος της ΕΕ, στην Ελλάδα ή την Βουλγαρία.



Σε επιφυλακή βρίσκονται ο στρατός, η αστυνομία και η Περιφέρεια στον Έβρο, για να ελέγξουν το πιθανό κύμα λαθρομεταναστών και προσφύγων που ενδέχεται να επιχειρήσουν να μπουν στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης «είμαστε σε ακραία επιφυλακή γιατί εκτιμούμε ότι η έλευση του χειμώνα και των ακραίων καιρικών φαινομένων θα σταματήσει τις μετακινήσεις προς τα νησιά και θα έχουμε μεγάλες πιέσεις στον Έβρο και αυτό μας ανησυχεί».

Ο Περιφερειάρχης εκτιμά πως η απόφαση της Γερμανίας να μην δέχεται μετανάστες και ο φράχτης στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία αλλάζει πλήρως το τοπίο.

Στο μεταξύ, έτοιμος στην θέση του και με διορθωμένα τα σημεία στα οποία είχε ζημιές από τις πλημμύρες είναι ο φράκτης στον Έβρο που έχει μήκος 12,5 χιλιόμετρα. Ο φράχτης  είχε κατασκευαστεί για την παρεμπόδιση της εισόδου παράνομων μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας.

Η επιδιόρθωση έγινε από το Μηχανικό του Δ' Σώματος Στρατού της Θράκης εδώ και περίπου 10 ημέρες και σήμερα είναι όπως ήταν όταν κατασκευάστηκε.



Η Αθήνα, πέραν των πληροφοριών που έχουν συγκεντρώσει οι δικές της υπηρεσίες για το κύμα των προσφύγων και των λαθρομεταναστών, δέχεται ροή ειδήσεων από την ΕΕ και τον ΟΗΕ.
Όπως έγραψε η Τουρκική ιστοσελίδα Haberler.com οι αξιωματούχοι της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώθηκαν πριν από 5 ημέρες από την ΕΕ και τον ΟΗΕ ότι ενδέχεται να υπάρξει μαζικό κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει δεχτεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, αλλά η έλλειψη δουλειών και η προσδοκία για μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη κάνει πολλούς να θέλουν να πάνε στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Απορίας άξιο είναι όμως το γιατί οι Τούρκοι προσπαθούν να γυρίσουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες και δεν τους αφήνουν ή δεν τους διευκολύνουν να περάσουν προς την Ελλάδα και την Βουλγαρία, όπως κάνουν από τα παράλια της Μικράς Ασίας.


Μήπως το πέρασμα των χερσαίων συνόρων από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Βουλγαρία, χωρίς την «βοήθεια» των δουλεμπόρων, θα σημάνει την απώλεια «εσόδων» για τους Τούρκους δουλεμπόρους και γι’ αυτούς που βρίσκονται πίσω τους;

Με πληροφορίες από:
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ert.gr, onalert.gr και pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου