Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Τιμωρία σε όσους δεν κάνουν κολονοσκόπηση και εξέταση προστάτη!

Τιμωρία με συμμετοχή στο κόστος της θεραπείας της νόσου, προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, όσους δεν υποβληθούν υποχρεωτικά στις προληπτικές εξετάσεις για τις τέσσερις συχνές μορφές καρκίνου.

Όπως έγινε γνωστό μέσω συνέντευξης του Υπουργού στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς, αφορά τη μαστογραφία και το τεστ παπ για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για άνδρες και για γυναίκες θα είναι επιβεβλημένη η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων!

«Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις εξετάσεις αυτές και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή, την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν» είπε ο υπουργός Υγείας.

Επίσης ο Υπουργός επισήμανε ότι στόχος είναι να προλαμβάνονται ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου, για τους οποίους οι επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν πως επίκειται μεγάλη αύξηση εντός της προσεχούς 20ετίας, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής.

Θέση στο θέμα των υποχρεωτικών προληπτικών εξετάσεων για ορισμένες μορφές καρκίνου πήρε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), λέγοντας πως οι προληπτικές εξετάσεις έχουν πλεονεκτήματα, αλλά συνοδεύονται και από μία σειρά μειονεκτημάτων, όπως είναι τα πρόσθετα κόστη και η ταλαιπωρία εξαιτίας της ανάγκης πρόσθετων ελέγχων στις περιπτώσεις ασαφών ευρημάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της προληπτικής μαστογραφίας, η οποία είναι μία από τις δύο εξετάσεις που θεωρούνται ότι ανταποκρίνονται καλύτερα στα κριτήρια αποτελεσματικότητας της έγκαιρης διάγνωσης.

Η προληπτική μαστογραφία, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, αναφέρει η ΕΑΕ, συνοδεύεται από ένα ποσοστό ασαφών ευρημάτων στο 30% των εξεταζομένων. Αυτό οδηγεί στη διεξαγωγή πρόσθετων εξετάσεων ή ακόμα και βιοψιών, αν και τελικά στην πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων δεν πρόκειται για καρκίνο.

Η σύγχρονη πρακτική, σύμφωνα με την ΕΑΕ, είναι να επικεντρώνεται η προσπάθεια ελέγχου, όπου αυτό είναι εφικτό, σε ομάδες υψηλού κινδύνου και να καθορίζονται με πιο αυστηρά και επιστημονικά κριτήρια τα χρονικά διαστήματα ελέγχου και οι μέθοδοι διάγνωσης.

Η ΕΑΕ τονίζει ότι η Ελλάδα πάνω από όλα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των καπνιστών, να βάλει τέλος και να ανατρέψει τη συνεχόμενη αύξηση του ποσοστού παχύσαρκων πολιτών, να μειώσει την ατμοσφαιρική μόλυνση στις μεγάλες πόλεις και σε ορισμένες περιοχές της χώρας και να προάγει την τακτική σωματική δραστηριότητα.

«Μέτρα γνωστά, αποτελεσματικά και πολύ οικονομικά, με τα οποία μπορεί να μειωθεί σημαντικά η συχνότητα εμφάνισης όχι μόνο του καρκίνου, αλλά και πολλών άλλων χρόνιων μη μολυσματικών ασθενειών» τονίζεται από την ΕΑΕ.

Η ΕΑΕ, εκτιμά ότι «η πρόθεση να τιμωρούνται οικονομικά οι μη υποβαλλόμενοι στον σχεδιαζόμενο τακτικό έλεγχο συμπολίτες μας, εκφράζει περισσότερο την αγανάκτηση του κ. υπουργού για τα ως σήμερα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των Ελλήνων σε προληπτικούς ελέγχους, παρά πολιτική επιλογή, γιατί οι πολλές και σοβαρές παρενέργειες ενός τέτοιου μέτρου το καθιστούν εμφανώς μη συμβατό για δημοκρατική χώρα».

Η ΕΑΕ επαναλαμβάνει την ανάγκη συνεργασίας με την Πολιτεία και με τις δημόσιες δομές υγείας, με στόχο αφενός τη μείωση των νέων περιπτώσεων καρκίνου και αφετέρου την καλή και έγκαιρη περίθαλψη των ασθενών.

Αλήθεια, μπορεί το εθνικό σύστημα υγείας  να ανταποκριθεί στις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να γίνουν δωρεάν για όλους τους Έλληνες;
Τι θα γίνει με όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε διαγνωστικές υπηρεσίες, επειδή κατοικούν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές ή επειδή είναι ανασφάλιστοι;
Ποιο θα είναι το κόστος των εξετάσεων;
Τέλος, γιατί θα πρέπει να υποβληθούν όλοι σε προληπτικές εξετάσεις, εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις για πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου;

Καλή και σωστή η πρόληψη, αλλά μαζί με το νου κι η γνώση, αξιότιμε κύριε υπουργέ…





Με πληροφορίες από τα newpost.gr και tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου