Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ουγγαρία: Χιλιάδες αστυνομικοί στα σύνορα με τη Σερβία για τους πρόσφυγες

Χιλιάδες αστυνομικούς στα σύνορα με τη Σερβία θα επιστρατεύσουν οι αρχές της Ουγγαρίας, όπου κατασκευάζεται ο φράχτης ασφαλείας για να εμποδιστεί η μεγάλη ροή προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Η Ουγγαρία ανήκει στον Χώρο Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου επιτρέπεται στους υπηκόους των κρατών μελών να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήρια, γεγονός που την καθιστά ελκυστική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διέρχονται από κράτη των Βαλκανίων που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.

Η Ουγγαρία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής φέτος την υποδοχή 100.000 προσφύγων και μεταναστών, υπερδιπλάσιων από τους 43.000 που είχε υποδεχθεί η χώρα ολόκληρο το 2014.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν εγκαταλείψει χώρες όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, με την ελπίδα να φθάσουν σε πλούσιες δυτικοευρωπαϊκές και βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, Γιάνος Λάζαρ, δήλωσε ότι η ανάπτυξη περισσότερων συνοριοφρουρών είναι απαραίτητη λόγω της πιο επιθετικής και αποφασισμένης συμπεριφοράς των μεταναστών.

«Αρκετές χιλιάδες αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στα σύνορα με τη Σερβία και η αποστολή τους θα είναι να προασπίσουν αυτό το τμήμα των συνόρων», ανέφερε ο Λάζαρ σε συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας σκοπεύει να ολοκληρώσει ως τον Νοέμβριο τον φράκτη ύψους 3,5 μέτρων και μήκους 177 χλμ κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία, ένα έργο που επικρίνουν έντονα το Βελιγράδι και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.


Η Ουγγαρία έχει επισημάνει και άλλα παραδείγματα χρήσης φραχτών, όπως ο φράκτης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, αλλά και ο φράκτης μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Επίσης θα συγκληθεί το Ουγγρικό κοινοβούλιο για μια ειδική συνεδρίαση προκειμένου να καταστεί αυστηρότερος ο ποινικός κώδικας και να καταστεί η παράνομη μετανάστευση ή η πρόκληση φθοράς στον φράκτη ποινικό αδίκημα που θα επισύρει ποινή φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών.

Επίσης, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα προτείνει πολύ βαρύτερες πηγές για τη διακίνηση ανθρώπων.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Φίντες (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών), Άνταν Ρόγκαν, δήλωσε ότι από 200.000 ως 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες εκτιμάται ότι θα προσπαθήσουν να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη διαμέσου της Ουγγαρίας φέτος.

Ήδη, διά θαλάσσης έχουν φθάσει στο έδαφος χωρών της Ε.Ε. 250.000 άνθρωποι εντός του 2015.

Ο Ούγγρος πολιτικός Όρμπαν υποστηρίζει ότι η Βουδαπέστη χρειάζεται να αναλάβει δράση μονομερώς, καθώς η Ε.Ε. ως σύνολο δεν δίνει λύση.

Στις συνομιλίες του περασμένου μήνα, η Ε.Ε. δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία για την δίκαιη κατανομή των χιλιάδων αιτούμενων άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Ιταλία και στα άλλα κράτη μέλη για τα επόμενα δύο χρόνια, αναβάλλοντας τη λήψη σχετικής απόφασης ως τα τέλη της χρονιάς.

Στο καυτό θέμα των παράνομων μεταναστών και προσφύγων αναφέρθηκε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξής της στην ZDF.

«Το ζήτημα των προσφύγων ίσως εξελιχθεί στο επόμενο σημαντικό Ευρωπαϊκό εγχείρημα, στο οποίο θα κληθούμε να δείξουμε εάν είμαστε όντως ικανοί να δράσουμε από κοινού», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα του ασύλου μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση από ότι η Ελληνική κρίση.



Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου