Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

124.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα το 2015

Περίπου 224.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR).

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι έχουν καταμετρηθεί 98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Την ίδια περίοδο περισσότεροι από 2100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοούνται ακόμη.

«Έχουμε μια προσφυγική κρίση στην πόρτα της Ευρώπης. Οι περισσότεροι από αυτούς που διασχίζουν τη Μεσόγειο, φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις, δεν είναι οικονομικοί μετανάστες», υπογράμμισε ο Ουίλιαμ Σπλίντερ, εκπρόσωπος της HCR.

«Ο λόγος για τον οποίο πρόκειται για κρίση δεν έχει σχέση με τον αριθμό των προσφύγων αλλά με την ανικανότητα της Ευρώπης να ανταποκριθεί σ' αυτήν με συντονισμένο τρόπο. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εργάζονται από κοινού και όχι να δείχνουν με το δάχτυλο η μία την άλλη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες (34%) προέρχονται από τη Συρία, το 12% προέρχεται από την Ερυθραία ενώ οι υπόλοιποι είναι Αφγανοί (11%), Νιγηριανοί (5%) και Σομαλοί (4%).

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επισήμανε ότι μέσα σε 7 μήνες φέτος ξεπεράστηκε ο αριθμός των προσφύγων που είχαν φτάσει πέρσι όλη τη χρονιά στη Ευρώπη.
Το 2014 είχαν καταγραφεί 219.000 πρόσφυγες, αριθμός που αποτελούσε ρεκόρ όλων των εποχών.

Η Βελγική κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει κατεπειγόντως άλλες 2500 θέσεις για τη φιλοξενία προσφύγων, κυρίως σε παλιές στρατιωτικές βάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση για χορήγηση ασύλου στη χώρα, σε αντίθεση με άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες (Πολωνία, Ουγγαρία κλπ) που αρνούνται να δεχθούν στο έδαφός τους Ασιάτες ή Αφρικανούς μετανάστες και πρόσφυγες.

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει τίποτα απολύτως από τους Ευρωπαίους «εταίρους» στο θέμα της ουσιαστικής αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο έδαφός της, που είναι και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανακοινώθηκε, την Πέμπτη είχαμε είσοδο 5.000 παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα!

«Η Ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει την Ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και έχει διεκδικήσει σε δύο διαδοχικές Συνόδους Κορυφής, να αξιοποιηθούν υπάρχοντα μέσα αλλά και νέα έκτακτα Ευρωπαϊκά κονδύλια, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κυρίως όμως έχουμε ζητήσει να υιοθετηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης, στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι οι αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης. Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε, τόσο στην πρώτη απόφαση της Συνόδου Κορυφής όσο και στη δεύτερη -το λέω αυτό γιατί δεν ήταν αυτονόητο-, στο αρχικό σχέδιο», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από σύσκεψη για το μεταναστευτικό.


Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως η Ελλάδα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην διαχείριση του τεράστιου αριθμού των αλλοδαπών προσφύγων και μεταναστών, που περνούν καθημερινά παράνομα τα σύνορα, καθώς η χώρα δεν διαθέτει τις υποδομές.

Η αλήθεια είναι σκληρή και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, καθώς οι Ευρωπαίοι θα συζητάνε για μήνες ίσως και για χρόνια, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα, όσο οι δικές τους γειτονιές δεν πλημμυρίζουν από απελπισμένους ανθρώπους.

Θα αυξήσουν λένε τα Ευρωπαϊκά κονδύλια! Κι ποιο πρόβλημα θα λυθεί με αυτόν τον τρόπο; Δεν πρόκειται πάντως για κονδύλια που θα βοηθήσουν στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, αλλά μόνο με την στοιχειώδη περίθαλψη των αλλοδαπών μεταναστών - προσφύγων.

Με απλά λόγια, μας δίνουν μερικά ευρώ παραπάνω για να τους κρατάμε στην Ελλάδα!

Ακούσατε ποτέ τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς ή κάποιον άλλο βορειοευρωπαίο να προσφέρει έστω και μια βάρκα για να βοηθήσει στις ατελείωτες και εξαντλητικές περιπολίες του ΠΝ και του Λιμενικού στο Αιγαίο;
Η FRONTEX δεν αποτρέπει την παράνομη είσοδο. Μόνο την καταγράφει.

Οι δανειστές – τοκογλύφοι ζητάνε μείωση των αμυντικών δαπανών από την Ελλάδα, αλλά δεν μας λένε ΠΩΣ θα φυλαχθούν τα σύνορα της Ελλάδας, που αποτελούν και Ευρωπαϊκά σύνορα.
Καμία χώρα δεν πρόκειται να στείλει στρατό, αεροπλάνα και πλοία για να φυλάξει τα σύνορα της Ελλάδας.


Ασχολήθηκε κάποιος από τους πλούσιους βορειοευρωπαίους με το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό της χρεοκοπημένης Ελλάδας έχει μπει μέσα πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ από την αρχή του χρόνου, σε ότι έχει να κάνει με τα καύσιμα, λόγω των περιπολιών στο Αιγαίο, για τους παράνομους μετανάστες;

Το πρόβλημα δεν θα λυνόταν ακόμη κι αν το ΠΝ είχε τον τριπλάσιο στόλο και τα χρήματα για να τον έχει 24 ώρες επί 365 μέρες στο Αιγαίο να περιπολεί.

Η θέληση από την απελπισία όσων θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη είναι ανίκητη.
Και τα θαλάσσια σύνορά μας είναι ατελείωτα!

Η λύση θα ήταν να επέστρεφε η ηρεμία στην Μέση Ανατολή, να ισορροπούσαν χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, να εξαφανίζονταν δηλαδή οι πραγματικές αιτίες που προκαλούν τα ανεξέλεγκτα ρεύματα μεταναστών και προσφύγων.
Όνειρα θερινής νυκτός, θα πείτε...

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που περνούν με κίνδυνο της ζωής τους μέσω Αιγαίου στην Ελλάδα, θέλει να πάει σε άλλες πλούσιες βορειοευρωπαϊκές χώρες.
Ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα τούς προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη απελπισία.
Σ΄ αυτό που η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει είναι στον απεγκλωβισμό τους κι όχι στο να πάρει περισσότερα χρήματα από Ευρωπαϊκά κονδύλια και να τους κρατήσει εδώ, στα κοντέινερ που στήνονται ανά την Ελλάδα.

Τα πάρκα της Αθήνας μετατράπηκαν σε camping, ενώ στήνονται κοντέινερ για να στεγαστούν οι αλλοδαποί που εισέρχονται στην Ελλάδα παράνομα.

Δεν είδαμε όμως να στήνονται κοντέινερ για να στεγαστούν οι Έλληνες που έχασαν τα σπίτια τους από την οικονομική κρίση! Αυτοί, παραμένουν άστεγοι και συνεχίζουν να ζουν στα πάρκα…

Οι βορειοευρωπαίοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν να υποχρεώνουν μια χώρα στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, να σηκώνει μόνη της αυτό το τεράστιο βάρος.

Η κυβέρνηση και ο λαός θα πρέπει να πάψουν να έχουν αυταπάτες για την ΕΕ.
Δεν πρόκειται για «ένωση».
Πρόκειται για ξεχωριστά κράτη, που το καθένα κοιτάζει τα δικά του συμφέροντα.


Ο πρωθυπουργός είπε στις δηλώσεις του ότι η ΕΕ δίνει εξετάσεις στο θέμα της Ελλάδας. Προφανώς στις εξετάσεις αυτές έχει αποτύχει διπλά: και στο οικονομικό θέμα και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Ας ελπίσουμε πως η ΕΕ θα ανταποκριθεί θετικά στο ζήτημα του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.
Δεν μπορεί οι χώρες υποδοχής να αντιμετωπίζονται ως αποθήκες ανθρώπων!

Ο στόχος της Ελλάδας θα πρέπει να είναι να έρθουν οι Ευρωπαίοι αντιμέτωποι με το πρόβλημα. Το plan b είναι εφικτό και θα πρέπει να τεθεί σε άμεση εφαρμογή!




Με πληροφορίες από τα imerisia.gr και onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου