Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Οι «εταίροι» ζητούν να γίνει η Ελλάδα στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών

Απειλές κατά της Ελλάδας εκτοξεύει η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ , για το θέμα του ασύλου των μεταναστών, το οποίο ζητάει να συνδεθεί με το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα οι «εταίροι» της Ελλάδας στην ΕΕ αρνούνται να δεχτούν στο έδαφός τους παράνομους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ιταλία, που αιτούνται άσυλο.


Οι δηλώσεις της Υπουργού έγιναν στην εφημερίδα Κουρίρ και δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο. Η Αυστριακή Υπουργός τονίζει ότι «ένα σταθερό σύστημα ασύλου στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα».

Και συνεχίζει: «Μια αποτελεσματικότερη πολιτική ασύλου της Ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσει τμήμα των διαπραγματεύσεων για νέα βοήθεια, προτού δοθούν στην Ελλάδα δισεκατομμύρια ευρώ».

Η απαίτηση της Υπουργού έχει προκαλέσει έκπληξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διευκρινίζει πως «πρόκειται για δύο ξεχωριστές δέσμες διαπραγματεύσεων, οι οποίες βασίζονται σε διαφορετικές νομικές βάσεις, ενώ και οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι διαφορετικοί».

Η εφημερίδα πληροφορείται και από το Αυστριακό υπουργείο Οικονομικών του Χανς Γεργκ Σέλινγκ, την πρόθεση να τεθεί και να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις η πρόταση της υπουργού Εσωτερικών, χωρίς όμως το Υπουργείο να θέλει να επιβεβαιώσει ότι η πρόταση θα αποτελέσει προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κουρίρ, με την απαίτησή της η Μικλ-Λάιτνερ θέλει να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα ώστε να υπάρχει καταγραφή και να λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα από πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

Επίσης ζητείται η στενότερη συνεργασία της Ελληνικής κυβέρνησης με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO) και τη FRONTEX, όπως επίσης την εγκατάσταση κέντρων υποδοχής για πρόσφυγες στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και σε ορισμένα νησιά.

Η Αυστριακή Υπουργός δεν κάνει όμως καμία αναφορά στην άμεση ανάγκη για ενίσχυση της FRONTEX στην Ελλάδα, ώστε να αποτραπεί η είσοδος παράνομων μεταναστών.

 
Στις δηλώσεις της η Μικλ-Λάιτνερ, ισχυρίζεται ότι θα πρέπει η ΕΕ να ασχολείται λιγότερο με την αποφόρτιση της Ελλάδας και της Ιταλίας στο θέμα ασύλου, καθώς η Αυστρία έχει γίνει η υπ’ αριθμόν ένα χώρα προορισμού και έχει τον μεγαλύτερο κατά κάτοικο αριθμό αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.

Ισχυρίζεται, επίσης, ότι η Αυστρία διαχειρίζεται τον ίδιο αριθμό αιτήσεων ασύλου όσο αθροιστικά η Ελλάδα και η Ιταλία, κάτι, που αναγόμενο στον αριθμό κατοίκων, σημαίνει ότι η Αυστρία επεξεργάζεται τον δεκαπλάσιο αριθμό αιτήσεων ασύλου από ότι μαζί η Ελλάδα και η Ιταλία.

Οι 28 υπουργοί της ΕΕ αρμόδιοι για τα ζητήματα της μετανάστευσης αποφάσισαν την μετεγκατάσταση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες 32.256 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο, αριθμό που δεν κατάφεραν, ωστόσο να φτάσουν οι εθελοντικές προσφορές των κρατών μελών.

Οι 28 κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα πρέπει να ξανασυζητηθεί πριν το τέλος της χρονιάς, με σκοπό να γίνει ακόμα μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στην μετεγκατάσταση και των υπολοίπων 8.000.

Οι αιτούντες άσυλο που θα επωφεληθούν κυρίως από τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση θα είναι κυρίως αυτοί που προέρχονται από χώρες όπως η Συρία, η Ερυθραία, η Σομαλία και το Ιράκ.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η επανεγκατάσταση περισσότερων από 20.000 ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων εντός των χωρών της ΕΕ.

«Η αλληλεγγύη δεν είναι σλόγκαν» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του συμβουλίου δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι παρόλο που η πρόταση της επιτροπής δεν έγινε δεκτή στο σύνολό της, το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχτηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι ένα «ιστορικό βήμα μπροστά».

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική πρόταση της Κομισιόν περιλάμβανε υποχρεωτικές ποσοστώσεις, κάτι που επίσης δεν έγινε αποδεκτό από τα κράτη μέλη, κάποια από τα οποία αρνήθηκαν να προσφέρουν θέσεις ή προσέφεραν πολύ λίγες.

Οι πιο απρόθυμες χώρες ήταν: 

η Ουγγαρία (καμία θέση για μετεγκατάσταση και καμία για επανεγκατάσταση), 
η Αυστρία (καμία θέση για μετεγκατάσταση και 1900 για επανεγκατάσταση), 
η Σλοβακία (100 θέσεις για μετεγκατάσταση και 100 για επανεγκατάσταση),
η Σλοβενία (20 θέσεις για μετεγκατάσταση και 230 για επανεγκατάσταση).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν αναφερόμενος σε αυτές τις χώρες, χαρακτήρισε την ανταπόκρισή τους «ντροπιαστική ή και απογοητευτική».

Τέλος, το συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ υιοθέτησε ένα ακόμα μέτρο, τη δημιουργία στην Ελλάδα και την Ιταλία των λεγόμενων «hot spots» (σημείων υποδοχής).
Σε αυτά τα σημεία θα γίνεται η ταυτοποίηση και καταγραφή των αιτούντων άσυλο με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ, όπως είναι η Europol, η Frontex και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου.



Με πληροφορίες από: topontiki.gr και iefimerida.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου