Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Χαμηλή η ζήτηση των Ελληνικών πετρελαίων

Μόλις τρεις προσφορές κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για την εκμετάλλευση των 20 θαλασσίων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη. Οι κοινοπραξίες υπό την Γαλλική Total, με τη συμμετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων και της Ιταλικής Edison, ήταν οι μόνες εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν.

Το οικόπεδο για το οποίο κατατέθηκε δεσμευτική προσφορά από την κοινοπραξία Total – ΕΛΠΕ - Edison, είναι το νούμερο 2 του ΒΔ Ιονίου, ενώ οι άλλες δύο προσφορές από τα ΕΛΠΕ αφορούσαν το οικόπεδο 1, για το οποίο είχαν γίνει τα διαβήματα από την πλευρά της Αλβανίας και το οικόπεδο 10 που βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και δεν θα πρέπει να υπάρχει απαισιοδοξία για την έλλειψη προσφορών από τις εταιρείες. 


Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Μεξικού. Εκεί, για την παραχώρηση 14 οικοπέδων, μία κοινοπραξία πήρε 2 οικόπεδα. Στο διαγωνισμό του Μεξικού, στην ανάδοχο κοινοπραξία συμμετέχει η Μεξικανική εταιρεία Sierra Oil & Gas μαζί με την Αμερικανική Talos Energy και τη Βρετανική Premier Oil.

Επίσης διαπιστώνεται πως για τα Μεξικανικά και τα Ελληνικά οικόπεδα, είχε δείξει ενδιαφέρον ο Αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil, που όμως δεν εμφανίστηκε ούτε στον Ελληνικό ούτε στον Μεξικανικό διαγωνισμό.

Το σίγουρο είναι πως με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι, οι εταιρείες θεωρούν πως τα κέρδη τους θα είναι λίγα, σε σχέση με τα χρήματα που θα δαπανήσουν για να εξορύξουν τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

Εκτός και αν όλα αυτά ανήκουν σε ένα μεγαλύτερο σχέδιο «συνωμοσίας», ώστε κάποιες εταιρείες να αποκτήσουν τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες έναντι πινακίου φακής, λόγω κήρυξης πτώχευσης της Ελλάδας…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου