Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τι προβλέπει το «μνημόνιο» που έρχεται, επιγραμματικά

Με όσο πιο επιγραμματικό τρόπο παραθέτουμε τα μέτρα που περιλαμβάνει το μνημόνιο που συμφωνήθηκε με τους δανειστές. Σίγουρα είναι δυσβάσταχτο και οριζόντιο. Αν άξιζε τον κόπο, μόνο η Ιστορία θα το κρίνει. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε πλέον. Μόνο δουλειά (για όσους έχουν) και πληρωμή φόρων. Ό,τι προβλέπεται από την Νέα Τάξη Πραγμάτων. Άντε, και στο τσιπάκι…

Μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου πρέπει να ψηφισθούν από τη Βουλή τα εξής:

- Αυξάνεται από 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Άρα θα ακριβύνουν κατά 8,8% οι τιμές σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, όπως ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, τσιπς κ.λπ.
- Αυξάνονται τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα εστιατόρια και εισάγεται ΦΠΑ στα ασφαλιστικά συμβόλαια, που θα αυξηθούν!
- Αυξάνεται κατά 12,8% ο ΦΠΑ στα νησιά άμεσα.
- Τίθεται σε ισχύ άμεσα και αναδρομικά από 1-1-2015 η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά εισοδήματα άνω των 30.00 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθεί και σε χαμηλότερα εισοδήματα.
- Τους επόμενους μήνες κάποιοι φορολογούμενοι θα δουν μειωμένες τις αποδοχές τους.
- Καταργούνται απαλλαγές και εξαιρέσεις για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις και αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης στο 26%.
- Αυξάνεται αναδρομικά και θα ισχύσει για τις δηλώσεις που υποβάλλονται αυτό το διάστημα ο νέος φόρος πολυτελείας ο οποίος διαμορφώνεται από το 10% στο 13% για Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.ε., σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων, πισίνες.
- Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 28% από 26%. και αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100%, από 80%.

Στο μνημόνιο, που το Αγγλικό κείμενο μπορείτε να δείτε παρακάτω, προβλέπονται τα εξής:

- Το μνημόνιο προβλέπει ανάκληση των επαναπροσληφθέντων «διαθέσιμων» και απολυμένων (βάσει Μνημονίου) δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και μέρος αυτών της ΕΡΤ, καθώς αυτές είναι από τις μονομερείς ενέργειες που η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει.

Η ανάκληση των επαναπροσληφθέντων δεν θα δρομολογηθεί, αν υπάρξουν αντίβαρα.
Για παράδειγμα στην εκπαίδευση, αν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μηδενίσει ή ανακοινώσει λιγότερες προσλήψεις για την φετινή χρονιά!

Στους νόμους αυτούς περιλαμβάνονται:
- Οι 600 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.
- H επαναλειτουργία της ΕΡΤ και οι διαδικασίες επαναπρόσληψης περίπου 1.500 απολυμένων.
- 1.800 εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ που επανατοποθετούνται στις θέσεις τους, ενώ ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς επανασύστησε 1.174 οργανικές.
- 1.500 σχολικοί φύλακες.
- 1.500 δημοτικοί αστυνομικοί.
- 251 θέσεις στον ΟΑΕΔ.
- 180 θέσεις στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
- 19 θέσεις στον ΟΓΑ.
- 61 υπάλληλοι του ΕΟΤ που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
- 59 δημόσιοι υπάλληλοι σε υπηρεσίες υπουργείου.
 - 29 θέσεις που είχαν επανασυσταθεί από τον Υπουργό  Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

- Δάνειο 82-86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τη πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ, το οποίο θα εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του.

- Άμεσα 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, αφού πρώτα περάσει το κείμενο της συμφωνίας και σειρά μέτρων από τη Βουλή.

- Αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ. Το πακέτο του Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν είναι ξεκάθαρο για την ώρα καθώς ο τρόπος που θα πέσουν αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα.

- Αναδιάρθρωση χρέους: Αποκλείεται το κούρεμα στην ονομαστικά αξία του χρέους. Ωστόσο θα υπάρξει σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση του προγράμματος.

- Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δισ. ευρώ. Θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Θα περάσουν σε αυτό περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου. Η Διοίκηση θα γίνεται από την Ελλάδα υπό την επίβλεψη ξένων. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.

- Έλεγχοι της οικονομίας και φυσική παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας.
Τι ακριβώς θα κάνει και με ποιον τρόπο;


Θα μπορεί να «αξιοποιήσει» νησιά και βραχονησίδες;
Ποιοι θα μπορούν να αγοράσουν;
Θα προβλέπονται διατάξεις για θέματα εθνικής ασφάλειας και ακεραιότητας;
Οικόπεδα; Χωράφια; Οικήματα; Παραλίες; ΔΕΚΟ; Στρατιωτικές εγκαταστάσεις; Πολεμικό υλικό (πλοία, αεροπλάνα, άρματα κλπ);

Θα μπορεί να δεσμεύσει και να πουλήσει Υδρογονάνθρακες;
Μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας προς τους Αγρότες, που πέρασαν στην Πειραιώς και να κατάσχει γη και στην συνέχεια να την πουλήσει;

Μπορεί να γίνει το ίδιο με τα σπίτια που αγοράστηκαν με δάνειο από τις τράπεζες και αδυνατούν να αποπληρωθούν με τον τρόπο που επιθυμεί η εκάστοτε τράπεζα;

Ας ελπίσουμε πως μέσα στον Αρμαγεδδώνα που έρχεται, θα περισωθούν τα αυτονόητα. Αλλά με τους άρπαγες δανειστές, κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος…







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου