Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Πετρέλαιο αξίας 60 δισ. ευρώ στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ένα σημαντικότατο κοίτασμα πετρελαίου, πέραν του φυσικού αερίου, εντοπίστηκε στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Αυτό, δείχνουν οι λεπτομερείς τρισδιάστατες και δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο οικόπεδο 12, που διαχειρίζονται οι εταιρείες Noble, Delek και Avner.

Η πλήρης ανάλυση των δεδομένων θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Απρίλιο του 2016, ωστόσο η κύρια εικόνα έχει διαμορφωθεί και οι αποκλίσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές.

Η εικόνα της σημαντικής παρουσίας πετρελαίου για το οικόπεδο 12, φέρνουν και ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, αφού το πετρέλαιο δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, ούτε και μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων για την εκμετάλλευσή του.

Σε βάθος 24.600 ποδών (περίπου 7500 μέτρα) υπάρχει ποσότητα πετρελαίου 1,2 έως 1,4 δισ. βαρελιών και η αξία του μεριδίου της Κύπρου υπολογίζεται στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα χρήματα αυτά μπορούν να ξεκινήσουν να εισρέουν σύντομα στα ταμεία  της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί για τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος αναφέρουν ότι η Noble Energy ενημέρωσε τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τα μέχρι τώρα στοιχεία, με επιφυλάξεις μέχρι την ολοκλήρωση των αναλύσεων.
Επίσης η Noble Energy αναμένεται να δώσει στις ΗΠΑ σημαντικά νέα στοιχεία για την Κύπρο, σε συνάντηση με αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου.

Ο τέως διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασίνης, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ το δημοσίευμα, δήλωσε ότι «τώρα το σκηνικό αλλάζει, καθώς η εξόρυξη και η εκμετάλλευση του πετρελαίου μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα».

Είπε επίσης ότι, αν ληφθούν αμέσως αποφάσεις, η εξόρυξη του πετρελαίου μπορεί να αρχίσει σε 2 χρόνια, χωρίς να ανατρέπει το σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, για την εξόρυξη του οποίου θα απαιτηθούν 4 χρόνια.

Ο Σόλων Κασίνης ανέφερε επίσης ότι με τα νέα δεδομένα αναμένεται να επιδειχθεί μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες κολοσσούς για την αγορά μεριδίου από την Νoble Energy.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κασσίνης, το σημαντικό είναι ότι ο χρόνος άντλησης του πετρελαίου υπολογίζεται στο μισό απ' ότι του φυσικού αερίου και είναι πιο εύκολη η χρηματοδότηση για την εξόρυξή του.

Τέλος να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το MarketWatch.com με απώλειες 5,4% έκλεισε η εβδομάδα για την τιμή του πετρελαίου.
Την Παρασκευή, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου κατέγραψαν πτώση κατά 0,6% ή 0,31 δολάρια, φτάνοντας τα μόλις 48,14 δολάρια ανά βαρέλι.

Να δούμε πότε θα φτάσει η μείωση των τιμών και στις αντλίες των βενζινάδικων στην Ελλάδα…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου