Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Δραματικές εξελίξεις Ελλάδας / Δανειστών / Ρωσίας / Αιγύπτου

Γυμνούς άφησε τους δανειστές ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, με την χθεσινή του απόφαση να πιστολίσει το ΔΝΤ, δείχνοντας ότι η Ελλάδα δεν μπλοφάρει όταν αναφέρεται σε στάση πληρωμών των επαχθών δανείων που επέβαλαν στη χώρα οι ξένες δυνάμεις με την υπογραφή των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά γράφει η έγκυρη Γαλλική εφημερίδα La Tribune, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζει προκλητικό το σχέδιο των πιστωτών της Ελλάδας.

Και συμπληρώνει η εφημερίδα, ότι μέχρι τώρα οι δανειστές είχαν την ελπίδα ότι μπλοφάρει και ότι δεν έχει τα κότσια να το πάει μέχρι τέλους.

Μετά όμως από την χθεσινή άρνηση να πληρώσει το ΔΝΤ και με την αυστηρή προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα πληρώσει στις 30 Ιουνίου αν αλλάξουν μυαλά οι δανειστές, όλοι κατάλαβαν ότι η Ελλάδα δεν παίζει και ο κίνδυνος να χάσουν τα λεφτά τους είναι υπαρκτός.
 
Η εφημερίδα στο άρθρο της αναλύει την στάση των πιστωτών και την αποδίδει στην ιδεολογική πόλωσή τους να επικεντρώνουν τη λύση σε μια λογιστική προσέγγιση της οικονομίας.

«Όμως, η λύση στο πρόβλημα των συντάξεων καθώς και στα άλλα δεινά της Ελλάδας, είναι αλλού: Βρίσκεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην επανοικοδόμηση, στην αναδιάρθρωση του χρέους δημόσιου και ιδιωτικού και στην ενεργό καταπολέμηση της ανεργίας. Τότε μόνο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι δυνατή», τονίζει η La Tribune.

Συνεχίζοντας, κάνει λόγο για κατάσταση που μοιάζει να έχει ξεφύγει από τα όρια της λογικής. «Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι μόνο η Ελληνική πρόταση αποτελεί ρεαλιστική βάση για τις διαπραγματεύσεις».
 

Επίσης η Γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει «προκλητική» την πρόταση που έβαλαν στο τραπέζι οι θεσμοί.

«Το σχέδιο αυτό, καρπός των δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ήταν μια πραγματική πρόκληση. Επρόκειτο για μια νέα κούρα λιτότητας που θα εξασθενίσει ακόμα περισσότερο τους πιο αδύναμους.
Ήταν επίσης μια προσπάθεια πρόκλησης της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επέλθει διάσπαση, μέσα από την σαφή θέληση των πιστωτών να πατήσουν πάνω στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για το θέμα των συντάξεων», γράφει ο αρχισυντάκτης της La Tribune.

Όπως διαπιστώνει η εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξέρει τις προθέσεις των δανειστών, γι” αυτό και απέρριψε άμεσα το σχέδιο.

«Εάν ήταν ένα πραγματικό τελεσίγραφο, τότε θα ήταν αδύνατη η συνέχιση των συζητήσεων. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει» καταλήγει ο Ρ. Γκοντέν εκτιμώντας ότι επρόκειτο για «τελεσίγραφο – μπλόφα».

Στο μεταξύ, σήμερα  το μεσημέρι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η συζήτηση με ευθύνη των δανειστών, οι οποίοι αρνούνται να φανούν ρεαλιστές και να κατανοήσουν την ιδιαιτερότητα της Ελληνικής περίπτωσης.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στην Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες ώρες και διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως «για ό,τι χρειαστείτε, η Ρωσία θα είναι στο πλάι σας».

Ο Ρώσος πρόεδρος έδειξε την απόλυτη κατανόησή του στην απόφαση της Ελλάδας να μην πληρώσει στο ΔΝΤ τη σημερινή δόση των 300 εκατ. ευρώ και να ζητήσει συγχώνευση των τεσσάρων δόσεων στις 30 Ιουνίου και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «Οι άνθρωποι είναι επάνω από τους αριθμούς».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, το αντίπαλο δέος του ΔΝΤ, από πλευράς του Ρώσου προέδρου δηλώθηκε ότι «Σας αναμένουμε στις 18 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη στο forum των BRICS για να συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες της Ελληνικής συμμετοχής. Τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νοτίου Αφρικής θέλουμε τη συμμετοχή της Ελλάδας».

Από εκεί και πέρα για το θέμα της προκαταβολής από τα τέλη διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Greek Stream, δηλώθηκε ότι «Τα χρήματα είναι στη διάθεση της Ελλάδας, όποτε τα χρειαστεί», ενώ συζητήθηκαν και πιθανές εναλλακτικές οδοί διέλευσης προς Ιταλία και από εκεί προς Σλοβενία.

Τέλος, σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι πρώτες φωτογραφίες από την κοινή
άσκηση Ελληνικών και Αιγυπτιακών Mirage 2000 πάνω από τις Πυραμίδες. Εκτός από την όμορφη εντύπωση, υπάρχει και το μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο, που είναι η Ελληνο-Αιγυπτιακή κοινή γραμμή σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Με πληροφορίες από το defencenet.gr

1 σχόλιο: