Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Δύο νέα συμβόλαια για την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ αξίας πολλών εκατομμυρίων!

Η Ελληνική (Κρατική) Αμυντική Βιομηχανία, που βρέθηκε στην πλήρη απαξίωση τα τελευταία χρόνια και κατόπιν πολλών προσπαθειών κυριολεκτικού ξεπουλήματός της, κατάφερε να κερδίσει 2 σημαντικά συμβόλαια που αποδεικνύουν την ποιότητα και την υψηλή ικανότητά τους στην κατασκευή πολεμικού υλικού.

Πενταετή σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της ΕΑΒ και της Lockheed Martin αξίας 72 εκατ. δολαρίων για την συμπαραγωγή του αεροσκάφους C-130J. Η ΕΑΒ θα συνεχίσει την κατασκευή και συναρμολόγηση δομικών τμημάτων του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους μέχρι το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε στα τέλη του 2009 και η ΕΑΒ έχει αναλάβει την κατασκευή και συναρμολόγηση σημαντικών συγκροτημάτων της ατράκτου του στρατιωτικού μεταγωγικού που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του αεροσκάφους και μάλιστα ως μοναδικός προμηθευτής παγκοσμίως για όλους τους πελάτες της Lockheed Martin!

Η νέα σύμβαση διευρύνει την ήδη υπάρχουσα επιτυχημένη συνεργασία της ΕΑΒ με την Lockheed Martin, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον κλάδο της αεροναυπηγικής, εξασφαλίζει φόρτο εργασίας σε βάθος χρόνου, συμβάλει στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ΕΑΒ για αύξηση πωλήσεων και περαιτέρω ενίσχυση του εξωστρεφούς της προσανατολισμού και οδηγεί στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής μέσα από τη συμμετοχή της ΕΑΒ στην κατασκευή ενός επιτυχημένου τύπου αεροσκάφους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η σύμβαση αυτή θα προστεθεί στο έργο 520 εκ. ευρώ που ήδη εκτελεί η ΕΑΒ, συμβάλλοντας στη σταθερή πορεία της εταιρείας σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εφαρμόζοντας με συνέπεια συγκεκριμένη στρατηγική ανάκαμψης και ανάπτυξης, ενώ αναμένεται ότι για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, η ΕΑΒ θα κλείσει το οικονομικό έτος 2014 με θετικό αποτέλεσμα προ φόρων.

Η δεύετρη σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας ήρθε από την ΕΛΒΟ. Η εταιρεία, κατάφερε μετά από πολύχρονη μεθοδική, επίμονη και συστηματική εργασία, να πείσει το Στρατό Ξηράς βορειοαφρικανικής χώρας με μεγάλη στρατιωτική παράδοση και ιστορία, να εμπιστευτεί στην ΕΛΒΟ στην ανακατασκευή των στρατιωτικών οχημάτων του!

Το προσύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών υπογράφηκε στις 27 Μαΐου του 2015, τη στιγμή που η εταιρεία βρίσκεται υπό εκκαθάριση από διεθνή αξιολογητικό - συμβουλευτικό οίκο, ο οποίος με την στάση του δείχνει να εμπιστεύεται την εταιρεία, για μια ομαλή και βιώσιμη επιχειρηματική πορεία στις διεθνείς αγορές.

Αυτή όμως την εμπιστοσύνη που επέδειξε η διεθνής αξιολογητική εταιρεία, δεν φαίνεται να την συμμερίζεται η Ελληνική πολιτεία, αφού μόλις δύο ημέρες μετά την υπογραφή του προσυμφώνου συνεργασίας, υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών κάλεσαν μέλη της διοίκησης της ΕΛΒΟ για να τους επιπλήξουν και να τους υποδείξουν ότι δεν έπρεπε να υπογράφει η συμφωνία διότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει άλλα σχέδια για την εταιρεία!

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ για την συμφωνία, το επίτευγμά τους φαίνεται να δυσκολεύει το Υπουργείο Οικονομικών να ισχυριστεί και να αποδείξει στον Ελληνικό λαό, ότι η ΕΛΒΟ είναι μία άχρηστη εταιρεία με απαρχαιωμένο εξοπλισμό που δεν κοστίζει τίποτα, όπως είπε ο υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιοι της Ελληνικής πολιτείας δεν θα μπορέσουν να την «ξεπουλήσουν τόσο εύκολα»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές εβδομάδες, στις 9 Μαΐου επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ήσυχος ο οποίος διαπίστωσε ότι η εταιρεία κάθε άλλο παρά απαρχαιωμένη και «άχρηστη» είναι.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν έκρυψε το θαυμασμό του για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και έκανε σχετικές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το μήνυμα που ο Αναπληρωτής Υπουργός έστειλε προς του υποψήφιους αγοραστές της ΕΛΒΟ, «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πουλήσει, ούτε να ενοικιάσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην εταιρεία» και συμπλήρωσε ότι, «Ως συνιδιοκτήτες φεύγουμε με την πεποίθηση ότι εδώ υπάρχει προοπτική, υπάρχει μέλλον, υπάρχει ανάπτυξη».

Την ίδια στιγμή όμως διαφορετική είναι η προσέγγιση του Υπουργείου Οικονομικών για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού αν και στελέχη του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα είχαν ενημερώσει δύο ημέρες πριν ότι θα επισκεπτόταν και αυτός τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ, τελευταία στιγμή η επίσκεψη του αναβλήθηκε!

Η θετική εξέλιξη για την ΕΛΒΟ και η περίεργη στάση του Υπουργείου Οικονομικών, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τις αληθινές προθέσεις της Ελληνικής πολιτείας και όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, «Ενώ όλοι, κυβερνώντες και μη, ισχυρίζονται ότι για να είναι ισχυρή η βιομηχανία της Χώρας πρέπει να στραφούμε εκτός συνόρων, ποιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών τραβούν το αυτί στην ΕΛΒΟ που υπέγραψε συμφωνία με το εξωτερικό;».

Στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ διερωτούνται:
«Άραγε οι συγκυβερνήτες οι οποίοι προεκλογικά μιλούσαν για Εθνική Αμυντική Βιομηχανία, ήταν κάθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις των αμυντικών βιομηχανιών και υποστήριζαν με σθένος το έργο της ΕΛΒΟ, τώρα άλλαξαν γνώμη; Έχει γίνει κατανοητό ότι το ξεπούλημα της ΕΛΒΟ είναι Εθνική Προδοσία; Γιατί ο κ. Μάρδας χρησιμοποιεί διφορούμενους – ασαφείς όρους (συνέργεια;) και δεν ξεκαθαρίζει τι πραγματικά θα γίνει με την ΕΛΒΟ; Μήπως δεν λέγεται τίποτα και εγκαταστάσεις, εξοπλισμός και προσωπικό με ανεκτίμητη τεχνογνωσία σε μία νύχτα θα περάσουν σε ξένα χέρια; Αυτή είναι η εθνική μας υπερηφάνεια;».

Τέλος οι εργαζόμενοι θέτουν ένα ακόμη ερωτηματικό στο Υπουργείο Οικονομικών, διερωτώμενοι για ποιό λόγο η πολιτεία κωφεύει στις εκκλήσεις των εργαζομένων της εταιρείας να σταματήσει άμεσα η ειδική εκκαθάριση και να περάσει η εποπτεία της ΕΛΒΟ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, καλούν τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, να πάρει θέση και να λυθεί άμεσα το θέμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, επισημαίνοντας ότι κανένας κρατικός υπάλληλος δεν μπορεί να αποφασίσει για την Άμυνα της Χώρας και το αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού, αφού όπως όλοι παραδέχονται η Εθνική Άμυνα είναι αγαθό του λαού και δεν είναι προς πώληση

Ας μην ξεχνάμε πως τις προηγούμενες ημέρες έφθασε στα χέρια της Κυβέρνησης και επίσημη πρόταση από την Ρωσία για παραγωγή του νέου Καλάσνικοφ AK-101 των 56 χιλιοστών στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στο Αίγιο. Τις εγκαταστάσεις της εταιρείας έχουν ήδη επισκεφθεί οι Ρώσοι και τις βρήκαν εντυπωσιακές.

Η πιθανή συμφωνία αποτελεί κοινή Ελληνο-Ρωσική παραγωγή για την πώληση των Καλάσνικοφ σε τρίτες χώρες. Είναι γνωστό ότι το AK παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση στον κόσμο και γι’ αυτό στα ΕΑΣ πιστεύουν ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για την εταιρεία αλλά και την Ελλάδα.

Ας ελπίσουμε πως η Κυβέρνηση θα χειριστεί με την πρέπουσα σοβαρότητα το θέμα της αξιοποίησης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και δεν θα την απαξιώσει και ξεπουλήσει, όπως απαιτούσε η τρόικα.




Με πληροφορίες από το viadiplomacy.gr και το protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου