Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Παραμένει ο άδικος ΕΝΦΙΑ χωρίς μείωση αντικειμενικών αξιών

Δυστυχώς έπειτα από υποσχέσεις, συζητήσεις και προτάσεις, το χαράτσι (ΕΝΦΙΑ) παραμένει. Το σοκ δεν προέρχεται από το ότι δεν καταργείται ο άδικος φόρος που λέγεται ΕΝΦΙΑ, αλλά στο ότι δεν πρόκειται καν να υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, καθώς αυτές δεν θα αλλάξουν!

Τα νεώτερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης σίγουρα δεν είναι ευχάριστα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού ενώ περίμεναν σημαντική ελάφρυνση με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (που ήταν βασική προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης) φαίνεται πως θα πληρώσουν τα ίδια ή και περισσότερα σε σχέση με πέρυσι...

Όπως παραδέχονται παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από το φετινό φόρο ακινήτων αποτελούν ένα από τα σημεία της διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό κενό και μπορεί η πρόθεση να είναι η μείωση του βάρους κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, αλλά φαίνεται πως προς το παρόν δεν βγαίνουν τα νούμερα. Έτσι τα 2,65 δις. ευρώ θα μείνουν ως έχουν στον προϋπολογισμό.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες ίσως ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι ο υπολογισμός του φόρου ακινήτων θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ρητώς ότι ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με τις αξίες που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κι ως εκ τούτου για να ισχύσει κάτι διαφορετικό θα πρέπει να αλλάξει η σχετική διάταξη.
Η σχετική διάταξη φαίνεται πως μείνει ανέπαφη, κάτι που σημαίνει ότι ο τρόπος υπολογισμού του φετινού ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με τον περσινό και οι νέες Τιμές Ζώνης θα ισχύουν μόνο για αγορές, γονικές παροχές και κληρονομιές.

Εδώ έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει στείλει στην κυβέρνηση τελεσίγραφο από τον περασμένο Νοέμβριο για άμεση προσαρμογή των Τιμών Ζώνης στα επίπεδα της σημερινής πραγματικότητας.
Αν η κυβέρνηση αγνοήσει αυτό το τελεσίγραφο και βεβαιώσει το φετινό φόρο με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, θα καταστήσει βέβαιη τη δικαίωση όσων προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια κατά του ΕΝΦΙΑ για το 2015.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στην καλύτερη περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να περιμένουν μια παρέμβαση στην κλίμακα του φόρου, που θα είχε ως στόχο να ανακατανείμει τα βάρη, χωρίς να αλλάζει ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να μετακινηθούν σημαντικά βάρη προς τις υψηλές Τιμές Ζώνης, με αύξηση των σχετικών συντελεστών, ενώ θα αλλάξει και η κλίμακα του Συμπληρωματικού Φόρου που εφαρμόζεται σε ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρα πολύ άσχημη για όλους όσους πίστεψαν πως θα καταργηθεί ο άδικος φόρος που λέγεται ΕΝΦΙΑ που ουσιαστικά ποινικοποιεί την ιδιοκτησία ακινήτων και τιμωρεί όσους τίμιους Έλληνες πλήρωσαν πολλά χρήματα σε συμβολαιογραφικά, υποθηκοφυλακεία, μεταβιβάσεις και φόρους για να αποκτήσουν ακίνητα, αντί να κάνουν τα χρήματά τους μασούρια.

Ίσως έφτασε ο χρόνος της πραγματικής αντίστασης από τον Ελληνικό λαό, που η αρχή θα γίνει με την άρνηση της καταβολής του άδικου φόρου (ΕΝΦΙΑ) και της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου