Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ: Στραγγαλίσαμε τους Έλληνες από λάθος στοιχεία του ΔΝΤ!

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στην Ελλάδα, καθώς αναμένεται αλλαγή πολιτικής και διόρθωση του λανθασμένου προγράμματος εκ μέρους των δανειστών. Έτσι αναγνωρίζεται πώς η συνταγή που εφαρμόστηκε και οδήγησε σε εξαθλίωση τους Έλληνες τα τελευταία χρόνια ήταν λάθος.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε την Ελληνική θέση, πώς η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επίσης επιβεβαιώθηκε πως το κόλλημα στην υπογραφή συμφωνίας έχει να κάνει με διαφωνίες μεταξύ των «θεσμών» και όχι μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας.

Ο Γιουνκέρ έκανε γνωστό ότι βρισκόμαστε σε φάση διόρθωσης του προγράμματος, γιατί σε μερικά σημεία του αποδείχθηκε μη ρεαλιστικό και κοινωνικά μη ισορροπημένο, ενώ το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να τροποποιηθεί σημαντικά.

Επίσης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το ΔΝΤ επί χρόνια κατέθετε λανθασμένους υπολογισμούς για την ανάπτυξη της Ελλάδας, με αποτέλεσμα αυτό να κοστίσει στους απλούς πολίτες μείωση του μισθού τους κατά 20%!!!

Επίσης έγινε γνωστό ότι σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων της η Ελλάδα κατάφερε περισσότερα από τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ, καθώς μηδένισε το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 15% και οι μισθοί του δημοσίου μειώθηκαν κατά 40%!!!

«Η Ελλάδα πλήρωσε υψηλό τίμημα για τις μεταρρυθμίσεις από τότε που ξεκίνησε η χορήγηση οικονομικής βοήθειας», δήλωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Προέδρου της Κομισιόν.

Το βασικό θέμα είναι πως σε ανώτατο επίπεδο έγινε κατανοητό πως σε περίπτωση Grexit θα πρέπει ίσως οι Ευρωπαίοι εταίροι να καταβάλουν αναπτυξιακή βοήθεια στην Ελλάδα, που δεν θα είναι δάνεια, αλλά χρήματα που δεν θα επιστραφούν ποτέ! Άλλωστε, αλληλεγγύη δεν σημαίνει δανείζω, αλλά δωρίζω!

Επίσης τονίστηκε ότι για το Γερμανό φορολογούμενο, τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα δεν κόστισαν ούτε ένα ευρώ!!!

Φαίνεται πως βρισκόμαστε και κοντά σε πιθανή αγορά από τον ESM του δανείου του ΔΝΤ, ώστε να αποχωρήσει από το «παιχνίδι» και να γίνει αποκλειστικά Ευρωπαϊκή υπόθεση η οικονομική σωτηρία της Ελλάδας, ως όφειλε να είναι εξ αρχής.

Τέλος, μια ακόμη σύσταση προς την Ελλάδα και τους δανειστές της να καταλήξουν (επιτέλους) σε συμφωνία έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί τυχόν αβεβαιότητα και αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι εύκολα υπολογίσιμες:
«Λειτουργούμε σε μία διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία και τυπικά η αστάθεια σε ένα μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα έχει, αλλά φαίνεται να είναι ένα αναίτιο βάρος, γι' αυτό και ο Λιου έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο».

Είναι επομένως σχεδόν βέβαιο, πως μπροστά στο κίνδυνο μιας οικονομικής παγκόσμιας καταστροφής, που θα έρθει από την αδιαλλαξία ορισμένων εγκεφάλων, θα πρυτανεύσει η λογική, που λέει πως δεν είναι δυνατόν να στραγγαλιστεί μια ολόκληρη χώρα στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας για παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Από την μεριά της η Ελλάδα θα πρέπει να πράξει τα αυτονόητα ώστε να έρθει στον δρόμο της απόλυτης περικοπής ανούσιων εξόδων από ημετέρους, ενιαίο μισθολόγια στο δημόσιο, προσλήψεις υπαλλήλων εκεί που χρειάζονται (υγεία, παιδεία, σώματα ασφαλείας) και σωστή διαχείριση των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών και αναλόγως προσόντων.

Η αγορά θα πρέπει να γίνει ελεύθερη, χωρίς επιδοτήσεις και χαζο-αναπτυξιακούς νόμους, χωρίς χαζούς περιορισμούς και γραφειοκρατία. Όλοι έχουν δικαίωμα στην δημιουργία μιας επιχείρησης. Χρειάζεται παραγωγή. Όποιος είναι σωστός,  τίμιος και ποιοτικός, θα αντέξει. Και για να αντέξει ο σωστός, χρειάζεται έλεγχος, φορολογικός και διαδικαστικός, ώστε να μην επιβιώσουν πάλι οι απατεώνες σε βάρος των τιμίων.


Μόνο με αλλαγή νοοτροπίας θα πάμε μπροστά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου