Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Απόφαση βόμβα από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του δικαιώνει Γερμανούς πολίτες που κατείχαν Ελληνικά ομόλογα και αρνήθηκαν να αποδεχθούν τη ζημιογόνα για αυτούς ανταλλαγή τίτλων το 2012 (το κούρεμα ή PSI για το οποίο είναι υπερήφανος ο Ευάγγελος Βενιζέλος) και πλέον μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο!

Η απόφαση αυτή δημιουργεί θετικό δεδικασμένο για τις 15.000 οικογένειες Ελλήνων ομολογιούχων (θυμάτων του PSI του Ευάγγελου Βενιζέλου), που μπορούν πλέον και αυτοί να διεκδικήσουν αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο!
Θυμίζουμε πως οι ομολογιούχοι έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και η δίκη έχει προσδιοριστεί για τον Οκτώβριο του 2015.

Θυμίζουμε πως από το PSI τον Φεβρουάριο του 2012, οι επενδυτές των Ελληνικών ομολόγων υπέστησαν haircut ύψους 53,5% της αξίας των τίτλων που κατείχαν.

Πολλοί Γερμανοί ομολογιούχοι που δεν δέχθηκαν το κούρεμα, προσέφυγαν στη Γερμανική δικαιοσύνη. Τα Γερμανικά δικαστήρια ζήτησαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωματεύσει κατά πόσο οι αγωγές αυτές εμπίπτουν στην κατηγορία αστικών ή εμπορικών υποθέσεων, κάτι που επιτρέπει στους ενάγοντες να στραφούν νομικά κατά ενός κράτους. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι υπάγονται στην κατηγορία αυτή, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση ή όχι.

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο και στους Έλληνες ομολογιούχους να καταθέσουν προσφυγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως καταγγέλλουν οι ομολογιούχοι, οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεν τους ενημέρωσαν σωστά και σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία, ότι η αγορά ομολόγων του Δημοσίου ήταν επένδυση η οποία εμπεριείχε κίνδυνο απώλειας κεφαλαίων. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν, οι τράπεζες τους διαβεβαίωναν ότι τα χρήματά τους είναι απόλυτα προστατευμένα και μόνο με πόλεμο θα μπορούσαν να τα χάσουν.

Υπολογίζεται ότι τα φυσικά πρόσωπα είχαν στα χέρια τους ομόλογα αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι περισσότεροι κατείχαν ομόλογα αξίας 5.000 έως 150.000 ευρώ. Με το κούρεμα χάθηκε αυτομάτως το 53,5% της αξίας τους, ενώ το υπόλοιπο 46,5% καλύφθηκε με νέα ομόλογα. Έτσι το 15% πληρώθηκε το 2014 και το 31,5% θα πληρωθεί με ομόλογα που λήγουν από το 2027 έως το 2042!

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που είχε εμπιστευθεί το Ελληνικό κράτος αγοράζοντας ομόλογα 100.000 ευρώ, έχασε 53.500 ευρώ, πήρε 15.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 31.500 ευρώ θα τα εισπράξει από το 2027 ως το 2042!

Με πληροφορίες από άρθρο του Νίκου Ελευθερόγλου από το dimokratianews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου