Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Βουλή: 9 δισ. ευρώ οι Γερμανικές οφειλές από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε 9 δισεκατομμύρια ανέρχονται οι Γερμανικές οφειλές έναντι της Ελλάδας, από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο αρχείο σχετικά με τις οφειλές της Γερμανίας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οφειλή εκτιμάται σε σχεδόν 486 εκατομμύρια, που σε σημερινές τιμές είναι 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό, αντιστοιχεί στο 0,4% των συνολικών επανορθώσεων που θα έδινε η Γερμανία, μετά την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σε 37 ή 22 δόσεις, εφόσον η Γερμανική οικονομία ευημερούσε.

Από το σύνολο αυτό των οφειλών, υπολογίζεται ότι πληρώθηκε μόλις το 1,5% στην Ελλάδα, καθώς η Γερμανία έπαψε να πληρώνει μετά την Συνδιάσκεψη της Λωζάννης, οπότε και υπήρξε παραίτηση των μεγάλων δυνάμεων από τις επανορθώσεις.
Για την Ελλάδα όμως, που δεν υπέγραψε τα κείμενα, οι διεκδικήσεις παραμένουν ενεργές.

Την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουλίου αναμένεται να συζητηθεί στην Βουλή το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος, ενώ το ζήτημα αποτελεί ένα από τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου