Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Το Παρόν: πάνω από 44 δισ. ευρώ αδήλωτα έχουν φύγει έξω, μέσω γνωστής εταιρείας μεταφοράς χρημάτων

Το καυτό πρόβλημα ανεξέλεγκτης μεταφοράς – αποστολής χρημάτων από την Ελλάδα προς τρίτες χώρες φέρνει στο φως η εφημερίδα Το Παρόν της Κυριακής. Σύμφωνα με την ελεύθερη οικονομία, ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάει σε μια εταιρεία μεταφοράς χρημάτων και να στέλνει (σε λογικά πλαίσια) καθημερινά χρήματα σε όποια χώρα επιθυμεί.

Παλαιότερα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης είχε αναφερθεί κατ’ επανάληψη από την εκπομπή του πως ετησίως 12 δισεκατομμύρια ευρώ φεύγουν από την Ελλάδα προς μη ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για χρήματα που στέλνουν οι «μετανάστες» στις χώρες τους ανεξέλεγκτα, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν είναι νόμιμα και φορολογημένα.

Η εφημερίδα Το Παρόν της Κυριακής ανοίγει τον φάκελο μεταφοράς μη ελεγμένου χρήματος προς το εξωτερικό, γράφοντας:

Οι πιστωτές μας τις τελευταίες ημέρες και λίγο πριν από την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ής Ιουνίου επανέρχονται για πολλοστή φορά και απαιτούν μετ' επιτάσεως, προκειμένου να επιτευχθεί «νέα συμφωνία», επιβολή και πάλι νέων φόρων, κόψιμο συντάξεων, μείωση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Και όλα αυτά σε βάρος του λαού μας, που κινείται στα όρια της πλήρους εξαθλίωσης, της απόλυτης φτωχοποίησης και των συσσιτίων. 

Οι εξαθλιωμένοι Έλληνες ακόμη και για ένα κιλό πατάτες, κρεμμύδια, μαρούλια που τους μοιράζουν δωρεάν κατά διαστήματα διάφοροι παραγωγοί στριμώχνονται σε ατέλειωτες ουρές, ώρες ολόκληρες, με κρύο ή με καύσωνα. Την ίδια στιγμή, στα λεγόμενα πρακτορεία μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό (WESTERN UNION) οι αλλοδαποί σπεύδουν να στείλουν στο εξωτερικό (στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, τις οποίες οι περισσότεροι από αυτούς αποφεύγουν να τις κατονομάσουν όταν εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα) ποσά χρημάτων που αποκτήθηκαν εδώ. Το γεγονός αυτό το είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας επί κυβερνήσεως Σαμαρά, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Τα ποσά, δε, αυτά που «έφευγαν» από την Ελλάδα προς τις χώρες αυτές τα τελευταία χρόνια έφταναν, με μέτριες προσεγγίσεις, στα 44 περίπου δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε πώς αποκτήθηκαν και αν έχουν δηλωθεί στην εφορία.

Πιστεύοντας ότι κάποια ευήκοα ώτα του οικονομικού επιτελείου υπάρχουν στη σημερινή κυβέρνηση, που θα αποφασίσουν να νομοθετήσουν μέτρα ώστε να υπάρξει έλεγχος στην κατάσταση αυτή, μέσω της οποίας γίνεται φοροδιαφυγή, τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν είναι:

1) Οποιοσδήποτε κάτοικος (αλλοδαπός ή ημεδαπός) της Ελλάδος αποστέλλει χρήματα στο εξωτερικό, είτε μέσω τραπεζών είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου φορέα (δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα), ανεξαρτήτως ποσού, να προσκομίζει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ αντίγραφο της φορολογικής του δηλώσεως από το οποίο θα προκύπτει ότι τα εισοδήματα αυτά έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα και δικαιολογούνται και ως προς το ύψος τους και ως προς το νόμιμο της αποκτήσεώς τους.

2) Ο αποστέλλων να προσκομίζει πιστοποιητικό φορολογικής του ενημερότητας, το οποίο θα επισυνάπτεται μαζί με το αντίγραφο ή το εκκαθαριστικό της φορολογικής του δηλώσεως από τον «μεταβιβάζοντα - μεσολαβούντα» φορέα (τράπεζα κ.λπ.) στο σχετικό παραστατικό έγγραφο που θα διατηρείται υποχρεωτικά στον φορέα, προκειμένου να «ελέγχεται» και αυτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

3) Ο αποστέλλων να προσκομίζει, τέλος, και βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αρμόδιο ασφαλιστικό του φορέα, ώστε εκτός από την «πηγή προελεύσεως» των εισοδημάτων του, π.χ., μισθωτός, ελεύθερος επαγγελματίας, αυταπασχολούμενος, να αποδεικνύεται και η μη οφειλή του σε ασφαλιστικές εισφορές ώστε να παταχθεί η «αδήλωτη εργασία».      


Μήπως επιτέλους ήρθε η ώρα να μπει τάξη στην ανεξέλεγκτη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό; Πόσο διαφορετική θα ήταν η οικονομία της Ελλάδας, εάν τα 44 δισ. ευρώ βρίσκονταν εντός Ελλάδας; Η ζημιά έχει ήδη γίνει. Ας προσπαθήσουμε να μαζέψουμε ό,τι πιθανόν μαζεύεται…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου