Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Φράχτης 175km στην Ουγγαρία για ανακοπή του κύματος εισόδου αλλοδαπών

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της με την Σερβία, έτσι ώστε να κόψει το δρόμο στους μη νόμιμους μετανάστες προς την Κεντρική Ευρώπη, την ώρα που 16.000 αλλοδαποί θα φύγουν νόμιμα από την Ελλάδα προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε την απόφασή της να κόψει το δρόμο στους μετανάστες, υψώνοντας φράχτη ύψους 4 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Σερβία.

Στόχος της είναι να περιορίσει τα κύματα μεταναστών που κάνουν το δρομολόγιο Σκόπια-Σερβία-Ουγγαρία θέλοντας να φθάσουν στην Γερμανία και σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto είπε ότι αυτή η απόφαση δεν αντίκειται σε κάποια διεθνή συνθήκη, καθώς υπάρχουν ήδη προηγούμενα σε άλλες χώρες, όπως στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας ή στο θύλακα Θουέτα της Ισπανίας στο Μαρόκο. Επιπρόσθετα, η Σερβία δεν είναι χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με την Ουγγαρία που είναι μέλος και της Συνθήκης Σένγκεν.

Η Ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 95% των εισερχομένων μεταναστών μπαίνουν στην χώρα από την Σερβία. Υπολογίζεται πως 57.000 αλλοδαποί έχουν μπει παράνομα στην Ουγγαρία το 2015. Επίσης, η Ουγγαρία είναι η δεύτερη Ευρωπαϊκή χώρα μετά την Σουηδία σε αναλογία μετανάστη ανά κάτοικο.

Ο πρωθυπουργός Viktor Orban πυροδοτεί το κλίμα με ξενοφοβικές κορώνες και συνθήματα του τύπου «αν έρθετε στην Ουγγαρία, δεν μπορείτε να πάρετε τις θέσεις εργασίας από τους Ούγγρους», με αφίσες που έχουν γεμίσει τις πόλεις της χώρας.

Στο μεταξύ, στο σχέδιο μετεγκατάστασης 16.000 αλλοδαπών από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ανακοίνωσε η Υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Αυτό, είναι το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών της μετανάστευσης εντός ΕΕ, τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε δήλωσή της από το Λουξεμβούργο όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Πάγιο αίτημα της Ελλάδας ήταν η θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης για τον προσφυγικό και τον μη απελάσιμο πληθυσμό», ανέφερε στη δήλωσή της η κ. Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μια ευκαιριακή επιλογή αλλά μια καταστατική αρχή της ύπαρξης της ΕΕ. Και αυτό όχι μόνο στο θέμα του μεταναστευτικού αλλά και σε όλα τα πεδία της πολιτικής».

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες αλλοδαπών στερούμενων νόμιμων αδειών εισόδου στην Ελλάδα, μεταφέρθηκαν από τα νησιά στον Πειραιά. Στην συνέχεια, οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας της έκρηξη μελλών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών, οι αλλοδαποί θα προσπαθήσουν μέσω των κυκλωμάτων διακίνησης και πληρώνοντας 1000 ευρώ ο καθένας, να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στη συνέχεια μέσω Σερβίας να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη.




Πηγές: protothema.gr και news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου