Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Αλβανική πρόκληση στο Ιόνιο

Σε νέα, ακόμη πιο δυσμενή φάση εισέρχονται οι σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας μετά την προκλητική ρηματική διακοίνωση που επέδωσε χθες το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας στον Έλληνα πρέσβη στα Τϊραν Λεωνίδα Ροκανά, με την οποία απαιτεί την τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες της Ελλάδας στο Ιόνιο, με την αιτιολογία ότι (δήθεν) παραβιάζεται η Αλβανική υφαλοκρηπίδα!

Σύμφωνα με όσα γράφει το kathimerini.gr έγκυρες πηγές αναφέρουν πως το Αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε και χάρτη στον Έλληνα πρέσβη, προκειμένου να υποστηρίξει τη βασιμότητα των θέσεών του, που ωστόσο καταρρίπτονται από το διεθνές δίκαιο.

Η Ελληνική κυβέρνηση είναι έντονα ενοχλημένη από την κίνηση της Αλβανίας, αλλά όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η ενόχληση δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα αν δεν συνοδεύεται από πολιτικό σχέδιο.

Στοιχείο της Ελληνικής ενόχλησης ήταν και η ματαίωση της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα Ντασνόρ Ντερβίσι.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που εγκαινίασε η Αλβανία από το 2009, όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός Έντι Ράμα, οργάνωσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας για την ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ελλάδα, πράγμα που πέτυχε.

Η Αλβανία θεωρεί ότι η συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών (ΑΟΖ,) ήταν ετεροβαρής για την ίδια και έκτοτε ζητεί νέα διαπραγμάτευση, κάτι που σωστά, σύμφωνα με ειδικούς νομικούς, αρνείται η Ελληνική πλευρά.

Τα Τίρανα, ενώ στη διαπραγμάτευση δέχθηκαν την οριοθέτηση τη ΑΟΖ με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, στη συνέχεια άλλαξαν στάση και θεωρούν ότι τα Διαπόντια Νησιά (Οθονοί, Μαθράκι, Ερεικούσα) δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, θέση που υποστηρίζει και η Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα του Καστελλόριζου.

Είναι άλλωστε γνωστό στην Ελληνική διπλωματία ότι η Τουρκία υποδαύλισε τις κινήσεις του Εντι Ράμα με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 και εκτιμάται ότι και τώρα βρίσκεται πίσω από τη ρηματική διακοίνωση των Αλβανών.

Σύμφωνα με έγκριτες νομικές πηγές, το διάβημα της Αλβανίας είναι ανυπόστατο, καθώς τα Τίρανα, αφενός δεν έχουν κάνει επίσημη ανάκληση της υπογραφής τους στη συμφωνία του 2009, αφετέρου δε, δεν μπορούν να καταστήσουν τη συμφωνία αυτή αδύνατη στην εφαρμογή της. Κατά συνέπεια, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα νομίμως έχει προγραμματίσει έρευνες στο Ιόνιο και νομίμως μπορεί να τις διεξάγει.

Το πρόβλημα που μπορεί στη συνέχεια να προκύψει είναι από εταιρείες που ενδεχομένως δεν θα ήθελαν να ξοδέψουν χρήματα για έρευνες σε μια περιοχή όπου διατυπώνονται αμφισβητήσεις, έστω και αν είναι αβάσιμες.

Πάντως, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει την επίσημη απάντησή του προς τα Τίρανα και σε πολιτικό και σε νομικό επίπεδο.

Το κακό στην υπόθεση της οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λόγος είναι πως ενώ η ΕΕ έχει λόγο και γνώμη για τα πάντα στα κράτη μέλη της, ποτέ δεν τα υποστηρίζει στις διενέξεις τους με γειτονικές χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ κλήθηκαν να υποστηρίξουν τα συμφέροντα κάποιων χωρών στην Ουκρανία και να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ασχέτως αν αυτό ήταν ενάντια στα δικά τους συμφέροντα.
Όταν όμως έρχεται η ώρα να υποστηρίξουν οι Ευρωπαίοι με κοινή γραμμή κάποια «μικρότερη» χώρα (Κύπρος και Ελλάδα σε σχέση με Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια), τότε στην ΕΕ υποστηρίζουν πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών!

Η υποκρισία της ΕΕ πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ.
Είτε θα είμαστε εταίροι σε ΟΛΑ, είτε ο καθένας ας τραβήξει τον δρόμο του, με μια χαλαρή τελωνειακή συνεργασία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου