Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Αμφισβητούν και την Σαμοθράκη οι Τούρκοι

Αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στη Σαμοθράκη η Τουρκία, η οποία με ΝΟΤΑΜ (Notice to Airmen) που εξέδωσε την Τρίτη το μεσημέρι, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (Federal Aviation Administration - FAA), ειδοποιεί την παγκόσμια αεροπορική κοινότητα ότι η Σαμοθράκη (η οποία αναφέρεται με τουρκική ονομασία) είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη!

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα στήνει άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR), μέσα στον Ελληνικό εναέριο χώρο (FIR) μεταξύ Χίου και Λέσβου στα διεθνή ύδατα, λέγοντας ότι δεν έχει καμία υποχρέωση ενημέρωσης των Ελληνικών αρχών, που έχουν την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο FIR Αθηνών.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία κλιμακώνονται οι παραβάσεις – παραβιάσεις των Τουρκικών μαχητικών και οι αερομαχίες (εμπλοκές) οπλισμένων Ελληνικών και Τουρκικών αεροσκαφών.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Ισραήλ – ΗΠΑ, στο Νότιο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, έως τα μέσα του μήνα, ενώ τελείωσε η άσκηση Ελλάδας Ισραήλ που περιλάμβανε κοινή πτήση στο Αιγαίο των Αρχηγών των δύο αεροποριών με F-16.

Επανερχόμενοι στο θέμα της Σαμοθράκης, η Τουρκία επικαλούμενη ψευδώς τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενημερώνει την παγκόσμια αεροπορική κοινότητα ότι το νησί Semadirek όπως το αναφέρει στα τουρκικά και σε παρένθεση Σαμοθράκη στην Αγγλική γλώσσα, δεν πρέπει να περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε σενάρια στρατιωτικών ασκήσεων ή να γίνεται σε αυτή κάποια στρατιωτική άσκηση.

Η Ελληνική απάντηση ήρθε στις 07:30 το πρωί της Τετάρτης, όπου οι Ελληνικές αρχές ενημέρωσαν με ΝΟΤΑΜ ότι οι τουρκικές αιτιάσεις είναι άκυρες καθώς περιέχουν πολιτικά κίνητρα και δεν έχουν σχέση με την ασφαλή πλοήγηση στην περιοχή.

Οι Ελληνικές αρχές ενημερώνουν ότι η Τουρκία εσκεμμένα χρησιμοποιεί σε Ελληνικό νησί Τουρκική ονομασία, καθώς το όνομα «Σαμοθράκη» είναι γνωστό παγκόσμια.


Τονίζεται επίσης ότι δεν υπάρχει καμία διεθνής συνθήκη η οποία να προβλέπει αποστρατικοποίηση του Ελληνικού νησιού της Σαμοθράκης και πως η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, όπως άλλωστε κάνει καθημερινά.



Σήμερα Παρασκευή ξεκινάει η Τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης «Άστρο της Ανατολής – 2015» (Anadolu Yildizi-2015) ένα σκέλος της οποίας έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ελληνικό εναέριο χώρο, στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Πρόκειται για μια ακόμα ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος της χώρας μας να κάνει έρευνα και διάσωση στην περιοχή του FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με το σενάριο της Τουρκικής άσκησης, ένα φορτηγό πλοίο που βυθίζεται στα διεθνή ύδατα έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου και τα πτητικά μέσα της Τουρκίας χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης μπαίνουν μέσα στον Ελληνικό εναέριο χώρο (FIR) για να το σώσουν.

Η άσκηση διευθύνεται από το Τουρκικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και εκτελείται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στην άσκηση μάλιστα έχουν προσκληθεί ξένοι παρατηρητές και δημοσιογράφοι.

Η Τουρκία, κατά την προσφιλή της τακτική, ανοίγει πολλά μέτωπα διεκδικήσεων (http://cosmostatus.blogspot.gr/2015/04/156.html «156 Ελληνικά νησιά διεκδικούν οι Τούρκοι») 

κάθε φορά που τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης.

Την επόμενη εβδομάδα πάντως, αναμένεται να βρεθεί στην Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του.

Στις παρακάτω εικόνες μπορείτε να δείτε την Τουρκική και την Ελληνική ΝΟΤΑΜ.




Πηγές: news247.gr και e-typos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου