Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Πλήρη κατάργηση των μετρητών προωθεί η κυβέρνηση της Δανίας

Το σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων που θέλει τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο των πολιτών, προωθείται στην Δανία. Η κυβέρνηση της χώρας προωθεί την πλήρη κατάργηση των μετρητών και την πληρωμή μόνο μέσω καρτών.

Η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε να καταργηθεί η υποχρέωση ορισμένων καταστημάτων λιανικής να δέχονται πληρωμές σε μετρητά, ωθώντας τη χώρα πιο κοντά από ποτέ σε μια οικονομία χωρίς μετρητά.
Έτσι από το 2016 αναμένεται να καταργηθεί η νομική δέσμευση που ισχύει για πρατήρια βενζίνης, εστιατόρια και καταστήματα ενδυμάτων, να δέχονται πληρωμές σε μετρητά.
Όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με πλαστικό χρήμα: πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω Mobile Pay, μια εφαρμογή για Smart Phones με την οποία μεταφέρονται χρήματα σε άλλα τηλέφωνα και καταστήματα, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο των Δανών σήμερα χρησιμοποιεί αντί για μετρητά τους προηγούμενους τρόπους για να πληρώνει.

Η ιδέα της κατάργησης των μετρητών περιλαμβάνεται στη δέσμη προτάσεων της κυβέρνησης της Δανίας που αφορούν αναπτυξιακά μέτρα για τον περιορισμό του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.
Τώρα, πως η κατάργηση των μετρητών θα βοηθήσει στον περιορισμό του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας, μόνο οι θιασώτες της Ν.Τ.Π. μπορούν να εξηγήσουν.

Για να τεθεί σε εφαρμογή η πρόταση, θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Κοινοβούλιο της Δανίας, όμως είναι άγνωστο πότε θα γίνει η ψηφοφορία.

Η πρόταση δεν αναμένεται να συναντήσει σοβαρές αντιδράσεις στη Δανία, όπου οι κάτοικοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες για να πληρώνουν ακόμη και για ένα πακέτο με τσίχλες στο παντοπωλείο της γειτονιάς.

Το χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο Finansraadet υποστηρίζει ότι, χάρη στην χωρίς χρήματα οικονομία, τα καταστήματα θα εξοικονομήσουν τα χρήματα που επενδύουν σήμερα για μέτρα ασφαλείας, αλλά και τον χρόνο που σπαταλούν οι ταμίες δίνοντας ρέστα!
Προφανώς στη Δανία, κάθε κατάστημα φυλάσσεται από 10 ένοπλους φρουρούς και οι ουρές για πληρωμή στα ταμεία των καταστημάτων θα είναι όπως οι ουρές στις Ελληνικές τράπεζες, που για να εξυπηρετηθεί κανείς μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μέχρι και 3 ώρες…

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πληρωμών θα αυξήσει τις απάτες και το οικονομικό έγκλημα.
Στη Σουηδία, για παράδειγμα, την τελευταία δεκαετία έχουν διπλασιαστεί τα εγκλήματα αυτού του είδους.

Υπενθυμίζεται πως η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία είναι οι τρεις χώρες της EE που κατέχουν τα πρωτεία όσον αφορά τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.

Η επιβολή όμως του πλαστικού χρήματος και η κατάργηση του κανονικού, εάν «πετύχει» στην Δανία, τότε θα προχωρήσει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σίγουρα η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που οι «θεσμοί» θα ζητήσουν την επιβολή του μέτρου αυτού, με το πρόσχημα βέβαια της πάταξης της φοροδιαφυγής, όπως ακριβώς συνέβη με το μέτρο των 70 ευρώ για ορισμένα νησιά.

Τι σημαίνει όμως η αποκλειστική χρήση πλαστικού χρήματος;
Σημαίνει την κατάργηση της ιδιωτικής ζωής. Τέλος στην προσωπική ζωή. Όλα θα γίνονται κάτω από το βλέμμα της τράπεζας που θα γνωρίζει τι αγοράσαμε, από πού το αγοράσαμε και φυσικά σε ποια τιμή.
Ποιος άλλος όμως θα μαθαίνει για τις αγορές που κάνουμε, εκτός από την τράπεζα και το κράτος - εφορία;
Εταιρείες προώθησης προϊόντων; Εκβιαστές; Κακοποιοί;
Γιατί θα πρέπει κάποιες από τις αγορές που κάνουμε να είναι δυνατό να γίνουν γνωστές σε όποιον έχει πρόσβαση στο «σύστημα»; Και δεν εννοούμε παράνομες αγορές.

Για παράδειγμα:
Έστω πως κάποιος θέλει να αγοράσει ένα σετ κοσμημάτων για τη σύζυγό του. Πηγαίνει σε ένα χρυσοχοείο και πληρώνει με κάρτα 2000 ευρώ.
Αμέσως η αγορά θα γίνεται γνωστή σε ένα σωρό υπαλλήλους στην τράπεζα και την εφορία.
Γιατί θα πρέπει όλοι αυτοί να το μάθουν;
Γιατί θα πρέπει να υπάρχει η υποψία να το μάθουν και τυχόν κακοποιοί;
Αν η αγορά είχε γίνει με μετρητά και με απλή ανώνυμη απόδειξη όπως γίνεται σήμερα, τότε δεν υπάρχει ο κίνδυνος να μάθουν για την αγορά, όλοι οι προαναφερθέντες.

Έστω πως κάποιος που μένει στην Καβάλα, θέλει να πάει στη Θάσο για Σαββατοκύριακο, για οποιονδήποτε λόγο, πονηρό ή μη. Γιατί θα πρέπει να κινδυνεύει να γίνει γνωστό το ταξιδάκι, μέσω του λογαριασμού της πιστωτικής του κάρτας, καθώς θα πρέπει να πληρώσει με αυτήν τα εισιτήρια το ξενοδοχείο και το εστιατόριο;

Χάνεται η ιδιωτική ζωή. Χάνεται η προσωπική ζωή.
Όλα θα τα γνωρίζει ο Μεγάλος Αδερφός, δηλαδή η τράπεζα, η εφορία και ποιος ξέρει ποιος ακόμη…

Εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να πατάξουν την φοροδιαφυγή, τότε ας κάνουν κάτι πιο απλό, με κίνητρο και αντικίνητρο, ώστε να χρησιμοποιείται η «φοροκάρτα».
Θυμάστε τη φοροκάρτα που είχε προταθεί πριν λίγα χρόνια;

Πολύ εύκολα, ΟΛΕΣ οι ταμειακές μηχανές, μπορούν να συνδεθούν online και real time με την εφορία. Όταν θα πληρώνουμε είτε με μετρητά είτε με κάρτα, θα δίνεται η φοροκάρτα στην οποία θα περνιέται η συναλλαγή.
Έτσι στο τέλος της χρονιάς, θα υπάρχουν άμεσα καταγεγραμμένες όλες οι αγορές μας και θα εκπίπτουν από την εφορία.

Βασική προϋπόθεση για να πετύχει η φοροκάρτα, είναι η υιοθέτηση ενός πολύ απλού συστήματος φορολογίας:
Για παράδειγμα, αν τα εισοδήματα είναι 12000 ευρώ το χρόνο και μέσω της φοροκάρτας φαίνονται αγορές-πληρωμές (ΟΛΩΝ των ειδών χωρίς περιορισμούς) για 8000 ευρώ, τότε θα επιβάλλεται φόρος στα 4000 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό, όσο περισσότερο χρησιμοποιείται η φοροκάρτα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος σε σχέση με την εφορία.
Επίσης, εάν γίνεται κάποια αγορά, που δεν θα θέλουμε να φαίνεται (π.χ. από sex shop ή τα κοσμήματα που λέγαμε) τότε το ποσό δε θα φαίνεται στην φοροκάρτα και επομένως θα φορολογείται.
Η απόφαση θα είναι του καθενός από εμάς, για το τι προτιμά:
έκπτωση από τον φόρο ή ιδιωτικότητα της αγοράς.

Ας ελπίσουμε πως τελικά δεν θα ζήσουμε τον απόλυτο έλεγχο της ζωής μας από την Νέα Τάξη Πραγμάτων και τον Μεγάλο Αδερφό, που θα επιβληθεί δήθεν στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου