Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ένα καλό και ένα κακό από το Υπουργείο Παιδείας

Δυστυχώς κανένας Υπουργός Παιδείας δεν έχει κάνει τα αυτονόητα και τα δίκαια ως προς τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς τα τελευταία 6 χρόνια. Έτσι και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, από τη μια σταμάτησε μια αδικία, από την άλλη δημιούργησε μια νέα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου που κοινοποιήθηκε στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες από τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη, ξεκλειδώνουν οι πίνακες των αναπληρωτών από το 2010 μέχρι πέρυσι, όπως ζητούσαν οι αναπληρωτές και ήταν το αυτονόητο να γίνει. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τον ακατανόητο νόμο της Άννας Διαμαντοπούλου, από τον Ιούνιο του 2010 και μετά, η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών δεν προσμετρούνταν.

Επίσης μειώνεται η ποινή όσων αρνούνται υπηρεσία ή παραιτούνται από την υπηρεσία.

Το κακό και ακατανόητο στον νέο νόμο είναι πως παύουν να προσμετρούνται στο διπλάσιο τα μόρια όσων υπηρέτησαν από το 2010 ως το 2014 σε σχολεία δυσπρόσιτων (ακριτικών) περιοχών!
Είτε επομένως κάποιος εκπαιδευτικός υπηρέτησε στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Καβάλα κλπ, είτε υπηρέτησε στο Καστελλόριζο, τον Άγιο Ευστράτιο, τις Οινούσες, τη Γαύδο κλπ, θα λάβει τα ίδια μόρια! Γιατί;;;

Η τελευταία αυτή πρόβλεψη, όπως ήταν φυσικό ξεσήκωσε πλήθος διαμαρτυριών από αναπληρωτές που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα σχολεία ακριβώς επειδή η μοριοδότηση δεν διπλασιάζεται.

Άλλο πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ κρίθηκαν αντισυνταγματικές, συνεπώς αν δεν απορροφηθούν όλοι οι επιλεχθέντες του τελευταίου διαγωνισμού ΑΣΕΠ το 2008, ενδέχεται να εκδηλωθούν δικαστικές διαμάχες.

Οι τέσσερις κύριες ρυθμίσεις που αφορούν τους αναπληρωτές στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο είναι οι εξής:
Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του Ν. 3848/2010 (Α’ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του Ν. 4283/2014 (Α’ 189), καταργείται.
Η παράγραφος αυτή προέβλεπε ότι από το σχολικό έτος 2014 – 2015 ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που διανύεται σε δυσπρόσιτες δημόσιες σχολικές μονάδες υπολογίζεται στο διπλάσιο.
Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 3848/2010, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1-9-2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας.
Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010 – 2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο.
Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφοδοτούνται από το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.
Η περίπτωση α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011 (Α’ 118) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».
Θυμίζουμε πως μέχρι τώρα προβλεπόταν διετής διαγραφή.
Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα εφόσον κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο το χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.


Η αιφνιδιαστική πρόβλεψη κατάργησης της διπλής μοριοδότησης στα δυσπρόσιτα προκάλεσε ήδη αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την στιγμή που ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, υποσχόταν όχι μόνο διπλή μοριοδότηση σε όσους υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτα σχολεία, αλλά ζητούσε εθελοντική εργασία από τους εκπαιδευτικούς και πληρωμή μόνο με μόρια!!!

Με επείγουσα ανακοίνωση – διαμαρτυρία απάντησαν οι Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δυσπρόσιτων περιοχών της περιόδου 2010-2014.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΠΡΟΣ:
τον Υπουργό Παιδείας κ. Αριστ. Μπαλτά
τον Αναπλ. Υπουργό Παιδείας κ. Αν. Κουράκη

Κύριοι Υπουργοί, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που προσφέραμε υπηρεσία σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες κατά την περίοδο 2010-2014, με μεγάλη έκπληξη και ιδιαίτερη απογοήτευση διαβάσαμε στο προσχέδιο νομοθετικών ρυθμίσεων, που αφορούν σε θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για αναπληρωτές καθηγητές, ότι κατά την προσμέτρηση προϋπηρεσίας στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών που συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1-9-2010 δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη λογική μιας τέτοιας απόφασης για την οποία δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση και αγανάκτησή μας, καθώς νιώθουμε ότι απαξιώνεται με αυτό τον τρόπο από την πολιτεία το εκπαιδευτικό έργο που προσφέραμε υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Για ποιο λόγο υπολογίζεται στο διπλάσιο η προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα μέχρι το 2010 και από το 2015-2016 και μετά και δεν αναγνωρίζεται ειδικά και μόνο για την περίοδο 2010-2014;
Γιατί αυτή η διάκριση;
Ζητούμε να αναθεωρηθεί η απόφαση που αποτελεί κατάφορη αδικία εις βάρος μιας μειοψηφίας εκπαιδευτικών που δε δίστασαν να μεταβούν και να υπηρετήσουν σε δύσκολα προσβάσιμες και απομονωμένες περιοχές και να υπάρξει άμεση τροποποίηση της νομοθετικής ρύθμισης, ώστε αυτή να ισχύει για όλους και όχι μόνο για κάποιους.
Παρακαλούμε να επιληφθείτε για την άμεση αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος της συγκεκριμένης αυτή κατηγορίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δυσπρόσιτων περιοχών περιόδου 2010-2014

Ας ελπίσουμε πως οι αρμόδιοι Υπουργοί που έχουν δείξει στο παρελθόν ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, θα καταλάβουν το λάθος και την αδικία που πάει να γίνει και θα διορθώσουν τον νόμο.




Με πληροφορίες από alfavita.gr tanea.gr xenesglosses.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου