Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Προκαλούν οι Σκοπιανοί και οι ΝΑΤΟϊκοί πάτρωνές τους

Η αδιαλλαξία των Σκοπιανών που επιμένουν να κλέβουν το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας οφείλεται σε όσους διαχρονικά ακόμη και σήμερα) τους σπρώχνουν στον αλυτρωτισμό. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στους εκπροσώπους του τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 18 Μαΐου ο Νίκος Κοτζιάς, «κακόμαθαν τα Σκόπια ότι μπορούν να κάνουν και να λένε ό,τι θέλουν!».

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε για τη Βαρντάρσκα (FYROM):
«Υπήρξε μια πολύ σύντομη συζήτηση για την πΓΔΜ και για τα πρόσφατα επεισόδια – ανεξήγητα σύμφωνα με ορισμένους, αν και προσωπικά τα θεωρώ ερμηνεύσιμα– τα οποία προκαλούν μια ανησυχία στην Ευρώπη συνολικά για αποσταθεροποίηση στα Δυτικά Βαλκάνια.
Επειδή κατά το παρελθόν πολλοί έχουν αναφέρει ότι φταίει η Ελλάδα που δεν επέτρεψε το 2007-2008 έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την πΓΔΜ, υπογράμμισα ότι δεν πρέπει να συγχέεται η ημερομηνία κατά την οποία εκδηλώνονται τα σκάνδαλα με την ημερομηνία που αποτελεί την αρχή τους. Έχει πλέον αποδειχθεί λ.χ. ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τα αντιδημοκρατικά μέτρα ξεκίνησαν στην πΓΔΜ το 2007.
Επί του θέματος, προχώρησα σε δύο κύριες παρατηρήσεις:
Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι έχουν ευθύνες πολλά κράτη μέλη με την πολιτική που ακολούθησαν απέναντι στην πΓΔΜ, καθώς έπειθαν την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι είναι εύκολο να πιεστεί η Ελλάδα να αλλάξει πολιτική και συνεπώς, δε χρειάζεται η κυβέρνηση των Σκοπίων να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή κουλτούρα, η οποία υποδηλώνει αφενός ότι κανείς δρα με βάση τους κανόνες δικαίου και αφετέρου ότι οι ενέργειές του διέπονται από τον πολιτισμό του συμβιβασμού.
Όταν επί χρόνια λένε προς την ηγεσία της γείτονος ότι δεν χρειάζεται να συμβιβαστούν γιατί θα πιεστεί η Ελλάδα, τότε στην εξωτερική της πολιτική (η κυβέρνηση της πΓΔΜ) μαθαίνει ότι δε χρειάζονται συμβιβασμοί.
Όταν στη συνέχεια της μαθαίνουν –παρά τις Ελληνικές δημιουργικές παρεμβάσεις πριν από δεκαπέντε έτη– ότι δε χρειάζεται να προχωρούν σε συμβιβασμούς προς το Αλβανικό στοιχείο, διότι ο ξένος παράγοντας θα πιέσει τα Αλβανικά κόμματα, είναι φυσικό η διευθύνουσα αυτή ομάδα να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δε χρειάζεται να κάνει συμβιβασμούς ούτε έναντι της αντιπολίτευσής της.
Συνεπώς, η έλλειψη πολιτικής κουλτούρας, πολιτισμού και δέσμευσης στους κανόνες δικαίου είναι αποτέλεσμα του ότι κάποιοι τους κακόμαθαν.
Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι υπάρχουν διάφορες μορφοποιημένες συνεργασίες υποστήριξης της πΓΔΜ ανάμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ, στις οποίες δε συμμετέχει κανένα από τα τρία κράτη μέλη της ΕΕ που ανήκουν ταυτόχρονα στα Βαλκάνια, ήτοι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, και η Ελλάδα. Αυτό, ωστόσο, δεν συνάδει με τους κανόνες οικοδόμησης της ΕΕ, με τις προβλέψεις των Συνθηκών, αλλά ούτε και με το σχέδιο που είχαμε στο παρελθόν περί ενός Συντάγματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Με απλά λόγια, ο Νίκος Κοτζιάς είπε τα πράγματα με το όνομά τους, ότι δηλαδή όλες οι μεγάλες Ευρωπαϊκές και όχι μόνο, χώρες, που θεωρούνται «εταίροι» της Ελλάδας σε διάφορα επίπεδα, ενίσχυσαν την αδιαλλαξία των Σκοπίων, έχοντας «αναγνωρίσει» για τις διμερείς τους σχέσεις την Βαρντάρσκα με το όνομα «Μακεδονία».

Εάν δεν είχε συμβεί αυτό και όλες οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που θεωρούνται «εταίροι» της Ελλάδας, αρνούνταν να χρησιμοποιήσουν το όνομα «Μακεδονία» (όπως όφειλαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης) για την FYROM, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για όλους.

Η επιβεβαίωση για τα λεγόμενα του Νίκου Κοτζιά ήρθε από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προσερχόμενος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συμμετάσχει στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των 28 κρατών μελών, αποκάλεσε την FYROM «Μακεδονία» δύο φορές!

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στην FYROM, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη «Μακεδονία» καθώς πρόκειται για ένα επίδοξο μέλος του Οργανισμού.

«Πιστεύω πως οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι κομμάτι της δημοκρατικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί κλιμάκωση της κρίσης στη «Μακεδονία».

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα στείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας για το φάουλ ή unfair του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας.

Είναι καιρός η Ελληνική διπλωματία να περάσει σε πιο επιθετικές μορφές.
Με το να σκύβουμε συνεχώς το κεφάλι δεν καταφέραμε τίποτα μέχρι σήμερα.
Μόνο εάν αρχίσουμε και τα «χώνουμε» στους «εταίρους» μας για την απαράδεκτη στάση που κρατούν εδώ και 25 χρόνια στο θέμα της ονομασίας της FYROM, τότε μόνο θα κερδίσουμε κάτι, αν όχι πολλά, από την «διαπραγμάτευση» για το όνομα της Βαρντάρσκα.
Η Ελλάδα έχει δίκιο και όποιος έχει δίκιο, δικαιώνεται!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου