Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πάμε για λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ μοιράζονται τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι θεσμοί συνεχίζουν να εργάζονται στενά προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν απτή πρόοδο στις 11 Μαΐου».

Μ αυτή την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν  η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ, τονίζουν ότι στόχος και των τριών θεσμών είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, ενώ αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για επίτευξη συμφωνίας πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Οι δανειστές υπογραμμίζουν ότι «εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν απτή πρόοδο στις 11 Μαΐου», ημέρα της συνεδρίασης του Eurogroup.

Επίσης, ανάσα ρευστότητας έδωσε η ΕΚΤ στις Ελληνικές τράπεζες, καθώς αποφάσισε να αυξήσει τον ELA κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, με το ποσό να ανεβαίνει στα 78,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, μηνύματα προόδου έρχονται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, καθώς υπάρχουν σημάδια συμφωνίας σε βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, του ΦΠΑ, ενώ σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στο θέμα της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Παραμένουν όμως οι διαφωνίες σε άλλα βασικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεδριάσει το Euro Working Group την Παρασκευή.

Πηγή του Reuters από τις διαπραγματεύσεις, που διατηρεί την ανωνυμία της, τόνισε ότι η συμφωνία είναι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεν υπάρχει ούτε μεγάλη πρόοδος, ούτε αδιέξοδο, ενώ οι συζητήσεις στο Brussels Group δεν επηρεάστηκαν από το non paper της κυβέρνησης. Επίσης είπε πως κάποια χάσματα μικραίνουν, αλλά θα έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να παρουσιαστεί κάτι ουσιαστικό στις 11 Μαΐου.
Σε ερώτηση για το αν είναι πιθανή μία συμφωνία, η ίδια πηγή απάντησε πως «εξαρτάται από το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει να πει στους ανθρώπους του ότι πρέπει να παραβιάσει τουλάχιστον κάποιες από τις κόκκινες γραμμές».



Την πρόοδο στις συνομιλίες στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση, κατέγραψαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Τονίστηκε η σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας των ηλικιωμένων.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τόνισαν τέλος ότι οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group.

Δηλώσεις έκανε για το θέμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τζος Ερνεστ, από τον Λευκό Οίκο, σχετικά με το αν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης έγκαιρα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όσους καλόπιστα αναζητούν λύση με προσανατολισμό την διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης.

Φαίνεται πως τελικά θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπως γίνεται όταν πρυτανεύει η λογική και από τις δύο πλευρές.



Με πληροφορίες από τα newpost.gr kathimerini.gr iemierida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου