Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Το σενάριο των συνομοσιολόγων για την Μητρική Εταιρεία επαληθεύεται...

Bloomberg: η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της αν στρεφόταν στην Apple, όχι για αγορές υπολογιστών και κινητών, αλλά για αναζήτηση μετρητών, με την αγορά του χρέους της! 

Ο Leonid Bershidsky με άρθρο του στο Bloomberg εξηγεί πως η Apple και άλλοι Αμερικανικοί κολοσσοί θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά το Ελληνικό χρέος, με αντάλλαγμα την χαμηλή φορολογία!

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «αν οι μεγάλες Αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν έστω και λίγη φαντασία, θα μπορούσαν πιθανότατα να καταλήξουν σε ένα σχέδιο διάσωσης για την σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα, με όρους που θα ωφελούσαν τους πάντες».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι στην Apple σκέφτονταν να  αγοράσουν την Ελλάδα το 2012,  αξιοποιώντας τα πολλά δισεκατομμύρια της εταιρείας σε ρευστό.
Βέβαια, δεν μπορούν να αγοραστούν ολόκληρες χώρες, οπότε η ιδέα έπεσε στο κενό, αντιμετωπίστηκε με χιούμορ και η εταιρεία συνέχισε να βγάζει δισεκατομμύρια.

Σκεφτείτε ότι η Apple, η Microsoft, η Google, η Pfizer και η Cisco έχουν συγκεντρώσει 439 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία βγαίνουν εκτός ΗΠΑ για να γλιτώσουν την βαριά φορολογία του 35%.

Και κάπου εδώ, ξαναμπαίνει στην σκέψη κάποιων η Ελλάδα!

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg, η χώρα μας χρειάζεται περίπου 190 δισεκατομμύρια ευρώ για να ρίξει το χρέος της στο διαχειρίσιμο επίπεδο του 70% του ΑΕΠ. Αυτό είναι περίπου το 48% του συνολικού ρευστού που έχουν οι πέντε εταιρείες που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Σύμφωνα με τον Bershidsky, για την αποπληρωμή του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβραβεύσει αυτές τις εταιρείες με μία ειδική συμφωνία για εταιρικούς φόρους, περίπου σαν αυτούς που απολαμβάνει η Apple στην Ιρλανδία σήμερα.

Η προταθείσα συμφωνία είναι υπό διερεύνηση από την ΕΕ και πιθανότατα είναι καταδικασμένη. Όμως, η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική.
Η ΕΕ, ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας, θα μπορούσε να κάνει μία ειδική απαλλαγή για τις Ελληνικές εταιρείες για τη βοήθεια που θα παρείχαν στην επίλυση του Ελληνικού προβλήματος.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν κάποιες ενστάσεις, αλλά δεν θα ήθελαν να χάσουν τα χρήματα τους, σε περίπτωση μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη την συμμετοχή τού ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, σε αντάλλαγμα για λιγότερα από τα μισά μετρητά τους και μόλις 13% πάνω από ότι θα τους κόστιζε να πληρώσουν τους Αμερικανικούς φόρους, οι εταιρείες θα μπορούσαν να λάβουν μία επ' αόριστον εγγύηση για χαμηλή φορολογία.

Αν αυτό το σενάριο εφαρμόζονταν στην πράξη, η Ελλάδα από την πλευρά της, θα είχε ανακούφιση χρέους και την Ευρωπαϊκή έδρα των εταιρειών, ενώ θα μπορούσε να προσελκύσει  και άλλες εταιρείες για επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Για να μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά, η Ελλάδα εκτός από την έγκριση των εταίρων, θα έπρεπε να έχει και την αποφασιστικότητα να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες και να γίνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις.

«Είμαι σίγουρος ότι μία τέτοιου είδους διάσωση, θα είχε την έγκριση των Ελλήνων, σε ένα δημοψήφισμα», σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει ευελιξία.
Δυστυχώς, τονίζει, η ευελιξία είναι κάτι που δεν φαίνεται να διαθέτουν οι εμπλεκόμενοι στην Ελληνική κρίση σήμερα.
«Οπότε, αντί γι’ αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να οδεύει προς την πτώχευση και οι Αμερικανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν ρευστό που δεν ξέρουν πώς να ξοδέψουν», καταλήγει το άρθρο στο Bloomberg.

Μια πολύ καλή ιδέα θα σπεύσουν να πούνε πολλοί.
Τι όμως θα σήμαινε η αγορά του χρέους από μία εταιρεία; 

Τι είναι προτιμότερο; Να χρωστάς σε πολλούς από λίγα, ή πολλά σε έναν;
Μήπως αυτή η εταιρεία θα αποκτούσε τη δυνατότητα να εξουσιάζει τη χώρα της οποίας θα αποκτούσε το χρέος;
Γιατί οι Ευρωπαίοι «εταίροι» της Ελλάδας να επιτρέψουν αυτή την συναλλαγή και την φορολογική ελάφρυνση της Apple και των άλλων εταιρειών που θα έκαναν έδρα τους την Ελλάδα, όταν μπορούν να προσελκύσουν αυτές τις μεγάλες εταιρείες και να γίνουν αυτές το παγκόσμιο κέντρο;
Ταυτόχρονα θα προσπαθούσαν να «αρπάξουν» ό,τι περισσότερο μπορούν από την υπό πτώχευση – διάλυση Ελλάδα, αποκομίζοντας έτσι τεράστια οφέλη.

Η πρόταση και μόνο για την αγορά του χρέους μίας χώρας από μία εταιρεία, είναι η απόδειξη των όσων ισχυρίζονται οι «γραφικοί» συνομοσιολόγοι εδώ και 15 χρόνια για την Μητρική Εταιρεία που θα αγοράσει το παγκόσμιο χρέος και θα εξουσιάσει το πλανήτη. 

Ας είμαστε λοιπόν περισσότερο προσεκτικοί και λιγότερο αυστηροί προς τους «συνομοσιολόγους»…


Με πληροφορίες από το star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου