Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Μόνο 9 από τα 21 καναντέρ πετάνε

Η χώρα είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις πιθανές πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς οι διαθεσιμότητες των εναερίων μέσων πυρόσβεσης είναι κάτω από το 43%!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Καλαφάτη για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση κατά 55,4% το πρώτο τετράμηνο του 2015, ενώ οι πυρκαγιές που οφείλονται σε εμπρησμό αγγίζουν ή και ξεπερνάνε κατά τόπους, το εφιαλτικό 90%...

Η κατάσταση των πυροσβεστικών αεροπλάνων είναι δραματική.
Μόλις 3 από τα 8 καναντέρ CL-415 (ηλικίας 15 ετών) είναι διαθέσιμα, μετά και την απώλεια 2 (ένα το 2007 στα Στύρα Ευβοίας και ένα πέρυσι στον Θερμαϊκό κόλπο), ενώ ακόμη 2 αναμένεται να είναι διαθέσιμα ως το τέλος Ιουνίου.
Η κατάσταση των καναντέρ CL-215 (ηλικίας 40 ετών) είναι ακόμη χειρότερη. Μόλις 6 από τα 13 θα είναι διαθέσιμα για την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς η παλαιότητα των αεροσκαφών προκαλεί συνεχείς βλάβες, πανάκριβες για επιδιόρθωση, ενώ ταυτόχρονα κινδυνεύουν και οι ζωές των πιλότων.
Όσον αφορά τα μικρά πετζετέλ, 18 από τα 30 βρίσκονται σε πτητική διαθεσιμότητα.

Η ανάγκη για ΑΜΕΣΗ αντικατάσταση του ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΥ και ΚΑΤΑΠΟΝΗΜΕΝΟΥ στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών έχει επισημανθεί επανειλημμένως τα τελευταία 10 χρόνια.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Bombardier Canadair των CL-215 και CL-415 απάντησε σε ερώτηση του cosmostatus πως ένα (1) αεροπλάνο πωλείται προς 21 εκατομμύρια δολάρια. Όμως το κόστος μειώνεται, όσο περισσότερα αεροπλάνα αγοράζονται και ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ έδινε χρήματα για την αγορά πυροσβεστικών μέσων, σε όποια χώρα τα ζητούσε.

Η ερώτηση είναι, ΓΙΑΤΙ καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν προσπάθησε να πάρει τα χρήματα και να προχωρήσει στην ανανέωση του εναέριου στόλου των πυροσβεστικών αεροπλάνων;

Η Ελλάδα κάθε χρόνο μαστίζεται από τις πυρκαγιές. Πέρυσι κάηκαν περισσότερο από 186.000 στρέμματα. Πόσα ακόμη πρέπει να καούν και πόσες ακόμη ζωές να θρηνήσουμε, για να παρθεί επιτέλους η απόφαση να γίνουν τα αυτονόητα;

Επίσης, τεράστια προβλήματα υπάρχουν και στον εξοπλισμό των πυροσβεστών, αλλά και στις διαθεσιμότητές τους, καθώς παρατηρείται καθυστέρηση πρόσληψης 1500 συμβασιούχων και καθυστέρηση στην κάλυψη 230 κενών από πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.

Ίσως είναι καιρός να δραστηριοποιηθούνε οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και γενικά όλοι όσοι σκορπάνε τα εκατομμύριά τους στο ποδόσφαιρο ή αλλού, αγοράζοντας και δωρίζοντας στην Ελλάδα 20 καινούρια καναντέρ και εξοπλισμό στους πυροσβέστες, ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους.
Ταυτόχρονα οι δωρητές θα δείξουν ένα διαφορετικό πρόσωπο προς την δοκιμαζόμενη κοινωνία και θα μετριάσουν την κακή άποψη των περισσοτέρων προς τους «πλούσιους».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου