Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Πρόστιμο 6,7 δισ. δολαρίων στον Τζορτζ Σόρος για φοροαποφυγή

Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος – επενδυτής και πρωτοπόρος της παγκοσμιοποίησης,  Τζορτζ Σόρος, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 6,7 δισ. δολαρίων. Το ποσό προέρχεται από φόρους που αντί να καταβάλει στο Αμερικανικό κράτος, επένδυσε σε φορολογικούς παραδείσους...

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο 84 ετών Τζόρτζ Σόρος, είχε ανακαλύψει ένα παραθυράκι στην Αμερικανική νομοθεσία, το οποίο του επέτρεπε να αναβάλλει τη φορολόγηση των αμοιβών του από πελάτες, τις οποίες επένδυε στον οικονομικό και επενδυτικό του όμιλο, που μεγάλωνε αφορολόγητος. Η περιουσία του σήμερα εκτιμάται στα 30 δις. δολάρια.

Στο τέλος του 2013, ο Σόρος -μέσω του Soros Fund Management- είχε συσσωρεύσει 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια, κάνοντας χρήση της αναβαλλόμενης φορολόγησης.

Το δημοσίευμα του Bloomberg, γράφει μεταξύ άλλων:

«Ο Τζορτζ Σόρος ξεκίνησε το 1973 αυτό που θα εξελισσόταν στο 'Quantum Endowment Fund' με έδρα τις τότε ολλανδικές Αντίλλες, διαθέτοντας 12 εκατ. δολάρια από κυρίως Ευρωπαίους επενδυτές. Αμέσως, άρχισε να επανεπενδύει σχεδόν το σύνολο του μεριδίου του από τα κέρδη των πελατών.
Όταν ίδρυσε το fund, η Αμερικανική νομοθεσία δεν εμπόδιζε τους διαχειριστές κεφαλαίων να καθυστερούν την αποδοχή των αμοιβών από τους πελάτες και να αφήνουν τα χρήματα στα funds, για να αυξάνονται αφορολόγητα.
Ωστόσο, αυτό δεν αποτελούσε λύση για τα funds με έδρα τις ΗΠΑ, καθώς αν οι διαχειριστές δεν έπαιρναν την αμοιβή τους, το ποσό δεν μπορούσε να εκπέσει από το φορολογητέο εισόδημα των πελατών τους. Έτσι, άρχισε να γιγαντώνεται το σύστημα της φοροαποφυγής μέσω offshore εταιρειών.
Το φαινόμενο αυτό πήγε να αντιμετωπίσει ο νόμος του Αμερικανικού Κογκρέσου το 2008, εξαιρούσε όμως τις εταιρείες με έδρα εκτός ΗΠΑ, οι οποίες υπάγονταν σε τοπική φορολογία».

Σημειώνεται πως το 2008, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έκλεισε το «παραθυράκι» αυτό και έδωσε εντολή στους διευθυντές των hedge funds που το χρησιμοποιούσαν επί χρόνια να αποπληρώσουν έως το 2017 τους φόρους που έχουν συσσωρευτεί.

Μία εβδομάδα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο Τζορτζ Σόρος εξαγόρασε μία νέα εταιρεία στην Ιρλανδία, στην οποία μετέφερε από το Quantum Endowment, τα τεράστια ποσά από αναβαλλόμενους φόρους.

Οι οικονομικές επιχειρήσεις είναι πιο πολύπλοκες και από την κβαντική φυσική.
Οι γνώστες των οικονομικών μπορούν να παράγουν χρήμα – πλούτο, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στον παγκόσμιο πολιτισμό, χωρίς να παράγουν κάτι χρήσιμο. Παράγουν όμως χρήματα. Πολλά χρήματα. Τόσα πολλά που δανείζουν τα κράτη από τα οποία φοροδιαφεύγουν, ώστε αυτά να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και στα ελλείμματά τους, που δημιουργούνται από αυτούς που δεν καταβάλλουν φόρους και δανείζουν τα κράτη…
Ένας φαύλος κύκλος, που κανείς δεν γνωρίζει πως μπορεί να σταματήσει προς όφελος των κρατών και των λαών.



Με πληροφορίες από το tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου