Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Το Ρωσικό ιστιοφόρο Kruzenshtern στην Αλεξανδρούπολη (φωτογραφίες)

Για τριήμερη επίσκεψη βρίσκεται το Ρωσικό ιστιοφόρο Kruzenshtern στην Αλεξανδρούπολη, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 70 χρόνια από τη νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Η επίσκεψη γίνεται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρωσικό Σπίτι» και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 70 χρόνια από τη Νίκη κατά του Ναζισμού και Φασισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.



Το Ρωσικό ιστιοφόρο πλοίο Kruzenshtern του Κρατικού Τεχνικού Πανεπιστημίου του Καλίνινγκραντ έφτασε στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 18 Απριλίου και θα αναχωρήσει τη Δευτέρα 20 Απριλίου.


Πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το εκπαιδευτικό Ρωσικό ιστιοφόρο.
Στο πλοίο φιλοξενείται φωτογραφική έκθεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η σημαία του Κόκκινου Στρατού που κατέλαβε το Ράιχσταγκ το 1945 και η οποία αποτελεί το Σύμβολο Νίκης.



Το Kruzenshtern είναι ιστιοφόρο με 4 κατάρτια. Το πλοίο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 1925-1926 στην Γερμανία στο Bremerhaven. Το 1946 δόθηκε στην τότε Σοβιετική Ένωση στα πλαίσια των Γερμανικών αποζημιώσεων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Ονομάστηκε προς τιμήν του περίφημου Ρώσου θαλασσοπόρου Ιβάν Φιοντόροβιτς Κρουζενστέρν. Το πλοίο έχει ως βάση το λιμάνι του Καλίνινγκραντ, ενώ συμμετείχε σε πολλές υπερατλαντικές αποστολές και περίπλους της Γης.


Το Kruzenshtern έχει μήκος 114,4 m, ύψος 51,3m και βύθισμα 6,8m Διαθέτει 2 οκτακύλινδρες μηχανές Diesel συνολικής ισχύος 2.000 ίππων και η ταχύτητα του φτάνει τους 17,3 κόμβους (19,9 μίλια ή 32 km/h).


Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Σάββατο 18 Απριλίου
10.00 Συνάντηση με Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης.
10.30 Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Έβρου.
19.00 Ημερίδα με θέμα «Καθοριστική συμβολή της Ελλάδας και της Ρωσίας στη Νίκη κατά του Ναζισμού και Φασισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κυριακή 19 Απριλίου
09.00 Εκκλησιασμός του πληρώματος στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου.
10.30 Απόδοση τιμών και τρισάγιο στο Μνημείο των Ρώσων στρατιωτών.
11.30 Ξενάγηση του πληρώματος στα Μουσεία, επίσκεψη στο Μοναστήρι της Παναγίας του Έβρου και στην αρχαιολογική περιοχή Ζώνης - Μεσημβρίας.
17.00 Πολιτιστικό πρόγραμμα στο πλοίο με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Δευτέρα 20 Απριλίου
10.00 Επίσκεψη Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως στο πλοίο.
16.00 Φιλικός σκακιστικός αγώνας με τη συμμετοχή του Σκακιστικού τμήματος του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.
20.00 Αναχώρηση του πλοίου.



Θυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που Ρωσικά πλοία επισκέπτονται την Αλεξανδρούπολη. Στις 28 Οκτωβρίου 2011 είχαν παρελάσει καταχειροκροτούμενοι Ρώσοι στρατιώτες στην Αλεξανδρούπολη, στα πλαίσια δημιουργίας μνημείου για τους Ρώσους πεσόντες στην περιοχή του Έβρου κατά τον Ρώσο-Τουρκικό πόλεμο του 1877-1878.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου