Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Η κατάρα των Greeklish

Πάνε 20 χρόνια που το internet μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Κάποτε χρειαζόμασταν μια τηλεφωνική γραμμή και ένα περίεργο μηχάνημα που έκανε ακόμη πιο περίεργους ήχους για να συνδεθούμε στον νέο κόσμο της πληροφορίας, το διαδίκτυο. Σήμερα, με ένα απλό πάτημα κουμπιού είμαστε on line από το κινητό τηλέφωνο, το tablet, τον υπολογιστή.

Τα πρώτα χρόνια, ακόμη και οι υπολογιστές ήταν δύσκολοι στην χρήση. Μετά, ήρθαν τα windows 95 και όλα άλλαξαν! Όλα έγιναν πιο απλά, πιο εύκολα. Μια κακιά συνήθεια όμως των Ελλήνων έμεινε. Και το κακό είναι πως τη συνεχίζουν και τα παιδιά μας. Ποια είναι αυτή; Η ελάχιστη χρήση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι γράφουν δυστυχώς με λατινικούς χαρακτήρες. Προσπαθώντας να αποδώσουν την Ελληνική γλώσσα, βάζουν 8 αντί για θ και άλλες τέτοιες χαζομάρες…

Ζούμε στο 2015 και ΟΛΟΙ οι υπολογιστές διαθέτουν ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ!
ΟΛΑ τα κινητά και ΟΛΑ τα tablet επίσης. Χρειάζεται μόνο να πατήσουμε ένα κουμπάκι και από λατινικό το πληκτρολόγια μετατρέπεται σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ!

 


Γιατί επομένως συνεχίζουν πολλοί, πάρα πολλοί να γράφουν με τα λεγόμενα greeklish;

Πριν 20 χρόνια, η δικαιολογία ήταν πως ο υπολογιστής δεν είχε Ελληνικούς χαρακτήρες, πως τα e-mail δεν αναγνώριζαν τα Ελληνικά και άλλα τέτοια.
Απαντώ σε ΟΛΟΥΣ αυτούς πως από το 2000 που απέκτησα σύνδεση στο διαδίκτυο, τότε με windows 98 και e-mail από το otenet και το yahoo ΠΑΝΤΑ έγραφα στα Ελληνικά και ΠΟΤΕ δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα.
Σίγουρα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα σήμερα.

Ας πατήσουμε επομένως εκείνο το κουμπάκι που μετατρέπει την γλώσσα του υπολογιστή, του κινητού, της ταμπλέτας σε ΕΛΛΗΝΙΚΑ και ας αφεθούμε στην μαγεία της μοναδικής γλώσσας που αναγνωρίζουν οι υπολογιστές, λόγω της μαθηματικής δομής της.

Υ.Γ.1.
Η χρήση των greeklish έχει προκαλέσει και άλλο ένα κακό: η ανορθογραφίες που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο, στο facebook και γενικά στα σχόλια των αναγνωστών, ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΑΤΙΑ…
Ήθελε να ήξερα, όλοι αυτοί που δεν γνωρίζουν στοιχειώδη ορθογραφία, από σχολείο δεν πέρασαν; Αν πέρασαν, δεν έμαθαν τίποτα; Κούτσουρα βγήκαν στην κοινωνία; Ε, τότε ας φροντίσουν να μάθουν σύντομα ορθογραφία, γιατί οι υπόλοιποι δεν τους φταίνε σε τίποτα.

Υ.Γ.2.
Η Γραμματική του Τριανταφυλλίδη, ISBN: 9600600 κοστίζει 5,90 ευρώ στα βιβλιοπωλεία.
Ας την αγοράσουν, ή ας την κατεβάσουν σε pdf από τον παρακάτω σύνδεσμο!!!
http://www.greek-language.gr/greekLang/files/document/modern_greek/grammatiki.triantafyllidi.pdf






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου