Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Η Αλβανία απειλεί πως θα ενωθεί με το Κόσσοβο

Ανεβάζει το γεωπολιτικό θερμόμετρο των Βαλκανίων στα ύψη ο Αλβανός πρωθυπουργός, απειλώντας ότι η Αλβανία θα ενωθεί με το Κόσσοβο σε περίπτωση που η ΕΕ συνεχίσει να μην προωθεί την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Έντι Ράμα είπε ότι η ενοποίηση της χώρας του με το Κόσσοβο είναι «αναπόφευκτη» και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Βελιγραδίου που κάνει λόγο για «τύμπανα πολέμου».

«Η ενοποίηση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσσόβου είναι αναπόφευκτη και δεν υφίσταται αμφισβήτηση. Το ερώτημα είναι πώς θα συμβεί. Θα συμβεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως φυσική διαδικασία που όλοι κατανοούν ή θα γίνει ως αντίδραση στην τύφλωση ή οκνηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η πρώτη εναλλακτική είναι η ενοποίηση μέσα στην Ε.Ε., αλλά εάν η Ε.Ε. συνεχίσει να κλείνει την πόρτα στο Κόσσοβο, οι δύο χώρες μπορεί να υποχρεωθούν να ενοποιηθούν με τον κλασικό τρόπο» είπε ο Ράμα το βράδυ της Δευτέρας σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού του Κοσσόβου από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι.

Παράλληλα, χαρακτήρισε προκλητικό το γεγονός να καθυστερεί η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες του Κοσόβου που ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο Χασίμ Θάτσι πρόσθεσε ότι «τα λόγια του Ράμα δεν αποτελούν απειλή, αλλά ρεαλιστική προοπτική που θα υλοποιηθεί στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η απομόνωση του Κοσσόβου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η απάντηση από την πλευρά της Σερβίας ήταν άμεση και ήρθε από τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:
«Υπόσχομαι στον πρωθυπουργό Ράμα, ότι η Αλβανία και το Κόσσοβο ποτέ δεν θα ενωθούν, με τον κλασικό, όπως λέει, τρόπο. Καλώ τους ηγέτες των Αλβανών να πάψουν να προκαλούν αστάθεια στην περιοχή».

 «Θέλουμε να πάψει η Αλβανική Δημοκρατία να χτυπάει τα τύμπανα του πολέμου και να αφιερωθεί στην πλήρη τήρηση των διεθνών υποχρεώσεών της καθώς και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε ο Μάρκο Τζούριτς, σύμβουλος του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ας ελπίσουμε πως ο Αλβανικός εθνικισμός κάποια στιγμή θα ηρεμήσει και θα σταματήσει να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου