Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Πρόκληση με έμμεση αναγνώριση των κατεχομένων στην Κύπρο

Επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσιών και διεξαγωγής εμπορίου από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, επιχειρεί το συμβιβαστικό προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωβουλής για την Τουρκία, ενώ άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR) που εμμέσως νομιμοποιεί τα κατεχόμενα διεξάγεται στο Ικόνιο.

Ας πάρουμε όμως τα θέματα με τη σειρά.

Το προσχέδιο που διέρρευσε από την ΕΕ και αφορά την Κύπρο, καλεί την Άγκυρα να μεταβιβάσει το Βαρώσι στον ΟΗΕ, στη βάση του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και τη Λευκωσία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την τελωνειακή εποπτεία της ΕΕ, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να εμπορεύονται κατά νόμιμο τρόπο.

Το συμβιβαστικό προσχέδιο έκθεσης, επαναφέρει την πάγια υπόδειξη της Ευρωβουλής για έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, καλεί τους ηγέτες σε συνομιλίες, ζητά από «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» να συνδράμουν τις προσπάθειες, ενώ εκφράζει στήριξη στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Μελανότερο ενδεχομένως σημείο του προσχεδίου έκθεσης αποτελεί η αξίωση της Ευρωβουλής να ξεπαγώσουν 3 διαπραγματευτικά κεφάλαια για την Τουρκία, τα οποία έχει μπλοκάρει η Κύπρος με βέτο.
Πρόκειται για τα κεφάλαια 23, Θεμελιώδη Δικαιώματα, 24, Δικαιοσύνη και 31, Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα.

Οι πληροφορίες για το υπό διαμόρφωση προσχέδιο αναφέρουν:

- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί την Τουρκική Κυβέρνηση να υπογράψει και να επικυρώσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία έχει υπογραφεί από την ΕΕ και τα 28 κράτη-μέλη της (κάποιες πρόνοιες της οποίας εφαρμόζονται ως μέρος του κοινοτικού κεκτημένου) χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

- Υπογραμμίζει το νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνομολογεί διμερείς συμφωνίες αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

- Επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, όταν είναι σύμφωνα προς το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.

- Καλεί την Τουρκία να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την ειρηνική επίλυση διαφορών.

- Αναπαράγεται η αναφορά για την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς δυσμενείς διακρίσεις (ουσιαστικά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία).

- Εκφράζεται η ισχυρή στήριξη στην επανένωση της Κύπρου, στη βάση μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμη διευθέτησης για τις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μία υπηκοότητα με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ίσες ευκαιρίες για όλους της τους πολίτες.

- Καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επαναλάβουν τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατόν και εκφράζει σθεναρή υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για τη Κύπρο, για δημιουργία συνθηκών επανάληψης των συνομιλιών.

- Καλεί την Τουρκία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να στηρίξουν ενεργά τις διαπραγματεύσεις για επανένωση και να προβούν στα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Κύπρο.

- Καλεί την Τουρκία να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και να μεταβιβάσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Σ.Α. το 1984.

- Καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την τελωνειακή εποπτεία της ΕΕ προκειμένου να προωθήσει ένα θετικό κλίμα που να ευνοεί την επιτυχή κατάληξη των εν εξελίξει συνομιλιών για τη λύση και να επιτρέψει στους Τουρκοκυπρίους να εμπορεύονται με την ΕΕ κατά νόμιμο τρόπο, ο οποίος να είναι αποδεκτός από όλους.

Η έκθεση αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών είτε στις 27 Απριλίου, είτε στις 4 Μαΐου και η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει στις 5 ή στις 11 Μαΐου. Η έκθεση αναμένεται να παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Σώματος αργότερα τον Μάιο. 

Στο μεταξύ υπήρξε νέο πισώπλατο χτύπημα κατά της Κύπρου, αφού οι «Σύμμαχοι» και «εταίροι» μας, ΗΠΑ και ΕΕ, πραγματοποιούν διεθνή άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR) στο Ικόνιο της Τουρκίας με τη συμμετοχή ομάδας από τα Κατεχόμενα!

Πρόκειται για παράνομη προσπάθεια νομιμοποίησης του ψευδοκράτους από τους «συμμάχους» μας.

Οι Τούρκοι πάντα με πονηριά προσπαθούν να νομιμοποιήσουν στα μάτια της διεθνούς κοινότητας το «ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου».
Έτσι εκμεταλλευόμενοι μια  διεθνή άσκηση έρευνας και διάσωσης παρουσία 5 χωρών, 3 εκ των οποίων ανήκουν στην ΕΕ και των ΗΠΑ, εμφάνισαν ομάδα διάσωσης από τα Κατεχόμενα.

Που είναι η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας από ΗΠΑ και ΕΕ;;;

Η  επιχείρηση «Διεθνές Φως-2015/1» η οποία πραγματοποιείται στο Ικόνιο στην Τουρκία,  φιλοξένησε αεροσκάφη, ελικόπτερα και προσωπικό από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Ισπανία, την «Κατεχόμενη Κύπρο», την Ουγγαρία, την Ρουμανία και το αδελφό κράτος της Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Τουρκικό κανάλι haber3.com
 
Το θράσος Ευρωπαίων και Αμερικανών είναι πως ζητούν από Ελλάδα και Κύπρο να μην έχουν πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, να μην συζητούν με την ομόδοξη Μόσχα και να μην «σπάνε» τα «κοινά συμφέροντα» των Ευρωπαίων…
Με Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες όμως, τι κοινό υπάρχει;
Σε λίγο θα ζητήσουν να «μεταρρυθμίσουμε» και τις θρησκευτικές γιορτές μας, γιατί δεν ακολουθούν τις «Ευρωπαϊκές»!!!
Έχουν καταλάβει οι «εταίροι» μας ότι η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στους παγκόσμιους σχεδιασμούς τους.
Δεν είναι τυχαία η προώθηση της αθεΐας και της πνευματικής μαυρίλας τα τελευταία χρόνια.
Δεν είναι τυχαίος ο οικονομικός στραγγαλισμός Ελλάδας και Κύπρου.
Θα τους αφήσουμε να μας διαλύσουν;



Πηγές : philenews.com και defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου