Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Πρόβλημα με τις Αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας

Με τον εκσυγχρονισμό των 5 Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (P3-B Orion) που χρειάζεται άμεσα το ΠΝ και με την αντικατάσταση των παλιών βλημάτων του συστήματος S-300, σχεδόν εξαντλείται το προβλεπόμενο ποσό του κρατικού προϋπολογισμού για την προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών το 2015.

Έτσι τα αναγκαία σχέδια του εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Mirage, των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, της αγοράς μεταχειρισμένων Ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης Abrams που ζητούν επιμόνως, τα Γενικά Επιτελεία, αναστέλλονται...

Οι λόγοι για την αναστολή υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι δύο:
1. η καλή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού,
2. οι αντιδράσεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις αμυντικές δαπάνες.

Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ για το 2015 είναι μειωμένος κατά 46% σε σχέση με το 2010, ενώ οι πιστώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι μειωμένες κατά 65%!
Πιο συγκεκριμένα, οι πιστώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων ανέρχονται για το 2015 σε μόλις 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2010 υπερέβησαν τα 1,55 δισεκατομμύριο ευρώ.

Από τα 700 εκατομμύρια ευρώ, που προβλέπει ο προϋπολογισμός για εξοπλισμούς το 2015, τα 500 εκατομμύρια προορίζονται για την Αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin για την αναβάθμιση των 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion και τα 120 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στη Ρωσική εταιρεία Fakel για την αγορά βλημάτων και ανταλλακτικών για το αντιαεροπορικό σύστημα S-300.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχεδίαζε να ζητήσει τροποποίηση του Κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να αυξηθούν οι δαπάνες για εξοπλισμούς, προκειμένου να καλύψουν τις επιτακτικές επιχειρησιακές ανάγκες, όπως ζητούν τα Γενικά Επιτελεία, καθώς η Τουρκία για το 2015 θα δαπανήσει 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια για διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα.

Το ΓΕΑ ζητάει τον εκσυγχρονισμό όλων των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και MIRAGE 2000 και 2000-5, συνολικού κόστους 1,4 με 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω των Αμερικανικών Lockheed Martin ή Boeing και της Γαλλικής Dassault .

Το ΓΕΝ ζητάει τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO 200HN οι οποίες έχουν ήδη φτάσει στο ήμισυ της επιχειρησιακής τους ζωής, αφού τα πλοία είναι σε χρήση από το 1992-1998. Το κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στα 480 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή για κάθε πλοίο θα δαπανηθούν 120 εκατομμύρια ευρώ. Γαλλικές και Γερμανικές Πολεμικές Βιομηχανίες έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και προτείνουν να δώσουν σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο σε Ελληνικά Ναυπηγεία.

Το ΓΕΣ ζητάει:
1. Μεταχειρισμένα Ελικόπτερα UH-60L/Μ Blackhawk από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Το κόστος προμήθειας, συντήρησης, αναβάθμισης και μεταφοράς 40 ελικοπτέρων ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια δολάρια.
2. Μεταχειρισμένα Ελικόπτερα Chinook από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Το κόστος προμήθειας, συντήρησης, αναβάθμισης και μεταφοράς 12 ελικοπτέρων ανέρχεται στα 190 εκατομμύρια δολάρια.
3. Μεταχειρισμένα Άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Η απαίτηση του ΓΕΣ είναι για προμήθεια 90 αρμάτων μάχης, με κόστος 290 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να αποσυρθούν τα αρχαία Μ48Α5.

Το συνολικό κόστος των άμεσης ανάγκης εξοπλιστικών προγραμμάτων που αναφέρθηκαν και αφορούν την βασική άμυνα της Ελλάδας ανέρχεται στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Αυτά τα χρήματα δεν αφορούν την προμήθεια νέου αεροσκάφους (5ης ή 4ης ++ γενιάς) και νέων φρεγατών (FREMM;) που θα πρέπει να αποκτηθούν οπωσδήποτε εάν θέλουμε να μπορούμε να σταθούμε αξιοπρεπώς στην ανατολική Μεσόγειο.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα παραπάνω εξοπλιστικά προγράμματα δυστυχώς αναστέλλονται με Πρωθυπουργική εντολή, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επιθυμούν οι δαπάνες για την Άμυνα της χώρας, να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Ενδεικτικά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή μιλώντας στη Βουλή, είπε:
«Δεν είναι δυνατόν όταν οι πολίτες πεινούν και άνθρωποι βιώνουν την ακραία φτώχεια να φορολογούνται για άχρηστους εξοπλισμούς που πραγματοποιούνται από ανίκανους να ελέγξουν την αναγκαιότητά τους».

Ασφαλώς, στα γραφεία και στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, λέγονται πολύ χειρότερα για τις αμυντικές δαπάνες και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμη δεν «κάθονται» στις πολυθρόνες της Κυβερνητικής Εξουσίας και ίσως δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει Άμυνα της χώρας και … «σύμμαχος» Τουρκία...

Όμως, οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, έχουν προκαλέσει και την αντίδραση της Γερμανίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, επισήμανε, ότι θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες του αμυντικού προϋπολογισμού της Ελλάδας.

«Και οι δύο, Μέρκελ και Τσίπρας, συμφώνησαν ότι το κόστος των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί στο μέλλον, καθώς είναι πιο σημαντικό το θέμα των κοινωνικών δαπανών» αναφέρει η εφημερίδα Bild, που κάνει πως δεν βλέπει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άραγε, η κ. Μέρκελ θα είχε την ίδια άποψη για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας, αν είχε εκφραστεί η επιθυμία για απόκτηση Γερμανικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon και αρμάτων μάχης Leopard;

Είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει σαφής διαχωρισμός από τις δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων που προορίζονται για κάλυψη υπαρκτών αναγκών και αδυναμιών της αμυντικής θωράκισης της χώρας και από τις αλόγιστες σπατάλες για άχρηστους εξοπλισμούς. Μόνο έτσι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Η άμυνα και η ασφάλεια της Ελλάδας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πιθανά λάθη  θα κοστίσουν ακριβά, με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση το οικονομικό κόστος θα είναι πολύ μικρότερο από το εθνικό…

Με πληροφορίες από άρθρο του Χρήστου Καπούτση στο onalert.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου