Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις θα γίνουν στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 στις 8 το βράδυ παρουσιάζεται το βιβλίο «Το Βυζάντιο όπως το είδαν οι Άραβες» της αραβολόγου και βυζαντινολόγου Καθηγήτριας των Πανεπιστημίων Βηρυτού & Harvard, Νάντιας Μαρίας Ελ Σέιχ και την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015  διοργανώνεται λογοτεχνική βραδιά με θέμα «Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη», με ομιλήτρια τη φιλόλογο Μαρία Ρούσκα-Ντερλίκη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 στις 20:00 σε συνεργασία με το ΠΑΚΕΘΡΑ, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Έβρου και τις Εναλλακτικές εκδόσεις οργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου με τίτλο: «Το Βυζάντιο όπως το είδαν οι Άραβες».
Το βιβλίο της αραβολόγου και βυζαντινολόγου, Καθηγήτριας στα Πανεπιστήμια Βηρυτού & Harvard, Νάντιας Μαρίας Ελ Σέιχ, είναι η πρώτη διεθνώς επιστημονική μονογραφία που αναλύει υλικό από άραβο-μουσουλμανικές πηγές για το Βυζάντιο και τους Βυζαντινούς, για τόσο πολλούς αιώνες. Επιχειρεί να ερ­μη­νεύσει την πο­λυ­σύν­θε­τη έν­νοι­α Βυ­ζάν­τι­ο, η οποία υπάρχει στην ά­ρα­βο-μου­σουλ­μα­νι­κή φι­λο­λο­γι­κή πα­ρά­δο­ση. Αποδεικνύει πως το Βυ­ζάν­τι­ο και το Ισ­λάμ δεν ή­ταν εν­τε­λώς ξε­χω­ρι­στοί κό­σμοι. Ενώ έχουμε μάθει πολλά για τους πολέμους και τις αντιπαραθέσεις Βυζαντινών και Αράβο-Μουσουλμάνων, γνωρίζουμε λίγα για τον τεράστιο ειρηνικό πολιτιστικό πλούτο που αντάλλασαν αυτοί μεταξύ τους. Οι μεταξύ τους δι­α­συν­δέ­σεις και αλληλεπιδράσεις, ως κρατικών και κοινωνικών οντοτήτων, ή­ταν πε­ρί­πλο­κες και δυ­να­μι­κές, καθ’ ό­λη τη μακραίωνη δι­άρ­κει­α τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών Φώτη Δημητρακόπουλο, «το βιβλίο αυτό προσφέρει ένα πανόραμα για την εικόνα του Βυζαντίου επιστημονικά δοσμένο, σε άριστη μετάφραση - εμπλουτισμένη με πρόσθετα επεξηγηματικά και συμπληρωματικά στοιχεία, με τρόπο εύληπτο για τον αναγνώστη». Για το περιεχόμενο του βιβλίου και τις δυνατότητες αξιοποίησής του στην εκπαίδευση θα μιλήσει  ο κ. Αχιλλέας Τριανταφυλλίδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Έβρου. Την κεντρική θεματολογία του βιβλίου θα παρουσιάσει και σχολιάσει με παράλληλη προβολή διαφανειών, ο επιμελητής και μεταφραστής της έκδοσης, Δρ. Νίκος Κελέρμενος (Ιατρός καρδιολόγος). Θα υπάρχουν και σχετικές αναφορές στην σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Στέλιος Σκιάς, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Πολιτιστικού Κέντρου Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ), Αν. Καθ. ΔΠΘ.

Την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 στις 20:00 διοργανώνει λογοτεχνική βραδιά με θέμα: «Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη», με ομιλήτρια τη φιλόλογο Μαρία Ρούσκα-Ντερλίκη.
Ο Νίκος Καζαντζάκης ο μεγάλος αυτός λογοτέχνης, ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στοχαστής, διανοητής είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος έλληνας συγγραφέας που έκανε γνωστή την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Ο λόγος του περιέχει όλα τα πνευματικά εργαλεία που χρειάζεται ο άνθρωπος για να ξεπεράσει κάθε κρίση, αναδεικνύοντας αξίες όπως ο ηρωισμός, η υπέρβαση, η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Οι ιδέες του διέπλασαν μια φιλοσοφία και μια κοσμοθεωρία με κέντρο τον άνθρωπο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου