Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Σημαντική κοινή διακήρυξη μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη, Σίσι, Τσίπρα

Πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η προώθηση των οικονομικών τριμερών σχέσεων σε θέματα ναυτιλίας, τουρισμού και ενέργειας.

Η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμντέλ Φατάχ Ελ Σίσι κατέληξε σε κοινή διακήρυξη, με την οποία δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές στους αρμόδιους Υπουργούς των τριών χωρών για να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένονται τριμερείς συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας και της ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Επενδύσεων και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της χώρας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ενώ από πλευράς Κύπρου, συμμετέχουν στην τριμερή συνάντηση οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Οικονομικών.

Πριν την τριμερή συνάντηση υπήρξαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις των Αναστασιάδη-Σίσι, Αναστασιάδη-Τσίπρα και Σίσι-Τσίπρα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, αναφέρθηκε αόριστα στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και στο Κυπριακό, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες τόσο για την ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Ελλάδας, όσο και για την εκλογή Ακιντζί στο ψευδοκράτος. Παράλληλα, απηύθυνε και πάλι έκκληση στην Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί, προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό.
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι έχει συγκεκριμένα θέματα στην τσάντα του για την διμερή συνάντηση με την Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, με τους δημοσιογράφους να πιθανολογούν ότι πρόκειται να τεθεί το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Ο κ. Κοτζιάς είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν χάνονται πράγματα στον δρόμο» αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του πρώην  Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αναφορικά με τις επαφές με Αίγυπτο και Ισραήλ, εννοώντας ότι η Ελληνική εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει με την αλλαγή κυβέρνησης.

Κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμντέλ Φατάχ Ελ Σίσι ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε τα δεδομένα της περιφερειακής σταθερότητας με αναφορά και στο Ισραήλ και τις εξαιρετικές σχέσεις του με την Ελλάδα.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στο επίσημο αίτημα της Αιγύπτου για αγορά Κυπριακών αποθεμάτων Φυσικού Αερίου, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται τώρα να υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα του Κυπριακού την επομένη της εκλογής Ακιντζί και του παρασκηνίου της αναβολής της συνάντησής του με τον Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να μεταβεί πρώτα στην Τουρκία, κατόπιν ωμής και παρέμβασης του Τούρκου Προέδρου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες παραμέτρους που αφορούν στην ΑΟΖ και την ανακήρυξή της από την Ελλάδα, ενώ επίσης έκανε μνεία και στην επικείμενη Τριμερή Συνάντηση με το Ισραήλ, στο πλαίσιο εμβάθυνσης της συνεργασίας.
Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε για επανεπιβεβαίωση της Κοινής Διακήρυξης του Καΐρου (μεταξύ Σίσι, Αναστασιάδη, Σαμαρά) ενώ έστειλε το μήνυμα ότι προωθούνται οι επαφές της προώθησης Κυπριακού Φυσικού Αερίου προς την Αίγυπτο.
Επίσης, αναφορά έγινε και στην προώθηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, με ο, τι αυτό συνεπάγεται.

Στο τρισέλιδο κείμενο της κοινής διακήρυξης των τριών χωρών ξεχωρίζει το ζήτημα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) ωστόσο ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνει όπου δεν προσκρούει σε αντιρρήσεις και εμπλοκή τρίτων χωρών, προφανώς υπονοώντας τις Τουρκικές ενστάσεις για το Καστελόριζο, όπου και συμπίπτει η ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των τριών ηγετών

Νίκος Αναστασιάδης:

Θέλω να τονίσω ότι η Τριμερής συνεργασία, σχετίζεται με ένα ευρύτερο πλαίσιο διεθνών σχέσεων, όπως αυτής που διαμορφώνεται μεταξύ της Ε.Ε. και του Αραβικού κόσμου.
Ταυτόχρονα επαναλάβαμε αυτό που έχουμε διακηρύξει, ότι ο διάλογος των τριών χωρών μας δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών, αλλά αντιθέτως τίθεται ως παράδειγμα συνεργασίας και για άλλες χώρες της περιοχής. Όπως προανέφερα στο θέμα της ενεργειακής συνεργασίας, η ανακάλυψη επαρκών ποσοτήτων στην Ν.Α. Μεσόγειο μπορεί να δράσει ως καταλύτης για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή μας.
Περαιτέρω τονίσαμε ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω των αρχών του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της Θάλασσας. Όπως αντιλαμβάνεστε το Κυπριακό δεν μπορούσε παρά να αποτελέσει μέρος της σημερινής τριμερούς. Ενημέρωσα τους φίλους 2 ηγέτες, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζοντας την ειλικρινή πρόθεσή μου να συνεργαστώ με τον νέο ηγέτη της Τ/κ κοινότητας, ενώ παράλληλα προσδοκώντας σε μια στήριξη των προσπαθειών επίλυσης από πλευράς Τουρκίας.
Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς τους δύο ηγέτες (Τσίπρα και Σίσι) για την προσήλωσή σας στις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αλλά και στο Κοινό Ανακοινωθέν του 2014.
Όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις συμφωνήσαμε ότι η μάστιγα της διεθνούς τρομοκρατίας, αφορά τόσο την Μέση Ανατολή, όσο και την Αφρική και την Ευρώπη, καταδικάζοντας όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και οργανώσεις.
Παράλληλα, καλούμε όλα τα κράτη  για εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και των τρομοκρατικών φαινομένων.
Καταγράψαμε την ίδια ώρα τα όσα συνέβησαν στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου μεταξύ των Αραβικών χωρών για συγκρότηση ενός σώματος ταχείας αντίδρασης. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την επιδείνωση της ασφάλειας στην Λιβύη και την τρομοκρατική απειλή που εξελίσσεται σε αυτήν την χώρα που απειλεί και την Ευρώπη και όχι μόνο την Β. Αφρική. Επίσης τονίσαμε ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και στην Μέση Ανατολή και καλείται η διεθνής κοινότητα να αναλάβει διευρυμένες δράσεις για αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και τρομοκρατίας. Στην Μέση Ανατολή πέραν των προβλημάτων που μας απασχολούν, στηρίζουμε την δημιουργία ενός κυριάρχου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των ψηφισμάτων των Η.Ε.
Όπως ήταν αναμενόμενο συζητήσαμε και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, που είναι απειλή όχι μόνο για τα κράτη της περιοχής αλλά για το σύνολο της Ευρώπης. Καταλήγοντας, ότι με την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας οι στόχοι μας θα αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας και για τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής.

Αμντέλ Φατάχ Ελ Σίσι:

Έχω την χαρά να εκφράσω εκ νέου την χαρά μου που συναντιόμαστε στο έδαφος της Κύπρου. Γνωρίζοντας τις ιστορικές και διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών μας, τονίζοντας και την σταθερή μας θέση αναφορικά με το Κυπριακό πρόβλημα. Επίσης είχα την χαρά να συναντήσω τον εξοχότατο πρωθυπουργό της Ελλάδας που εκτιμώ το ενδιαφέρον του για την συμμετοχή στις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών χωρών μας, μετά την έναρξη των συνομιλιών κορυφής το 2014 στο Κάιρο. Η συνάντησή μας έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα ΠτΔ στο Κάιρο. Η συνοχή μεταξύ των δύο αρχαίων πολιτισμών του ελληνικού και του Αιγυπτιακού συνέβαλε στην μοναδική διαμόρφωση των σχέσεων μας σε ιστορικό επίπεδο, με μια πολιτισμική αλληλεπίδραση με την ανοχή και την επίδραση της γνώσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πολιτισμικό μείγμα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας.
Έχοντας ως πηγή αποφασιστικότητάς μας την αναμόχλευση του παρελθόντος μας, προσδοκούμε στη μελλοντική ανάπτυξη των δύο λαών μας μέσω κοινωνικής ευημερίας, ειρήνης και σταθερότητας. Η Μεσόγειος θάλασσα μας ενώνει σε μια κοινή φόρμα συνύπαρξης. Σήμερα συναντιόμαστε εκ νέου, για το καλό των λαών μας, στηρίζοντας τις σταθερές μας αξίες, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς και της ευρύτερης περιοχής. Ο λαός της Αιγύπτου παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη σημερινή μας συνάντηση.
Είναι μια θέση που αποκτήθηκε από τον ρου της ιστορίας ωστόσο έχει εδραιωθεί στην καρδιά των Αιγυπτίων, μέσω και των εκλογών του 2014. Σήμερα αποφασίσαμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες σε οικονομικούς επενδυτικούς τομείς συνεργασίας, όσο και του τουρισμού, των  ναυτιλιακών μεταφορών και ενέργειας.
Έχουμε συμφωνήσει να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της μεταξύ μας συνεργασίας, ανάλογο με το καλό επίπεδο πολιτικών σχέσεων προκειμένου οι χώρες μας να γίνουν πύλη οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Για τα θέματα επίσης καταπολέμησης της τρομοκρατίας λαμβάνουμε μέτρα, μέσω όμως και κοινωνικών πολιτικών που λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους του φαινομένου. Μας λυπεί όλους ότι οι ομάδες της τρομοκρατίας αντλούν τις βίαιες πρακτικές τους υπό τον μανδύα του Ισλάμ, με ανείπωτα εγκλήματα μίσους θρησκευτικού κατά της ανθρωπότητας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους αδελφούς Αιθίοπες που εκτελέστηκαν πριν λίγες ημέρες στην Λιβύη. Έχουμε συναποφασίσει στην επίτευξη μονίμων λύσεων για τα ζητήματα που ταλανίζουν την Μέση Ανατολή και κυρίως την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Παλαιστινιακό με σκοπό την επίτευξη λύσης για δύο κράτη βάσει της διεθνούς νομιμότητας.
Υπογραμμίσαμε την σημασία των κοινών προσπαθειών για την υποστήριξη της σταθερότητας στην Λιβύη. Επίσης τις τρομοκρατικές απειλές που επηρεάζουν την ασφάλεια των χωρών της Μεσογείου, και θα κινηθούμε προς αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Αλέξης Τσίπρας:

Ευχαριστώ τον ΠτΔ Αναστασιάδη για την δεύτερη κατά σειρά σύνοδο κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου μέσα σε ένα εξάμηνο. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψω το πόσο στενός φίλος της Ελλάδας και την Κύπρου είναι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, ώστε η διαχρονική βαθιά αυτή σχέση να μετουσιωθεί και σε πυλώνα μελλοντικής συνεργασίας. 1ον στον τομέα της ασφάλειας στην περιφέρεια της Μεσογείου και την Αφρική αλλά και η εξάπλωση του ακραίου ισλαμικού εξτρεμισμού που αποτελεί ασύμμετρο κίνδυνο για τον πολιτισμό μας.
Σε αυτό το ανησυχητικό πλαίσιο μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης γειτονιάς, οι τρεις χώρες αποτελούν μοναδικό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Έτσι για να αντιμετωπίσουμε την ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας αλλά και για να εμπεδώσουμε το κλίμα συνεργασίας, αποφασίσαμε να εντείνουμε την πολιτικο-διπλωματική μας συνεργασία και σε διεθνές επίπεδο. Επίσης αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την συνεργασία στο εμπόριο και την οικονομία, με τον Πρόεδρο Σίσι συμφωνήσαμε σε συγκρότηση κοινής ομάδας εμπορίου, με κυπριακές και ελληνικές εταιρείες να συμμετέχουν στο φιλόδοξο αιγυπτιακό σχέδιο για ανάταξη της οικονομίας της χώρας.
Μιλήσαμε για τους τομείς της ενέργειας της ναυτιλίας και του τουρισμού. Οι χώρες μας βρίσκονται στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων, η ευκαιρία της αναβάθμισης της κομβικής θέσης των χωρών δεν αφορούν μόνο τις χώρες, αλλά την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης.
Με αυτή την έννοια θέλω να υπογραμμίσω πόσο σημαντικό είναι ότι η συνεργασία μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, και στο δίκαιο της θάλασσας, οπότε και θα δρομολογηθούν εξελίξεις στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όμως όπου δεν απαιτείται η εμπλοκή και τρίτων χωρών. Αυτό θα αποτελέσει έναυσμα και για τις άλλες χώρες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Είχα την ευκαιρία να επισημάνω στον Πρόεδρο Σίσι την επιθυμία τόσο την δική μου όσο και του Προέδρου Αναστασιάδη να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, και εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια επανέναρξης των κοινών συνομιλιών, χωρίς να παραλείψουμε ότι θεωρούμε σημαντική την εκλογή Ακιντζί, εξέλιξη που παρακολουθούμε με ελπίδα.
Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα της τριμερούς, ευχαριστώ τον ΠτΔ Αναστασιάδη, όσο και εκφράζω την χαρά μου που γνώρισα έναν φίλο της Ελλάδας τον Πρόεδρο Σίσι. Η επόμενη τριμερής θα γίνει στην Αθήνα και ελπίζω μέχρι τότε να έχουμε να συζητήσουμε πιο ελπιδοφόρα και ευχάριστα ζητήματα στην ατζέντα της Τριμερούς.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Σίσι, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμή τους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Με πληροφορίες από το newsit.com.cy



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου