Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Πόσα χρωστάνε τα τηλεοπτικά κανάλια;

Μετά από 26 χρόνια τηλεοπτικής αναρχίας, η κυβέρνηση ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο της νόμιμης χρήσης των τηλε-συχνοτήτων. Σε πρώτη φάση τα τηλεοπτικά κανάλια καλούνται να καταβάλουν άμεσα τα χρέη τους από το τέλος χρήσης των συχνοτήτων, που φθάνουν στα 24.150.633,93 ευρώ για την τελευταία τετραετία, ενώ θα ακολουθήσει, όπως είπε ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς η έναρξη της διαδικασίας για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών.

Στο μεταξύ τα πρώτα αναγνωριστικά πυρά στην αρένα της διαπλοκής και των media φέρνει το άνοιγμα των «αμαρτωλών» φακέλων για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στους υπερχρεωμένους ομίλους μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η πρώτη μάχη του πολέμου διεξάγεται ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ η έρευνα για τις επίμαχες δανειακές συμβάσεις έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από τους οικονομικούς εισαγγελείς όσο και από το ΣΔΟΕ.

Στελέχη του ΣΔΟΕ επισκέφθηκαν την Τράπεζα της Ελλάδας ζητώντας στοιχεία για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από εμπορικές τράπεζες σε υπερχρεωμένους ομίλους media, ενώ ανάλογο αίτημα συνδρομής έχει υποβάλει στην κεντρική τράπεζα και η οικονομική εισαγγελία.

Όμως, ο Γιάνης Βαρουφάκης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αφήνει έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας καταλογίζοντάς του απροθυμία να αποστείλει σχετικά στοιχεία προς ενημέρωση του Κοινοβουλίου.

Η εν λόγω ενημέρωση είχε ζητηθεί με ερώτηση που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.
O κ. Νικολόπουλος ζητούσε, μεταξύ άλλων, στοιχεία και ενημέρωση για το ποιες εταιρείες ομίλων ΜΜΕ έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας, με διαρροές προς συστημικά media, εξέφραζαν «έντονη ενόχληση» για τις αιχμές περί απροθυμίας, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση και καταγγέλλοντας «ανεύθυνα παιχνίδια δημιουργίας εντυπώσεων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα».

Κατά τους ίδιους κύκλους, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει, εκ του νόμου, κανένα δικαίωμα να παράσχει στοιχεία σε μέλη του Κοινοβουλίου.

Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως τονίζεται ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει την διαπλοκή» και να ελέγξει «όλες τις δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στο χώρο της ενημέρωσης, όσο και σε άλλους τομείς και να έρθουν όλα στο φως της δημοσιότητας».

«Ο λόγος είναι ότι αποτελεί καθ’ όλα απαράδεκτο φαινόμενο, επιχειρήσεις ΜΜΕ να χρηματοδοτούνται αφειδώς με δημόσιο χρήμα - που έχει δοθεί στις τράπεζες μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης - την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από την παροχή ρευστότητας», επισημαίνεται στο έγγραφο του Γιάνη Βαρουφάκη προς τη Βουλή.

Δημοσιοποιημένα στοιχεία για τα επισφαλή δάνεια των υπερχρεωμένων ΜΜΕ δεν υπάρχουν, ωστόσο σύμφωνα με τους επίσημους ισολογισμούς το σύνολο των υποχρεώσεων των ομίλων μέσων μαζικής ενημέρωσης ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, οι οφειλές των καναλιών προς το δημόσιο για το τέλος χρήσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων φθάνει στο ποσό των 24.150.633,93 ευρώ για τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Νίκος Παππάς αναρτώντας τα στοιχεία στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Η νομοθεσία για την είσπραξη των οφειλών θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, όπως αναφέρει η απόφαση, με την οποία παρουσιάζεται αναλυτικά και το χρέος κάθε καναλιού από τα τέλη χρήσης συχνοτήτων - χρέη τα οποία έχουν ως εξής:

Antenna : 6.498.082,54 €
Mega : 7.403.900,00 €
ΣΚΑΪ : 2.120.672,51 €
Star : 3.903.305,70 €
Alpha : 3.970.132,02 €
Μακεδονία : 61.773,24 €
Channel 9 : 14.554,72 €
City News : 121.648,32 €
902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM, νυν Ε : 56.564,88 €
ΣΥΝΟΛΟ : 24.150.633,93 €

Ο ΟΤΕ οφείλει το ποσό των 291.742,51€  από το τέλος χρήσης συχνοτήτων για την τριετία 2012, 2013, 2014.
Η Multichoise Hellas που είναι ιδιοκτήτρια της NOVA οφείλει το ποσό των 16.328.654,38€ για τα έτη 2012, 2013, 2014.

Βλέπουμε πως η κατάσταση στα τηλεοπτικά κανάλια είναι δραματική.
Μπορεί να εργάζονται σε αυτά χιλιάδες άνθρωποι, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την μη καταβολή εισφορών και φόρων προς το δημόσιο.
Ειδικά στην περίπτωση που τα οφειλόμενα που δεν καταβάλλονται, μένουν στην τσέπη των ιδιοκτητών.

Με πληροφορίες από το tvxs.gr από τα link:

http://tvxs.gr/news/ellada/polemos-baroyfaki-%E2%80%93-stoyrnara-gia-ta-amartola-daneia-sta-media


http://tvxs.gr/news/internet-mme/idoy-posa-xrostane-ta-kanalia-gia-ti-xrisi-ton-syxnotiton


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου