Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Δεν θέλουν τα Ελληνικά πετρέλαια οι Αμερικανοί. Οι Ρώσοι;

Οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου από τη Νέα Υόρκη για συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Αιγαίου με τις ΗΠΑ, τη δημιουργία δηλαδή ενός νέου αμυντικού δόγματος μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, δεν φαίνεται να συγκινούν τους Αμερικανούς.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι ΗΠΑ δεν συνηθίζουν να προχωρούν σε διακρατικές συμφωνίες γι’ αυτά τα θέματα, ενώ στο παρελθόν η πετρελαϊκή εταιρεία Exxon-Mobil έχει εκφράσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για να πραγματοποιήσει έρευνες στα Ελληνικά κοιτάσματα.

Οι έρευνες αυτές όμως χρειάζονται μήνες αν όχι χρόνια για να ολοκληρωθούν και ακόμη περισσότερο χρόνο προτού αρχίσει η εμπορική τους εκμετάλλευση, καθιστώντας προβληματική την εκτίμηση του Πάνου Καμμένου πως αυτό το ενδεχόμενο θα μείωνε τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τους δανειστές της.

Γνωρίζοντας προφανώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την στάση των Αμερικανών, που δεν θέλουν να βάλλουν τέλος στις Τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, έδωσε συνέντευξη στο Ρωσικό πρακτορείο TΑSS.

Στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και το κυριότερο, προτρέπει την Ευρώπη να περιλάβει στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και τη Ρωσία.

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη συνομιλιών και χώρο στη διπλωματία, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις δεν ωφελούν κανένα και κυρίως δεν ωφελούν την δοκιμαζόμενη Ελληνική οικονομία που χάνει πολλά εκατομμύρια από την διακοπή των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων προς τη Ρωσία.

Επίσης, ανέπτυξε την άποψη πως υπάρχουν ελπίδες να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας σε ένα νέο επίπεδο.

«Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ουσιαστική συνεργασία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εξάγει τα γεωργικά της αγαθά στη Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια επιδείνωση στις σχέσεις (των δύο χωρών) από τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι χρειαζόταν για να αποτρέψει τις παράλογες κυρώσεις στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα αυτού του εμπάργκο για τα Ελληνικά προϊόντα προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην Ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε πως με το που ανέλαβε την κυβέρνηση της Ελλάδας, έλαβε μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ, που «σχεδόν θεωρούσε δεδομένη την Ελληνική θέση για τις κυρώσεις. Του τηλεφώνησα, όπως και στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τους είπα, να μη θεωρείτε τη θέση της Ελλάδας ως δεδομένη. Η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στη χώρα. Θα πρέπει να μας ρωτάτε πριν πάρετε τέτοιες αποφάσεις».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε ξεκάθαρη άποψη για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας:
«Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Πιστεύω πως είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Είμαι της άποψης ότι χρειάζεται διάλογος και διπλωματία. Θα πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα».

Επίσης επισήμανε πως ο οικονομικός πόλεμος είναι μια «αδιέξοδη πολιτική».
«Είμαι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω πως η συμφωνία του Μινσκ ήταν μια σημαντική επιτυχία. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τερματιστεί η ένταση στην Ουκρανία».

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 19 Μαρτίου, ρώτησε κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες:
«Πείτε μου, πώς φαντάζεστε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη; Την βλέπετε με τη Ρωσία στην απέναντι πλευρά ή με τη Ρωσία σε μια διαδικασία διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης; Δεν έλαβα καμία απάντηση. Κατά την άποψή μου, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».

Είναι βέβαιο πως η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Άλλωστε είχε επισημανθεί από πολλές πλευρές ο «κίνδυνος» να πέσει η Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας εξαιτίας της έλλειψης αποφασιστικότητας από τους «εταίρους» και «συμμάχους» της Ελλάδας να δώσουν τέλος στο πρόβλημα του χρέους αλλά και την φτώχια που επικρατεί στη χώρα από το 2010.

Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα, η Ελλάδα θα πρέπει να κοιτάζει το συμφέρον της. Εάν το συμφέρον της είναι με τη «δύση» να συμπράξει με τη «δύση», εάν είναι με τη Ρωσία να συμπράξει με τη Ρωσία, εάν είναι με τους «μάο-μάο» να συμπράξει με τους «μάο-μάο».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου