Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Σημαντικό ταξίδι Καμμένου στις ΗΠΑ για υδρογονάνθρακες και εξοπλιστικά

Με πολύ νόημα οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ για τα καυτά θέματα των εξοπλισμών των ενόπλων δυνάμεων και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. 
Τι σημαίνει όμως το 70-30 που πρότεινε ο Υπουργός Άμυνας;

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον ΑΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο και τον ΑΓΕΝ Δημήτρη Αποστολάκη και τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη. Στην επίσκεψή του ο Υπουργός μίλησε για πολλά καυτά θέματα με τους Αμερικανούς, όπως είναι η προμήθεια στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ, ώστε να καλυφθούν τα κενά στην άμυνα της χώρας.

Ο Πάνος Καμμένος θα βρεθεί και πάλι στις ΗΠΑ στις 21 Μαΐου, οπότε θα ζητήσει και επίσημα από τις ΗΠΑ την προμήθεια μεταχειρισμένων όπλων, μεταξύ των οποίων:
αναβάθμιση και εκ νέου ένταξη σε υπηρεσία των αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας P3 Orion που χρειάζεται άμεσα το Πολεμικό Ναυτικό, 10 μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook, 48 ελικόπτερα UH-60 Black Hawk, πολλαπλούς εκτοξευτές MLRS, σειρά μηχανημάτων για τη ΜΟΜΑ, τουλάχιστον 90 άρματα M1A1 Abrams και  τουλάχιστον 24 αεροσκάφη F-15.

Τα αεροπλάνα F-15 μπορεί να είναι … παλιά, αλλά είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει διαθέσιμο για να καλύψει την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μπορούν να μεταφέρουν τεράστιο όγκο όπλων και διαθέτουν τεράστια αυτονομία καυσίμου, καθώς η Ελλάδα ακόμη δεν διαθέτει ιπτάμενα τάνκερ για εναέριο ανεφοδιασμό, ως όφειλε να έχει αποκτήσει προ πολλού.
Με 24 F-15 θα σχηματιστούν 2 μοίρες για την Πολεμική Αεροπορία και θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο.

Η κτήση 90 αρμάτων M1A1 Abrams (είχαν προταθεί 400 από τα Αμερικανικά αποθέματα) κρίνεται επιβεβλημένη μετά την άρνηση των Γερμανών να παραχωρήσουν 100 Leopard από τα Γερμανικά αποθέματα, με την δικαιολογία πως τα χρειάζονται για την κρίση με τη Ρωσία…
Τα Μ1Α1 Abrams θα αντικαταστήσουν τα αρχαία Μ-48.

Τα ελικόπτερα όλων των τύπων είναι άμεσης προτεραιότητας, καθώς θα αντικαταστήσουν τα UH-1 (Χιούι) που θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί εδώ και 15 χρόνια…

Τα P3 Orion βρίσκονται ακινητοποιημένα από το 2008 και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο αεροπλάνο που να εκτελεί τις αποστολές τους, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να αλωνίζουν στο Αιγαίο με την πρόφαση πως επιτελούν ΝΑΤΟϊκή εποπτεία, εξ αιτίας της Ελληνικής αδυναμίας.

Επίσης ο Υπουργός Άμυνας είπε πως θα προχωρήσει και η αναβάθμιση των F-16 από την κατασκευάστρια Lockheed Martin. Άραγε θα γίνει πραγματικότητα η πρόταση του cosmostatus (βλέπε παλαιότερο άρθρο) για αναβάθμιση όλων των F-16 σε επίπεδο advanced με ραντάρ AESA κλπ και η προμήθεια 15 νέων F-16 του ίδιου επιπέδου, ώστε να υπάρξει ένας ομογενής στόλος 150 αεροσκαφών ικανών να καλύψουν ικανοποιητικά τις ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 20 χρόνια;
Η αντιμετώπιση των 100 Τουρκικών F-35 stealth, θα γίνει με άλλους τρόπους και νέα αεροπλάνα (ελπίζουμε T-50 PAK ή Su-35) όταν τα οικονομικά της χώρας το επιτρέψουν…

Και ερχόμαστε στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Ο Πάνος Καμμένος μίλησε για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ελληνικής ΑΟΖ με τους Αμερικανούς σε ποσοστό 70-30. Τι σημαίνει όμως 70-30; Γιατί όλοι βιάζονται να κατακρίνουν τον Υπουργό και μιλάνε για ξεπούλημα;

Όσοι γνωρίζουν το θέμα της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από την θάλασσα και μάλιστα από μεγάλα βάθη όπως είναι αυτά της Μεσογείου ή του Αιγαίου, λένε πως 70-30 είναι η συνήθης παγκόσμια πρακτική.
Το 70% πηγαίνει σε αυτόν που βάζει τα δισεκατομμύρια και την τεχνογνωσία (ΗΠΑ) και το 30% πηγαίνει σε αυτόν που βάζει το οικόπεδο και τίποτε άλλο (Ελλάδα).
Που βρίσκεται επομένως το πρόβλημα; Φυσικά όλοι θα θέλαμε να είναι 70-30 υπέρ της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς η πετρελαϊκή πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Ταυτόχρονα ο Υπουργός Άμυνας βάζει στο παιχνίδι τους Αμερικανούς ελπίζοντας να στριμώξει την Τουρκία. Θα τολμούσαν να τα βάλουν με τα Αμερικανικά συμφέροντα οι Τούρκοι; Μάλλον όχι…

Φυσικά μια σοβαρή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στις ΗΠΑ. Κίνα και Ρωσία θα πρέπει να πάρουν το μερίδιό τους από την πίτα, με διαφορετικούς τρόπους (λιμάνια, σιδηρόδρομοι, χερσαία οικόπεδα για υδρογονάνθρακες κλπ) ώστε να δημιουργηθούν πολλά συμφέροντα και ανάγκη για κάλυψη της Ελλάδας από πολλούς συμμάχους, γι' αυτό ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται στις ΗΠΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης βρίσκεται στη Μόσχα και ο Γιάννης Δραγασάκης με τον Νίκο Κοτζιά βρίσκονται στο Πεκίνο.

Είναι εύκολο να επιτευχθούν οι στόχοι; Σίγουρα όχι. Πρέπει όμως να γίνει προσπάθεια, καθώς η προσκόλληση στο Ευρωπαϊκό άρμα… δεν προχωράει.
Μη ξεχνάμε πως οι συμμαχίες βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα και είναι ανάλογες του τι παίρνει και τι δίνει η κάθε πλευρά.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου