Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Αρχίζουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο στην Ήπειρο

Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων ξεκίνησε στην Ήπειρο. Η Ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas ξεκίνησε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα.
Πρόκειται για μια από τις πλέον υποσχόμενες περιοχές, που μαζί με τον Πατραϊκό Κόλπο, εκτιμάται ότι στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα μπορεί να δώσει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Οι εκτιμήσεις της εταιρείας με βάση τις σεισμικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, δείχνουν αποθέματα της τάξης των 100 εκατομμυρίων βαρελιών ή 2 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Μια από τις περιοχές που θα ελεγχθεί είναι και το Καλπάκι, όπου στις αρχές του 2000, η εταιρεία Enterprise είχε πραγματοποιήσει τη γεώτρηση «Δήμητρα 1», που όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για τεχνικούς λόγους.

Η Energean Oil & Gas θα υλοποιήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα σε τρεις φάσεις. Την επεξεργασία των υπαρχόντων σεισμικών δεδομένων, την πραγματοποίηση νέων σεισμικών ερευνών και την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.
Συνολικά θα επενδυθούν 32 εκατομμύρια ευρώ για έρευνες και αρχικές γεωτρήσεις και εφόσον τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά τότε η εταιρεία θα περάσει στη φάση της ανάπτυξης, επενδύοντας 500 εκατομμύρια ευρώ!

Σε πρώτη φάση, συνεργείο ειδικών γεωφυσικών και γεωλόγων ξεκίνησε τις αναγνωρίσεις σε επιλεγμένες περιοχές για την διεξαγωγή των νέων γεωφυσικών σεισμικών καταγραφών, οι οποίες και θα υποδείξουν τις καταλληλότερες για γεωτρήσεις περιοχές.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία πετρωμάτων για ειδικές γεωχημικές αναλύσεις, οι οποίες θα δώσουν πληροφορίες για τις δυνατότητες γένεσης υδρογονανθράκων από τους γεωλογικούς σχηματισμούς της περιοχής, ενώ έγινε λήψη δειγμάτων πετρελαίου από φυσικές αναβλύσεις πετρελαίου, τα οποία θα σταλούν σε εργαστήρια του εξωτερικού και σε Ελληνικά πανεπιστήμια για εξειδικευμένες αναλύσεις.

Επίσης ξεκίνησε η μελέτη των χαρακτηριστικών των πετρωμάτων που θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν το πετρέλαιο στο υπέδαφος.

Η Energean Oil & Gas έχει ήδη προχωρήσει και σε μελέτες και αναθεώρηση των παλαιών ερευνητικών δεδομένων, προεργασία για επανεπεξεργασία των παλαιών σεισμογραφικών δεδομένων, αξιολόγηση των παλαιών γεωτρητικών δεδομένων και σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων γεωλογικών, γεωχημικών, σεισμικών και άλλων ειδικών ερευνών.

Επίσης, κατατέθηκε στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πρώτη βασική περιβαλλοντική μελέτη στην οποία αποτυπώνεται και η γενικότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση της περιοχής παραχώρησης.

Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2018 και εάν οι έρευνες εξελιχτούν θετικά αναμένεται η αξιοποίηση των κοιτασμάτων και η έναρξη της παραγωγής το 2021.

Εφόσον όλα πάνε καλά, κάτι που είναι πολύ πιθανό καθώς τα κοιτάσματα που ήδη είναι υπό εκμετάλλευση στην περιοχή της Αλβανίας πιθανότατα επεκτείνονται και στην Ελληνική περιοχή, τότε σύντομα η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την πρώτη χερσαία πετρελαιοπηγή της.
Φυσικά αναμένεται να αξιοποιηθούν και τα υπόλοιπα κοιτάσματα στο Ιόνιο, το Αιγαίο και νοτίως της Κρήτης.
Για την προστασία όμως των θαλασσίων κοιτασμάτων, θα απαιτηθεί πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία εξοπλισμένη με τα καλύτερα πλοία, υποβρύχια και αεροπλάνα, καθώς η Τουρκία έχει αρχίσει να διεκδικεί 16 Ελληνικά κατοικημένα και μη νησιά, ισχυριζόμενη πως η Ελλάδα τα «κατέχει παράνομα».

Ίσως η ανάγκη για λύση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας και της ΕΕ είναι πιο αναγκαία για την ΕΕ παρά για την Ελλάδα, καθώς αν οι Ελληνικές διπλωματικές αποστολές στην ΕΕ αποτύχουν να βρουν λύση, οι Ελληνικές αποστολές στην Κίνα και τη Ρωσία ίσως οδηγήσουν την Ελλάδα στην αγκαλιά των δύο αυτών υπερδυνάμεων, με ό,τι αυτό θα σημάνει γεωπολιτικά.


Με πληροφορίες από το viadiplomacy.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου