Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Πρόβλημα χρέους έχει η Γερμανία

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times και του Ferdinando Giugliano, η ευρωζώνη έχει βυθιστεί σε μία έντονη αντιπαράθεση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που αντιστοιχεί περίπου στο 175% του ΑΕΠ της και είναι το υψηλότερο στην ΟΝΕ.
Τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν όμως την Τρίτη προβληματίζουν, καθώς τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τα δημοσιονομικά του Βερολίνου!


Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat αφορούν τις ενδεχόμενες κρατικές υποχρεώσεις. Πρόκειται για χρέη τα οποία ο δημόσιος τομέας δεν είναι ακόμη επισήμως υποχρεωμένος να αποπληρώσει, αλλά θα πρέπει να κάνει στο μέλλον.
Η λίστα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις προς φορείς του ιδιωτικού τομέα όπως τράπεζες και επενδυτικές συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών όπου η κυβέρνηση δεσμεύεται να αγοράσει μελλοντικές υπηρεσίες σε αντάλλαγμα για την κατασκευή και τη λειτουργία υποδομών (ΡΡΡ).

Η Eurostat συνέλεξε τα στοιχεία από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες και τα δημοσίευσε.
Οι μεγαλύτερες κρατικές υποχρεώσεις στην Ε.Ε. αφορούν τη Γερμανία και ανέρχονται στο 145% του ΑΕΠ. Ακολουθούν η Ολλανδία και η Σλοβενία με 115% και 111% αντιστοίχως. Η Ελλάδα, βρίσκεται πολύ πίσω στην κατάταξη με μόλις 17%.
Εάν αθροίσει κανείς τις συνολικές ενδεχόμενες υποχρεώσεις και το επίσημο κρατικό χρέος, τότε το αποτέλεσμα δείχνει πως το μεγαλύτερο βάρος χρέους έχει η Ιρλανδία (234% του ΑΕΠ) και ακολουθεί η Γερμανία, με 222% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω, με … μόλις 192% του ΑΕΠ.

Η πλειονότητα των ενδεχόμενων υποχρεώσεων της Γερμανίας αντιστοιχούν σε αυτό που η Eurostat αποκαλεί «μονάδες που ελέγχονται από το Δημόσιο και ταξινομούνται εκτός γενικής κυβέρνησης».
Η Destatis, η ομοσπονδιακή στατιστική αρχή της Γερμανίας, δήλωσε στους FT πως ο επιβλητικός όγκος ενδεχόμενων χρεών αποδίδεται κυρίως σε υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.
Αυτό σημαίνει πως τα ευρωπαϊκά στοιχεία για αυτού του τύπου τις υποχρεώσεις περιλαμβάνουν χρήματα τα οποία οι Γερμανοί καταθέτες κρατούν στον τραπεζικό τομέα και τα οποία εμφανίζονται από την πλευρά του παθητικού στον ισολογισμό των κρατικά ελεγχόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.


Δεδομένου όμως, ότι τα στοιχεία της Eurostat είναι μεικτά, αγνοούν τις αντίστοιχες τοποθετήσεις και στοιχεία ενεργητικού που έχουν οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να δίνεται μία αμφισβητήσιμη εικόνα αδυναμίας για τα δημοσιονομικά της Γερμανίας.
Τα στοιχεία της Eurostat λένε ότι το Βερολίνο είναι βαριά εμπλεκόμενο στον Γερμανικό τραπεζικό κλάδο.

Όπως επισημαίνει και ο David Heald, καθηγητής λογιστικής στο University of Aberdeen, υπάρχουν δύο ακόμη στοιχεία στην ανακοίνωση της Eurostat που είναι ενδεχομένως πολύ πιο ενδιαφέροντα. Αναφέρονται στις «κρατικές εγγυήσεις» και στις «εκκρεμείς υποχρεώσεις που συνδέονται με ΡΡΡ».

Εάν αθροίσει κανείς αυτά τα δύο στοιχεία, τότε  το νούμερο για τις περισσότερες χώρες είναι σχετικό.
Η Αυστρία και η Ιρλανδία βρίσκονται στην κορυφή με υποχρεώσεις που αντιστοιχούν περίπου στο 35% του ΑΕΠ.
Το 18% της Γερμανίας παραμένει υψηλότερο από το 10% της Ελλάδας, αλλά δείχνει μικρότερο από το συνολικό νούμερο.

Τα στοιχεία για τη Γερμανία έχουν σημασία καθώς αποτελούν ένδειξη για το είδος των οικονομικών μαγικών που ανέπτυξαν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθώς προσπαθούν να βελτιώσουν τους προϋπολογισμούς τους και να σεβαστούν τα όρια για έλλειμμα και χρέος.

Βλέπουμε πως τα οικονομικά των Ευρωπαϊκών χωρών μόνο καλά δεν είναι.
Ακόμη και οι χώρες που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα είναι καταχρεωμένες και επιβιώνουν χάρη στην βιομηχανία που διαθέτουν, που φέρνει κέρδη στη χώρα και φυσικά πουλώντας νταϊλίκι στις χώρες που δεν φρόντισαν να «πουλήσουν μούρη» ώστε να μη χρειαστούν κηδεμονία.
Αν αποφασιστεί από τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων να ξελασπώσει η Ελλάδα και να λασπώσει η Γερμανία, μέσα σε μία εβδομάδα το έργο θα αποκτήσει νέο πρωταγωνιστή…


Πηγή : ft.com και euro2day.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου